POČINJE 27. MEĐUNARODN FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA Retrospektiva sa svih kontinenata

POČINJE 27. MEĐUNARODN FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA  Retrospektiva sa svih kontinenata


Dvadeset sedmi Međunarodni festival etnološkog filma, održaće se od 9. do 13. oktobra u Etnografskom muzeju u Beogradu, sa projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci i Etnografskom muzeju.

Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 53 naslova iz 27 država. Program Festivala je podeljen u četiri celine — takmičarska selekcija u okviru koje će biti prikazano 26 filmskih ostvarenja, informativni, studentski i specijalni program, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj uoči
početka manifestacije.

shaman k

Festival je pokrenut 1992. godine u želji da se jednim događajem obuhvate filmska ostvarenja koja za temu imaju folklor i običaje balkanskih i slovenskih naroda, mahom televizijske produkcije. Ubrzo je prerastao u manifestaciju koja obuhavata zavidan obim tema iz kulturne i socijalne antropologije sa svih kontinenata. Misija Festivala je da iznova podseća na značaj kulturnog nasleđa, i da javnosti pruža sliku o bogatstvu i raznovrsnosti kultura.

„Međunarodni festival etnološkog filma ne izdvaja samo duga tradicija, već i široki opus filmskih ostvarenja koji na jednom mestu okuplja različite teme, pristupe, metode istraživanja tradicionalnog i modernog načina života i svedoče o tradiciji i kulturi različitih država i kontinenata kroz vreme“, rekao je Saša Srećković, izvršni direktor Festivala, i dodao: „ove godine u fokusu je Indija koja će nam predstaviti šest filmskih ostvarenja u okviru programa Indiografija, a kao deo specijalnog programa biće prikazani nagrađeni filmovi sa Festivala etnografskog filma iz Pekinga“.

good fightk

„Festival sa ovako dugom tradicijom nudi publici raznolik, bogat i izuzetno vredan program. Verujem da svako, prema svojim afinitetima i interesovanjima, može da izabere program ili film koji će mu pružiti bolji uvid i razumevanje sveta i društva oko nas“, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i član žirija i dodao: „postoji određena veza evropskih i svetskih Kinoteka i etnografskog filma; naime, zahvaljujući bogatoj arhivi u kojoj se nalaze mnogi sačuvani filmovi, mi danas imamo uvid u običaje, način života, izgled gradova, jer takav film je najbolji hroničar određene epohe, što je i cilj ovakvih filmskih manifestacija“.

becoming who i wask

Svečana dodela nagrada biće organizova u subotu, 13. oktobra, kada će biti dodeljene glavna nagrada GRAND PRIX „Dragoslav Antonijević“, Nagrada za najbolji domaći film, Nagrada za najbolji inostrani film i Nagrada za najbolji studentski film.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar