VIP KINOTEKA PREDSTAVILA ŠESTI DIGITALNO RESTAURIRANI FILM: “Varljivo leto 68“ zatvorilo međunarodni filmski festival „Dunav Film Fest – Smederevo 2018.

VIP KINOTEKA PREDSTAVILA ŠESTI DIGITALNO RESTAURIRANI FILM: “Varljivo leto 68“ zatvorilo međunarodni filmski festival „Dunav Film Fest – Smederevo 2018.


„Varljivo leto 68“, remek delo koje pamtimo po replikama i sjajnoj glumačkoj ekipi, u
spektakularnom ambijentu Smederevske tvrđave premijerno je prikazano, u novom ruhu, kao
što dolikuje filmovima koji su digitalno restaurirani u okviru projekta Vip Kinoteka. Ovaj kultni film zatvorio je prvi „Dunav Film Fest – Smederevo 2018“.

Savo Radovic, Andrijana Videnovic, Branka Petric

Svečanu premijeru i zatvaranje međunarodnog filmskog festivala, koji daje uvid u kinematografiju podunavskog sliva, uveličalo je prisustvo reditelja Gorana Paskaljevića, glumice Branke Petrić, kompozitora Zorana Hristića i mnogih drugih poznatih ličnosti iz sveta filma i kulture.

Goran Paskaljevic

“Ovo veče posvećujem kolegama koji višu nisu sa nama – Danilu Bati Stojkoviću, Miji Aleksiću, direktoru fotografije Aleksandru Petkoviću i naravno celoj ekipi filma”, izjavio je Goran Paskaljević dodavši da posebnu zahvalnost duguje i kompozitoru Zoranu Hristiću koji je radio
muziku za ovaj i mnoge druge srpske filmove. Paskaljević je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo
procesom digitalne restauracije pohvalivši posvećenost kolega koji su radili na tome da ovaj film
ostane sačuvan za naredne generacije.

Goran Paskaljevic 1

“Nezaboravne likove, koje je napisao Gordan Mihić – naš najplodniji scenarista, a režirao svetski priznati reditelj Goran Paskaljević, odigrala su najveća glumačka imena sa naših prostora – Danilo Bata Stojković, Mija Aleksić, Mira Banjac, Slavko Štimac, Neda Arnerić, Sanja Vejnović, Ivana Mihić i drugi“, izajvio je g. Jugoslav Pantelić, gostujući programski selektor festivala i direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „ne čudi što je danas nakon više od trideset godina ovaj film i dalje popularan kao i 1984. godine kada je bilo njegovo prvo prikazivanje. Zahvaljući saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile „Varljivo leto 68“ nastavlja da živi u novom ruhu.

Slaven Doslo, Jelena Gavrilovic, Goran Paskaljevic

Ovo je šesti digitalno restaurirani film koji je sačuvan od zaborava u okviru projekta Vip Kinoteka, a sledeći naslov je film „Nacionalna klasa“. Film „Varljivo leto“ osvojio je Gran pri žirija na festivalu Mediteranskog filma u Bastiji, kao i Gran pri i nagradu publike u Orleanu, a pored toga ovaj filmski klasik učestvovao je na mnogim međunarodnim filmskim smotrama poput Montreala, Bergama, Monpeljea i Valjadolida.

Slaven Doslo, Jelena Gavrilovic, Goran Bogdan

Nakon premijere na „Dunav Film Fest-u“ za beogradsku publiku besplatne projekcije će biti organizovane 29. avgusta u Jugoslovenskoj kinoteci, nakon čega će film biti prikazan širom Srbije.

Dunav Film Fest

Projekat „Vip kiinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

NE PROPUSTITE:

ZAVRŠEN „DUNAV FILM FEST “: Film „Limunada“ osvojio nagradu za najbolji film „Dunav 2860

VIP KINOTEKA: Digitalno „Varljivo leto 68 “ na međunarodnom filmskom festivalu Dunav Film Fest

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar