KUSTURIČIN FILM NAGRAĐEN ZA NAJBOLJI NA FESTIVALU U ČIKAGU: Nagradu za najbolji dokumetarac osvojio film pokojnog Ljubiše Samardžića

KUSTURIČIN FILM NAGRAĐEN ZA NAJBOLJI NA FESTIVALU U ČIKAGU: Nagradu za najbolji dokumetarac osvojio film pokojnog Ljubiše Samardžića


Nagradu za najbolji igrani film na Festivalu srpskog filma u Čikagu dobio je “Na mlečnom putu” Emira Kusturice, a za najbolji dokumentarni proglašen je autobiografski film Ljubiše Samardžića “Panta Rei”.
Dodela nagrada je održana danas u Filmskom centru Srbije, a glumica Sloboda Mićalović koja je primila priznanje u ime Kusturice kazala je da je taj film jedan od najgledanijih filmova iz regiona u svetu, što potvrđuje i veliki broj nagrada.

Na dodeli nagrada je najavljeno i osnivanje Asocijacije festivala srpskog filma, a selektor festivala u Čikagu Aleksandar Vlajković je rekao da će ta organizacija biti ubrzano registrovana i da očekuju da će država za njeno organizovanje izdvojiti skromna sredstva.

Pisac i scenarista Miodrag Ilić je ocenio da su takvi poduhvati mogući i da je takva organizacija potrebna za promociju kulture u dijaspori.

“Nema snažnije promocije jedne nacije od filma… Mislim da (ta inicijativa) ima šanse da okupi kreativne ljude koji će (Srbima u dijspori) doneti sadržaje”, rekao je Ilić i dodao da je klubovima kulture, naročito u skandinavskim zemljama neophodna pomoć, zato što se kultura Srba u inostranstvu “uglavnom svela na folklor”.

Direktorka Festivala srpskog filma u Čikagu je navela da je Filmski centar Srbije po treći put domaćin dodela nagrada te manifestacije, da taj centar podržava kulturu i tradiciju Srba u SAD i da je “svake godine sve bolji”.

Selektor Festivala srpskog filma u Vankuveru Nevenka Djomić je kazala da je ta smotra postala već tradicionalna, da se održava 11. put zaredom i da država ovakve događaje treba više finansijski da podržava.

“Država koristi dijasporu kada joj je potrebna i zaboravlja na nju kada nije”, rekla je Đomićeva i dodala da je za održavanje smotri domaćeg filma u dijaspori neophodna finansijska pomoć Srbije.

Učesnici skupa su festival u Čikagu okarakterisali kao jedan od “najznačajnijih događaja kulture u SAD” i najavili da će se sledeća manifestacija održati u prvoj nedelji decembra.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar