Scena
27.05.2021. 16:49
R.E.

Pesnik Mostara

Lepa Emina i voljena Anka

Mostar
Izvor: Shutterstock

Ceo život je Aleksa Šantić proveo u Mostaru. Među njegovim sokacima je snivao stihove, koračao ka svojim delima, recitovao svoje pesame. I nije uvek bio ni shvaćen, ni srećan. Da je tako bilo, pesnik ne bio to što jeste. Glas, koji mnogi nisu razumevali, ali i posle toliko vremena, nije zamukao. Čuje se u svim čitankama, udžbenicima, istorijama književnosti. 

Aleksa Šantić koji je rođen na današnji dan 1868. godine, poživeo je u svom Mostaru svega 56 godina. Njegova porodica je bila imućna, u to vreme su bili čuveni trgovci i Šantić se školovao u Trstu, a potom i u Ljubljani završavajući trgovačke škole, po želji svoje porodice. 

Bio je  rodoljub,  neki će reći nacionalista, ali i čovek  koji je bio zaljubljen u Hrvaticu, a muslimane i katolike smatrao za  braću. Voleo je sve ljude koji su živeli u Mostaru i težio ujedinjenu Bosanaca, Jevreja, Hrvata i svih ostalih. Vođen tom ideologijom napisao je pesmu „Ostajte ovde“.

Jedna od Šntićevih najpoznatijih pesama jeste „Emina“. Pesma o devojci neviđene lepote, koju je Šantić zapazio u Mostaru. Mnogi misle da je „Emina“, ljubavna pesma i da je pesnik bio zaljubljen u devojku o kojoj je pisao, međutim to nije bilo baš tako.

Šantić je pesmu o Emini napisao 1904. godine, kada je ima punih 36 godina, dok je Emina u tom trenutku imala svega 14. Pesnik je bio inspirisan devojčicom, a ne ženom, kako kaže Eminina praunika Alma, i pisao je o njenoj lepoti, koja ga je oduševila.

Šantić je, zaprav,o bio zaljubljen u  Anku Tomlinović. Ona je bila Hrvatica i čim se njena porodica doselila u Mostar, Šantić ju je primetio. Svakodnevno su se slučajno sretali , ponekad i šetali i malo porazgovarali. Ispalo je da njihova viđanja nisu ni malo „slučajna“, jer je on uvek čekao u dućanu dok se ona ne pojavi, a ona je izlazila uvek u isto vreme, ne bi li ga videla.

Pesma „Ako hoćeš“, posvećena je Anki, i to je bio Šantićev način da joj izjavi ljubavu pet stihova:

"Ako hoćeš da ti pjevam

Onu tihu nojcu milu,

Razvij tvoju gustu kosu

Mirisavu meku svilu!"

Pesmu mu je istog dana vratila i sa ozbiljnim izrazom lica se okrenula i pošla niz ulicu. Potom se okrenula i kroz osmeh mu doviknula: „A što se tiče onog ako hoćeš – hoću”.

Međutim, mala mostarska sredina nije prihvatala ljubav između Srbina i Hrvatice. Šantić i njegova majka su se dugo svađali zbog njegove ljubavi prema Anki, dok ga jednog dana nije dovela ispred ikone Svetog Nikole i zaklela da će ih oboje ubiti ukoliko je dovede u kuću. Okolnosti, stroge norme življenja i majčina kletva, naterali su Šantića da ostavi Anku.

Ona se naredne godine udala, a Šantić je, kako kažu, gledao svatove sa prozora i plakao.

Nakon Anke, Šantić nije pronašao drugu ljubav i do kraja života ostaje sam. Nikada se nije oženio, a 1924. godine, umire od tuberkuloze. Njegov jedini testamnet bila je poezija.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
23°C
25.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve