Vukosavljević uputio telegram saučešća povodom smrti Grozdane Olujić

Vukosavljević uputio telegram saučešća povodom smrti Grozdane Olujić


Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima, povodom smrti književnice Grozdane Olujić.

“Grozdana Olujić ostaje medju mladjim čitaocima poznata i voljena kao bajkopisac, ali su njeni autorski počeci, sredinom proteklog veka, u znaku romana koji su osvajali dotad neosvojene slobode mladih u ideološki oklopljenom društvu. Mada se uglavnom posvetila kreiranju lepih svetova umetničke bajke, romanu se u završnom periodu i vratila da bi kod znalaca i čitalaca iznova potvrdila svoju književnu višestranost i vrednost”, navodi se u telegramu.

Književnica, romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić preminula je u 85. godini u Beogradu, saopštilo je ranije Udruženje za kulturu, umetnost i medjunarodnu saradnju “Adligat”.

Grozdana Oluijić rodjena je 1934. u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Prvi roman, “Izlet u nebo”, objavila je 1958, a usledili su “Glasam za ljubav” (1963), “Ne budi zaspale pse” (1964), “Divlje seme” (1967), “Glasovi u vetru” i “Preživeti do sutra” (2017).  Objavila je i zbirke bajki “Sedefna ruža i druge bajke”, “Nebeska reka i druge bajke”, “Kamen koji je leteo”, “Snežni cvet”, “Jastuk koji je pamtio snove” i roman bajku “Zvezdane lutalice”.

Olujićeva je decenijama zastupljena u domaćoj lektiri za osnovce, kao i u lektiri za studente komparativne književnosti na nekoliko američkih univerziteta. Zbog visokih umetničkih dometa proglašena je počasnim gradjaninom Osla i nosilac je danskog Viteškog ordena Daneborg.

Bezmalo sve njene kratke priče iz zbirke “Afrička ljubičica” uvrštene su u antologije širom sveta (u Nemačkoj, Izraelu, Rusiji, Indiji, Engleskoj, Americi, Francuskoj), a priča “Igra” nagradjena je na Konkursu za najbolju svetsku kratku priču u Nemačkoj.

Grozdana Olujić dobila je sve najvažnije domaće nagrade – tri nagrade Zmajevih dečjih igara, priznanja “Politikinog zabavnika”, “Mlado pokolenje”, “Zlatni leptir”, “Stara maslina”, NIN-ovu nagradu, “Bora Stanković” za celokupno delo, kao i nagradu Svetske akademije za umetnost i kulturu (World Academy for Art and Culture, USA). Knjige su joj prevedene na 36 jezika.

Bila je članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umetnost i medjunarodnu saradnju “Adligat” kojem je poklonila svoju biblioteku. Ta dva udruženja pokrenula su, kako se navodi u saopštenju, inicijativu da slavna književnica bude sahranjena u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar