NOBEL NEĆE BITI OSRAMOĆEN: Nova akademija u Stokholmu objavila finaliste za alternativnu Nobelovu nagradu za književnost

NOBEL NEĆE BITI OSRAMOĆEN: Nova akademija u Stokholmu objavila finaliste za alternativnu Nobelovu nagradu za književnost

Foto: Beta/AP/Fernando Vergara


Nil Gejman i Haruki Murakami u finalu su za dobijanje priznanja koje će ove godine zameniti Nobelovu nagradu za književnost, koja, nažalost, neće biti dodeljena prvi put u mirnodopsko doba.

Seks-skandal, podmićivanje, trgovina uticajem, prodaja tajni novinarima sručili su se na Švedsku akademiju, koja pod patronatom kralja Švedske dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost od 1901. godine. Usledile su ostavke, optužnice, rad Švedske akademije je praktično paralisan, te je ovog leta odlučeno da se u oktobru ne dodeli najveće svetsko priznanje za pisanu reč, a Akademija će se odužiti i autorima i čitalaštvu tako što će dogodine dodeliti dve nagrade. Valjda u nadi da će senka skandala do tada izbledeti.

Ali to nije bilo dovoljno za švedsku intelektualnu elitu, koja nije pristala na to da se nagrada ne dodeli samo zato što neki prokazani perverzni fotograf Žan-Klod Arno, suprug Kristine Frostenson, uticajne članice tajnovitog žirija Švedske akademije, nosi na duši i u optužnici 18 seksualnih uznemiravanja u poslednjih 20 godina.

Zato je stotinu uglednika iz sveta književnosti, ali i iz umetnosti uopšte te novinara odlučilo da formira Novu akademiju, koja će zameniti onu osramoćenu samo za ovu godinu. Dodeliće nagradu u oktobru i posle svečane ceremonije uručenja u decembru (po kalendaru za Nobelovu nagradu), ta akademija će se samoukinuti. Elem, posle transparentnog procesa predlaganja i glasanja, od 47 kandidata, u uži izbor predsednice žirija An Palson ušle su dve autorke i dva autora. Gejman je engleski pisac naučnofantastičnih i epskofantastičnih dela, te scenarija i stripova. Najpoznatiji je po romanima „Američki bogovi” i „Knjiga groblja”, te po kultnom stripu „Smrt: Visoka cena života”, koji će uskoro postati i filmska serija.

– Oduševljen sam i počašćen samim tim što sam ušao u uži izbor, i neću biti radosniji ni da dobijem nagradu – reagovao je Gejman, jedini koji se do sada oglasio iz užeg kruga pisaca.

Prva od dve dame koje su ušle među najbolja četiri kandidata, ali ne i u finaliste jeste Mariz Konde s ostrva Gvadalupe u Karibima. Najpoznatija je po romanu „Drvo života”, a svetsku pažnju je privukla i romanom „Ja Tituba, crna veštica Salema”. Iako je celog života pokušavala da se otme kreolskim temama, one bi je uvek pratile, te se u poslednje vreme u pisanju više orijentiše na autobiografske elemente. Najmanji staž u finalnoj četvorci ima Kim Tui, kanadska autorka vijetnamskog porekla. Objavljuje od 2009. godine i iza sebe ima pet romana, od kojih se izdvaja „Ru”, koji se bavi pitanjem vijetnamskih izbeglica širom sveta i traganjem za identitetom i formom uklapanja u kulturološki sasvim drugačije društvo.

Naravno, glavni favorit i za Nobela i za zamensku nagradu Nove akademije jeste japanski autor Haruki Murakami. Niko to ne govori otvoreno, ali bi upravo on mogao biti taj koji će i pobediti. Teme mnogih njegovih romana, kao i sami naslovi, povezane su s muzikom, uključujući i „Igraj, igraj, igraj” (od R&B grupe „The Dells”), „Norveška šuma” (po pesmi „Bitlsa”) i „Južno od granice, zapadno od sunca” (prvi deo naslov je pesme Net King Kola).

Korice za prepoznavanje

Murakami postaje svetski poznat sa objavljivanjem „Norveške šume”, nostalgične priče o gubitku i seksualnosti. Milion kopija prodato je samo u Japanu. Među mladima u Zemlji izlazećeg sunca Murakami je postao superzvezda. Knjiga je štampana u dva dela, koja su prodavana zajedno. Jedan je imao zelene, a drugi crvene korice. Najzagriženiji obožavatelji izražavali su svoju naklonost jednom od delova noseći knjigu zelene, odnosno crvene boje.

Kraljevska glavobolja

Po ocenama kulturnih poslenika iz celog sveta, aktuelna kriza u Švedskoj akademiji ozbiljno je uzdrmala ionako narušenu reputaciju Nobelove nagrade. Poslednjih godina nizale su se optužbe o politizaciji nagrade, nepoznatim dobitnicima koji su se vraćali u zaborav odmah posle ceremonije, laureatima čija su dela sumnjivog kvaliteta, što je vrhunac imalo 2016, kada je nagrada dodeljena Bobu Dilanu, kako je tada rečeno, „zbog kreiranja novog poetskog izražaja u velikoj američkoj tradiciji pesme”. Pokrovitelj Akademije, švedski kralj Karl Gustav, najavio je „ozbiljne reforme”, ali i „modernizaciju statuta”. Akademici će, kako je najavljeno, ovo odlaganje iskoristiti da obnove članstvo, ali i da preispitaju dosadašnji model rada. Na jesen 2019. očekuje ih najveći ispit – proglašenje dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar