PROMOVISANA KNJIGA ANEGDOTE IZ POZORIŠNOG ŽIVOTA

PROMOVISANA KNJIGA ANEGDOTE IZ POZORIŠNOG ŽIVOTA


U okviru pratećeg programa 48. Pozorisnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije “Dani komedije”, koji je počeo 20. marta i traje do 27. marta, večeras se u Narodnoj biblioteci u Jagodini razgovaralo o knjizi “Anegdote i crtice iz pozorišnog života” dr Milovana Zdravkovića.

O knjizi, uz autora, poznatog srpskog teatrologa, govorio je i urednik knjige, dramaturg, teatrolog i književnik Radomir Putnik.

Reč je o knjizi, koju je polovinom prošle godine izdao Festival melodrame i pantomime, a autor je izjavio da se “vodio idejom da kroz anegdote napravi neku vrstu pogleda na teatar”, i ocenio da je “anegdota objektivan trag u vremenu”.

Knjiga ima 270 strana i podeljena je u pet poglavlja, anegdote “Patriotsko rodoljubive”, “O uticaju politike na pozorište, “Odnos prema velikim umetnicima”, “Odnos prema kolegama”, “Glumci i nadimci”.
Autor je prikupio anagdote s kraja 19. veka i kroz 20. vek i odnose se uglavnom na srpsko pozorište, “na političko rodoljubive, anegdote koje se bave odnosom prema vlasti i valdarima, koje svedoče o uticaju politike na pozorište, anegdote koje se bave odnosom prema velikim umetnicima i anagdote iz kafanskog života”.

Najviše ih je posvećeno glumcima, ali i piscima, upravnicima pozorišta…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar