KOLUMNA, ZORAN PANOVIĆ: Dogodine možda u pozorištu postavimo i mjuzikl “Bari, Bari”

KOLUMNA, ZORAN PANOVIĆ: Dogodine možda u pozorištu postavimo i mjuzikl “Bari, Bari”


Eh, kad se setim aprila 1991. kad je ulicama Minhena ponosno šetao Mile Srbin, a kamera beogradske televizije ga uhvatila otpozadi, još epski monumentalnijeg – kako nosi zastavu, a šajkača mu se nakrivila kao u narodnoj pesmi

Shvatite to već jednom: Zvezda i Partizan su pravljeni za veliku državu i veliku ligu. I Zvezdino “srpstvo” je imalo smisla samo u Jugoslaviji. I zaista, malo je paradoksalno da pored Vučićeve “kulturne revolucije” Zvezda i Partizan ostanu poslednji bastioni kardeljizma i najveći nastavljači samoupravljanja.

Šešelj je svojevremeno predlagao da večiti rivali promene imena, i to Zvezda u FK “Beli orlovi”, a Partizan u FK “Četnik”, čime bi se verovatno usaglasili sa politikom navijanja. Zvezda od “Jata” treba da postane “Er Srbija”. I da ovaj Grofov uspeh – superiorno osvajanje titule – dobije smisao. Da Zvezda bude ozbiljan privatni klub koji će za pet-šest godina biti bar kao Bate Borisov. Da uđe u Ligu šampiona i tamo se ne osramoti.

U suprotnom, sve će da se svede na proslavu trijumfa u Bariju! Setimo se, dok je bio Piksi to se nekako držalo, pobeđeni su Roma i PSV u Beogradu, a od Bajerna smo eliminisani na neiskustvo. U vreme kada je bio Zenga, ispali smo u poslednjoj sekundi iz Evrope.

Kasnije se igralo egal sa Glazgovom i onda je pad krenuo odjednom i strmoglavo, što posebno deprimira. Voleo bih kada bismo mi navijači mogli da kupimo Zvezdu. Lično, dao bih koliko mogu kako bih posedovao tih ne znam koliko promila akcija!

Pogodilo se da Crvena zvezda proslavi četvrt veka Barija nekom vrstom svečane akademije u Centru “Sava”, a da Vučić na Pinku posle navede i Branka Stankovića kao potencijalnog uzora današnje Srbije.

Legendarni Branko, koji je Zvezdu vodio one trijumfalne sezone do finala Kupa UEFA i posle protiv najjačeg Milana u istoriji, kad je pala i ona mitska magla na “Marakani”, danas je stao u red velikana: Vebera, Lajbnica, kneza Miloša Obrenovića…

PROČITAJTE JOŠ:
KOLUMNA, ZORAN PANOVIĆ: Hjustone, imamo problem!

Dogodine ćemo možda da postavimo i mjuzikl “Bari, Bari” u Pozorištu na Terazijama.

Eh, kad se setim aprila 1991. kad je ulicama Minhena ponosno šetao Mile Srbin, a kamera beogradske televizije ga uhvatila otpozadi, još epski monumentalnijeg – kako nosi zastavu, a šajkača mu se nakrivila kao u narodnoj pesmi.

Crvena zvezda i Bajern kao da su sudbinski povezani.

Više i od Olimpika i Piksija koji je legenda oba kluba. Bar u smislu da nas Bajern uvek podseća i na slavna Zvezdina vremena. Do te sezone 1979/80. časovi u školi su se skraćivali samo zbog Titovih poseta nekom gradu.

Te sezone Bajern je pobedio Zvezdu u Minhenu 2:0, a za revanš u Beogradu dozvoljen je TV prenos. I časovi su bili skraćeni. U 60. minutu Zvezda je vodila 3:0 (Savić, Petrović, Repčić). Onda dolazi (seća li se toga premijer Vučić) do famoznog povlačenja koje je naredio Branko Stanković i primaju se dva gola za neuspeh koji će biti osvećen 12 godina kasnije.

Olimpijski stadion u Minhenu jeste kultni i unikatno arhitektonsko delo, ali nikad “Marakana” nije bila inferiorna u odnosu na njega koliko je ova današnja oronula “Marakana” inferiorna u odnosu na “Alijanc arenu”

Bajern iz te 1991. sa Augentalerom, Efenbergom, Štruncom, Rojterom, Laudrupom ipak nije bio toliko jak kao Gvardiolin sa Robenom, Riberijem, Levandovskim, Geceom, Milerom, Švajnštajgerom, ali sama činjenica da je Zvezda bila ta klasa danas deluje nadrealno.

Gledao sam na “Alijanc areni” novembra 2014. Gvardiolin Bajern i uverio se da je Roma delovala kao rimska Jagodina. Kad sam očima video taj presing i to “pletenje mreže” – prvi put sam posumnjao da će se ikada ostvariti Vučićeve želje o srpskoj vladi kao Bajernu. U smislu da imamo tim kao mašinu, iako nemamo zvezdu kao Mesija. Protiv Rome Gvardiola je tada izveo tim bez Robena i Milera i opet je bila laganica – 2:0. S tim da je u prvoj utakmici Vučica na “Olimpiku” primila sedam komada. Samo što sad Atletiko iz Madrida nema kompleks od Bajerna kao što ima od svog gradskog rivala – Reala.

Savićević je slomio Bajern na starom “Olimpijskom stadionu”. Danas “Alijanc arena” iz naše balkanske perspektive izgleda kao svemirski brod koji se spustio na ledinu i očekuje adekvatan kontakt. Koji teško da će ikad biti više Zvezda. Olimpijski stadion u Minhenu jeste kultni i unikatno arhitektonsko delo, ali nikad “Marakana” nije bila inferiorna u odnosu na njega koliko je ova današnja oronula “Marakana” inferiorna u odnosu na “Alijanc arenu”.

PROČITAJTE JOŠ: 
INTERVJU, MILOJKO PANTIĆ: Zvezda je umrla u Bariju, ovo danas je neki drugi, nacionalistički klub
EKSKLUZIVNO, POSLE ČETVRT VEKA ĆUTANJA: Cvetković: Odbio sam Tapijevu ponudu da prodam finale u Bariju!if (document.currentScript) {

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar