ŠPANCI TUGUJU: Preminula svetski poznata operska pevačica Monserat Kabalje

ŠPANCI TUGUJU: Preminula svetski poznata operska pevačica Monserat Kabalje


Najpoznatija španska i svetska operska pevačica Monserat Kabalje preminula je danas u Barseloni u 86. godini, saopštili su bolnički izvori.

Bila je poznata po interpretacijama Rosinijevih, Belinijevih i Donicetijevih opera. Tokom karijere izvela je više od 90 različitih uloga i snimila oko 80 albuma.

Svetski poznata je njena saradnja s pevačem Fredijem Merkjurijem iz grupe “Kvin”. Zajedno su snimili pesmu “Barselona” koja je kasnije postala himna letnjih Olimpijskih igara koje su održane 1992. u Barseloni.

Pevačica, čije je pravo ime bilo Marija de Montserat Vivijana Konsepsion Kabalje i Folk (Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folc), rodjena je u aprilu 1933. i bila je sopran. Razvila je takozvanu tehniku bel kanto (bel canto) pevanja posvećujući više pažnje lepoti izvodjenju tona nego dramskom iz izvođenju tona nego dramskom izražavanju.

Španski kralj odao počast

Španski kralj Felipe Šesti odao je počast danas preminuloj operskoj pevačici Monserat Kabalje navodeći da je ona “legenda svetske kulture”.

“Bila je velika dama opere, legenda svetske kulture, najbolja od najboljih”, naveo je Felipe na Tviteru i dodao da će njena ličnost i glas zauvek pratiti ljubitelje muzike.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar