PRE 35 GODINA UMRO JE PISAC KOJI JE MNOGIM GENERACIJAMA ULEPŠAO DETINJSTVO

PRE 35 GODINA UMRO JE PISAC KOJI JE MNOGIM GENERACIJAMA ULEPŠAO DETINJSTVO

Foto: Printscreen Youtube


Iako su ga mnogi znali kao čoveka vedrog duha i nekoga ko je uvek bio spreman za šalu, na današnji dan pre 35 godina Branko Ćopić, jedan od najboljih jugoslovenskih pisaca izvršio je samoubistvo skokom s Brankovog mosta.

Branko Ćopić rođen je u malom mestu Hašani kod Bosasnke Krupe 1. januara 1915. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a učiteljsku školu završio je Karlovcu. Posle podizanja ustanka u Bosanskoj krajini 1941. godine pristupio partizanskim jedinicama ovaj period će kasnije imati veliki uticaj na tematiku njegova stvaralaštva. Sve od 1951. pa sve do smrti profesionalno se bavio književnošću.

Ćopić je jedan od najplodonosnijih i najčitanijih bivših jugoslovenskih pisaca, a neka od njegovih najpoznatijih dela su “Priče ispod zmajevih krila”, “Pod Grmečom”, “Doživljaji mačka Toše”, “Ježeva kućica”, “Prolom”, “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, “Orlovi rano lete”, “Magareće godine” i mnoga druga. Njegova dela su prevođena na albanski, bugarski, češki, engleski, esperanto, francuski, holandski, italijanski, kineski, mađarski, nemački, poljski, rumunski, ruski, slovački i turski jezik. Bio je član Srpske akademije nauka u umetnosti i Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je mnogih priznanja poput Rakićevae nagrade, NIN-ove nagrade za roman “Ne tuguj, bronzana stražo”, Oktobarske nagrade Beograda, Njegoševu nagradu za “‘Baštu sljezove boje”, Nagradu “Skender Kulenović” i mnoge druge.

Sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar