SRPSKO-RUSKI FILM NOMINOVAN ZA NAGRADU EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE: Glavnu ulogu tumači mladi srpski glumac

SRPSKO-RUSKI FILM NOMINOVAN ZA NAGRADU EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE: Glavnu ulogu tumači mladi srpski glumac

youtube printscreen


 Evropska filmska akademija (EFA) je napravila uži izbor filmova za nominacije za 31. nagrade ove kuće u kategoriji evropskog dugometražnog igranog filma, među kojima se nalazi i film “Dovlatov”, koji je napravljen u rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji.Ove godine u užem izboru se nalazi 49 filmova, a tokom ove sedmice će 3.500 članova EFA glasaće za nominacije u svim kategorijama, dok će konačne nominacije zvanično biti objavljene 10. novembra tokom Festivala evropskog filma u Sevilji.

Pored “Dovlatova”, u borbi za nominacije za nagrade EFA našao se i bosanskohercegovački film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića, a objavljeno je da je u uži izbor za nominacije za nagradu te panevropske institucije ušao i srpski celovečernji dokumentarni film “Druga strana svega” autorke Mile Turajlić.

Film “Dovlatov” je režirao Aleksej German mlađi, a naslovnu ulogu tumači srpski glumac Milan Marić.

“Dovlatov” je koproducirala beogradska kuća “Art & Popcorn”, a srpski koproducent je Miroslav Mogorović. Film je, između ostalih, podržao i Filmski centar Srbije.

Taj film je premijerno prikazan u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, ge je naišao na pozitivne ocene filmske kritike, a za samo prva četiri dana prikazivanja u bioskopima u Rusiji privukao je više od 300.000 gledalaca.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar