Priznanje mladim pesnicima: Prvi put dodeljena nagrada “Novica Tadić”

Priznanje mladim pesnicima: Prvi put dodeljena nagrada “Novica Tadić”

Foto: Jovana Nikolić/Ekspres


Dodelom nagrada završen je književni konkurs “Novica Tadić” a priznanja su uručena Jeleni Aleksić za pesmu”Arijel anonim”,Ekremu Hamidu za stihove”Eshaton” i Slađani Šimrak za pesmu “Pozamanterija”. Reč je o nagradi koja se prvi put dodeljuje i za nju su mogli da konkurišu pesnici do 35 godina.

Priznanja su uručena u Ministarstvu kulture i informisanja povodom jučerašnjeg Svetskog dana poezije.Mladim pesnicima  nagrade je uručio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja  koji je,između ostalog, rekao da je Novica Tadić i njegov omiljeni pesnik i goste podsetio na njegovu pesmu “Moji noćni poslovi”.

Komisija u sastavu dr Nedeljko Bjelanović, Mladen Vesković, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i  dr Dragan Homović odabrala je najuspešnije od 63 rukopisa iz Srbije, Republike Srpske , Crne Gore, a publika je imala priliku da čuje pobedničke pesme nagrađenih autora.

Novica Tadić rođen je kod Plužina u Staroj Hercegovini 1949. godine a umro je u Beogradu 23 januara 2011.godine.  Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, bio je urednik časopisa Književna reč, Vidici i Knjževna kritika. Objavio je 20 knjiga poezije, i dobitnik je nagrada “Ljubiša Jocić”, “Milan Rakić”, Zmajeva nagrada Matice srpske, Disova nagrada zatim nagrade”Branko Ćopić” i “Đura Jakšić”. Njegova dela zastupljena su u mnogim antologijama srpske i svetske poezije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar