” PETRIJIN VENAC” PREMIJERNO PRIKAZAN U ČAČKU: Osmi digitalno restaurirani klasik Vip kinoteke

” PETRIJIN VENAC” PREMIJERNO PRIKAZAN U ČAČKU: Osmi digitalno restaurirani klasik Vip kinoteke


Kultno ostvarenje Srđana Karanovića iz 1980. godine „Petrijin venac“, sinoć je prikazano u čačanskom Domu kulture, sada u novom kvalitetu slike i tona.

Marjan Vujovic, Igor Tomic

Premijeru digitalno restauriranog klasika srpske kinematografije, posebno su uveličali i oni koji su ovaj film stvarali, glumice Mirjana Karanović i Radmila Živković, producent Milan Cvetković i kompozitor Zoran Simjanović. Pored glumaca i ekipe sa filma, premijeri su prisustvovali i Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke i Igor Tomić iz kompanije Vip mobile.

Mirjana Karanovic, Radmila Zivkovic, Milan Cvetkovic, Zoran Simjanovic

Snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića, ovaj film, ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska. Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su Pavle Vujisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić, Radmila Živković i drugi. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića.

Mirjana Karanovic, Radmila Zivkovic, Milan Cvetkovic, Zoran Simjanovic, Marjan Vujovic, Dusan Jakovljevic Ivan Tomic

Projekat „Vip kinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile i koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, započet je dugo
očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Mirjana Karanovic, Radmila Zivkovic, Marjan Vujovic

Projekcija filma u Beogradu biće održana u četvrtak, 15. novembra u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, u 18h i 20:30 časova. Film će u narednom periodu krenuti put Srbije i biće prikazan u više od 10 gradova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar