PREMINULA MILENA DRAVIĆ

PREMINULA MILENA DRAVIĆ

foto printscreen youtube/RTS


Jedna od najvećih srpskih glumica Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, posle duže bolesti, javili su beogradski mediji.

Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja i odigrala 20 pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višestruko nagradjivane.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Kozara”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na odredjeno vreme”, “Moj tata na odredjeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima”, “Zona Zamfirova”.

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije “Priče iz Nepričave”, Vera iz “Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”.

Sa trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem od 1972. do 1974. vodila je popularni šou program “Obraz uz obraz”.

Milena Dravić je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Na ovim prostorima jedini je dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu, koja joj je pripala za ulogu u filmu “Poseban Tretman” Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.

Dobitnica je specijalne nagrade “Zlatna ruža” na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i “Žanka Stokić” za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade “Joakim Vujić”, nagrade “Pavle Vuisić” na Filmskim susretima u Nišu.
Osvojila je četiri “Zlatna ćurana”na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli, zbog čega je smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog. Pohadjala je osnovnu školu “Janko Veselinović” u Dušanovoj ulici, a potom Prvu mušku gimnaziju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar