ŽIVKO JE STVARAO FILMSKE BAJKE

ŽIVKO JE STVARAO FILMSKE BAJKE


Snimljena 1986. u produkciji beogradskog „Centar filma“, „Lepota poroka“ Živka Nikolića tada je napravila revoluciju u domaćoj kinematografiji i privukla u bioskope skoro 870.000 gledalaca, a sada je doživela premijerno prikazivanje u svom digitalnom ruhu zahvaljujući Kinoteci i „Vipu“

Premijera još jednog od bisera jugoslovenske kinematografije, filma „Lepota poroka“ istaknutog crnogorskog reditelja i scenariste Živka Nikolića (19412001), digitalno restaurisanog u okviru projekta „Vip Kinoteka“, održana je 29. maja pod vedrim nebom u „Boho baru“ na Kalemegdanu.

O „Lepoti poroka“ u majskom izdanju časopisa „Kinoteka“, u rubrici Kritika iz pro­ šlosti, prenet je tekst objavljen u sarajevskom listu „Oslobođenje“ iz 1987, u kome kritičar Aco Štaka konstatuje: „Ukratko, ‘Lepota poroka’ je plastično dočarani panoptikum naših naravi i navika, gluposti i loše savesti, zabluda i strahova. I pri svemu, delo privlačno zbog svoje umetničke različitosti od niza standardizovanih i mahom nemu­ štih ostvarenja savremenog domaćeg filma. Nikolić na takav način predstavlja ogoljene duše da mu to malo ko mo­ že zameriti.

“ Upravo to je na dirljiv na­čin istakla i Vesna Pećanac, glumica i udovica Živka Nikolića u svom obraćanju prisutnima.

„Meni je večeras ponovo svanulo. Kada je Živko otišao, bilo mi je mnogo teško. Pisalo se ružno posle njegove smrti, ali večeras svima praštam. On od svoje 49. godine nije snimao. Nije hteo da opterećuje nikoga, ali ja sam znala kako je to teško preživljavao. Hvala ljudima iz Kinoteke što su pokrenuli ovaj projekat nacionalne baštine. Živko je pravio bajku od svog života i pravio je bajku na filmu. Drago mi je što će sada mlađi da nastave bajku“, rekla je Vesna Pećanac.

Snimljena 1986. godine u produkciji beogradskog „Centar filma“, „Lepota poroka“, satirična komedija koja opisuje vreme lišeno svih moralnih vrednosti i koja predstavlja neverovatni svet brutalnosti u krševima Crne Gore gde vladaju stari zakoni časti i krvi, tada je napravila revoluciju u domaćoj kinematografiji i privukla u bioskope skoro 870.000 gledalaca, a sjajna Mira Furlan je za ulogu Jaglike osvojila Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

No u filmu su maestralne uloge ostvarili i Milutin – Mima Karadžić, Petar Bo­žović, Mira Banjac, Vesna Pe­ ćanac, Eva Ras, Borislav Stjepanović, Alen Nuri, Ines Kotman, Miodrag – Miki Krstović, Milo Miranović, Branko Babović… Montažu filma potpisuje Zoltan Vagner, fotografiju Radoslav Vladić, kostimografiju Divna Jovanović, scenograf je bio Miodrag Mirić, a autor muzike Zoran Simjanović.

Lepota poroka, film, Foto: Nemanja Jovanović

Ovaj film Živka Nikolića je peti film koji je digitalno restaurisan u okviru projekta „Vip Kinoteka“ (htp://www. seecult.org/tag/vip-kinoteka), nakon klasika „Ko to tamo peva“ i „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana, „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića i „Specijalnog vaspitanja“ Gorana Markovića.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, pozdravljajući članove porodice Živka Nikolića i zvanice na specijalnoj projekciji, istakao je da je pre godinu dana počela saradnja sa kompanijom „Vip mobile“, koja je pokazala razumevanje za taj vid očuvanja kulturne baštine.

– Neobično mi je drago što je na red došla „Lepota poroka“, film koji može da se gleda mnogo puta i svaki put otkriva neke nove slojeve i detalje. Duhoviti prikaz kontradiktorne stvarnosti ovog podneblja čine ovaj film jednom od najgledanijih komedija, a saradnjom Jugoslovenske kinoteke i „Vipa“, „Lepota poroka“ dobija novu vrednost – rekao je Pantelić i dodao da se replike iz tog ostvarenja citiraju i nakon više od 30 godina.

Direktor „Vipa“ Dejan Turk najavio je da će organizovati karavan po Srbiji svakog meseca sa projekcijama digitalno restaurisanih filmova, kao i da će sledeća premijera digitalne verzije filma „Varljivo leto ‘68“ Gorana Paskaljevića biti u Novom Sadu.

Svoja sećanja sa snimanja filma „Lepota poroka”, sa publikom su podelili i Petar Bo­žović, Mira Banjac, Miki Krstović i Branko Babović, kao i kompozitor Zoran Simjanović.

Povodom svoje uloge u Nikolićevom filmu, Božović je rekao da mu se odmah svideo lik Žorža i da je ceo scenario sjajno napisan.

Petar Božović, Lepota poroka, film, Foto: Nemanja Jovanović

– Ta uloga je toliko privlač­ na da može da odvede i u stranputicu u smislu žanra, da se jedna komična, ali realna sudbina pretvori u karikaturu kazao je Božović i dodao da ga je reditelj uputio da prvo pronađe kostim. Otišao je sa kostimografinjom Divnom Jovanović u robnu kuću „Beogra­ đanka“ i kada je obukao pravo odelo – to je bilo to, više nije bilo razgovora o liku. Mira Banjac je naglasila da joj je ogromno zadovoljstvo da na ulasku u devetu deceniju ponovo doživljava radost premijere i zahvalila je svima koji su doprineli novom životu bisera naše kinematografije. Istakla je da je Živko Nikolić bio jedna od najznačajnijih figura domaće kinematografije, ali da mu je „ostalo dužno i srpsko i crnogorsko društvo“.

Lepota poroka, film, Foto: Nemanja Jovanović

– Bila sam jako vezana za porodicu Živka Nikolića. On je upisan crvenim slovima u moju karijeru. Prvi susret bio je obeležen strahom. Kad sam pročitala scenario, mislila sam da Miladu treba da igra jaka, lepa crnogorska žena. Nije mi bilo lako ući u taj milje. Dolazim pred tog sjajnog čoveka, jednog tihog čoveka, estetu, likovnjaka koji mi je diskretno predložio promenu frizure, da skrate moju negovanu kosu, a i da me malo ofarbaju. Kao profesionalac sam rekla – normalno, prihvatam. Napravili su me na crnog gavrana, ni na muško ni na žensko. Ali je vredelo, zbog Živka – kazala je Mira Banjac. I dodala kako su za film anga­ žovani statisti za uloge naturista, tačnije Česi koji su se tu zatekli kao turisti, ističući da je to i danas tabu tema, ali da ona na snimanju, zahvaljujući odličnom reditelju, nije imala problema u scenama sa nagim glumcem Alenom Nurijem.

Specijalne projekcije „Lepote poroka“ za najširu publiku održane su i 30. maja u terminima od 18 i 20.30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar