Svetski dan poezije u Nišu

Svetski dan poezije u Nišu


Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac”, Narodnim pozorištem i Nišvil džez festivalom petu godinu zaredom obeležava Svetski dan poezije.

Od 2018. godine ova manifestacija u Nišu nosi naziv “Provetravanje pesme”, po istoimenom delu iz poeme Branka Miljkovića.

Poziv je otvoren za sve ljubitelje reči, da danas dođu na plato Narodnog pozorišta u Nišu, da čuju ili kažu omiljenu pesmu omiljenih pesnika.

“Organizovanim čitanjem i govorenjem stihova na javnim mestima, ulicama, trgovima, mostovima, stvaraoci iz našeg Društva javno zagovaraju pisanje, ali pre svega čitanje poezije. Ove godine, u skladu sa aktuelnom porukom Uneska, stavljamo akcenat na autohtonu poeziju, odnosno stvaralaštvo niških pesnika. Ovim slavimo jedininstvenu i snažnu ulogu poezije u suprotstavljanju marginalizaciji i utapanju u globalizam. Poezija je ipak intimni izraz koji samo otvara vrata drugima da se obogati dijalog i sjedini sav ljudski napredak u povezivanju kultura”, poručio je Dalibor Popović Pop, pesnik i predsednik niškog društva književnika.

Poeziju će govoriti članovi Društva sa podrškom muzičke grupe “Take A Walk” Nenada Tančića i Tome Aleksića, a tu je tradicionalno i Željko Ljubić Piti, iz muzičke grupe Goribor, kao i već čuvena Banka knjiga niške biblioteke koja daruje posetiocima samo dobre naslove. Ovim programom Grad Niš staje ravnopravno uz Nju Jork, Pariz, London i svrstava se u red onih svetskih gradova koje obeležavaju Dan poezije. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika program se neće odlagati već se premešta sa platoa u donji foaje Narodnog pozorišta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar