MOCARTOV “DON ĐOVANI“ IZVEDEN PREMIJERNO U KOMBANK DVORANI

MOCARTOV “DON ĐOVANI“ IZVEDEN PREMIJERNO U KOMBANK DVORANI


Nakon 230 godina od svog nastanka, Mocartova opera “Don Đovani” izvedena je večeras u punoj Velikoj Sali Kombank dvorane.

Opera će biti odigrana i sutra uveče, 29. jula u Kombank dvorani sa početkom u 21h.

Legenda o zavodniku koji je bio fatalan za dame svog vremena, ali i za samog sebe, bio je inspiracija Molijeru, Bajronu, Kamiju.

Okupljeni oko Da Pontovog zapleta o strasti osveti, prkosu i kazni, časti i poniženju, članove Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, predvodio je maestro Gregori Bukalter, dirigent iz Metropoliten opere iz Njujorka.

Na sceni je zablistala prvakinja opere Narodnog pozorišta primadona Jasmina Trumbetaš Petrović, Aleksandar Andrić, Aleksandar Stamatović, Stevan
Karanac, Miroslav Markovski, Marko Pantelić, ali i svetski poznati umetnici Vanže Žan, Žang Žan, Juksjuan Či, Minjon Hao.

Za režiju je zaslužan mladi reditelj Aleksandar Nikoliću, koji predvodi kreativni tim i koji Mocartovu operu priča po treći put.

OPERA DON ĐOVANI ILI “OPERA NAD OPERAMA”

Tačan naziv Mocartovog Don Giovannija (kako stoji u librettu Lorenza da Pontea) je Don Đovani ili Kazna jednog razvratnika.

Sadržaj opera je priča o razvratniku koji ne bira sredstva u cilju osvajanja lepih žena, bilo kog staleža.

Radnja ove opera u dva čina se odvija oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene: Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom. Uz pomoć sluge Leporela on ide iz jednog u drugo osvajanje.

Međutim, kada pokuša da napastvuje Dona Anu, verenicu Don Otavija, sve kreće po zlu.

Uhvaćen na delu, u dvoboju ubija Dona Aninog oca Komendatorea. U grad stiže Dona Elvira, Don Đovanijeva nekadašnja žrtva, koja želi osvetu. U potrazi za novim izazovima zavodnik pronalazi novu žrtvu, seljančicu Cerlinu koja treba da se uda za Mazeta. Sve njegove đrtve otkrivaju njegove podvale i udružuju se u osveti.

Uz pomoć sluge Leporela on uspeva da izbegne njihove zamke. Bežeći od njih stiže na groblje gde Komandatoreova statua oživljava. U svojoj bahatosti
odlučuje da sablasnog tipa pozove na večeru. Elvira, koja i dalje voli Don Đovanija, moli ga  da se promeni. Uzalud. Kamena statua stiže na večeru i traži od njega da se pokaje.

Međutim, Don Đovanija ništa ne može da natera da promeni svoju prirodu i zato se pred njim otvara pakao u koji ga odvlače demoni.

Nastala u godini očeve smrti opera Don Đovani poseduje elemente Mocartove tragedije. Ona je refleksija njegovog života.

Mocart, jedan od najpoznatijih ljudi svog doba i kako ga opisuju, čovek velike inteligencije i dobrote u čijoj su ličnosti sadržani elementi „heroizma“, „buntovništva“ i „protesta“ ali i čulnosti , istovremeno je i jedan od najvećih zavodnika u svetskoj istoriji– otelovrenje čoveka neodoljive erotske privlačnosti.

U strahu od mogućnosti da ga pokojni otac kazni zbog razvratnoga života Mocart prepoznaje svu sudbinu, a oca u mrtvom oficiru koji odvodi Don Đovanija u pakao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar