ŠTA BI SRBIJA BILA BEZ NOLETA: Čovek koji nije dao da naše godine pojedu skakavci

ŠTA BI SRBIJA BILA BEZ NOLETA: Čovek koji nije dao da naše godine pojedu skakavci

FOTO: AP/Mark J. Terrill


Šta bi nam ostalo da u ovom vremenu nemamo Novaka Đokovića. Ne putujemo nigde, a osvojimo ceo svet. Ili: Zamislite nedeljno popodne bez Noleta na ručku, finala i pehara sa mastersa ili grend-slema

Dobro je što Zemlja tog popodneva 21. maja 1987. nije ubrzala kretanje oko svoje ose pa se direktno katapultirala u 23. Kakva bi samo šteta bila da se te godine nije dogodio 22. maj.

Neko rođen za broj1 – tog dana došao je na svet. Da ga osvoji! Neko će reći da ga pokori. Za Novaka Đokovića, međutim, to ne važi. On osvaja, pleni i zrači, a ne pokorava, ne gazi i ne zatire. On je plemić, nije vojskovođa! Svet nije pod njegovim nogama, ali jeste na dlanu u visini srca! U ponedeljak naš Nole započinje 200. nedelju na čelu ATP rang-liste. Da podsetimo, godina ima 52 nedelje. Kakav je to mandat!

U društvu Lejvera i Borga

Đoković  je u Amersfortu, u holandskoj regiji Utreht, osvojio svoj prvi turnir iz serije 250 ATP tura. Bilo je to 23. jula 2006. U finalu je pobedio Čileanca Masua sa 2:0 (7:6, 6:4).  Prvi put je predstavio Jelenu Ristić u srcu i Marijna Vajdu u trenerskom boksu. Dakle, skoro će decenija od toga.

 FOTO: AP/Alan Diaz

FOTO: AP/Alan Diaz

Ako stranice sa Novakom istrgnemo iz naših albuma, čega ćemo da se sećamo? Šta da pamtimo, skakavce? Po čemu, po zubima za kidanje i žvakanje naših godina? Malo sa leva, malo zdesna. Dok se tvrdokrilci ne sudare na polju opustošenih nadanja.

Zaboravite to zujenje, udarite slajs svakodnevici, pa uhvatite šampionski eho loptice tap-tap Melburn, tap-tap Vimbldon, Njujork…Gradovi se ređaju kao destinacije “Etihad ervejza”. A onda idemo novi krug, Zemlja je okrugla. Mada se učini da je ona ravna ploča od Tokija do Majamija sa Novakom na servis gemu. 

Dosadašnji bilans za impresivan.  Novak je osvojio  11 grend-slem titula, isto koliko i legendarni Rod Lejver (Australija)  i Bjern Borg (Švedska). Osvojio je i 29  turnira iz Masters serije kao niko do sada. Zaradio je na turnirima 99.673,404 dolara, a tu je plus i zarada od sponzora.

“Tata, hoću da budem prvak sveta”

Šampionov put izgleda kao bajka. Da li je baš tako? Srđan Đoković se seća jednog porodičnog razgovora iz 1997. godine:

– Odlučili smo da rizikujemo i krenuli smo bez rezerve, punog srca. Seli smo s njim za sto kad je imao 10 godina i pitali ga – šta ti hoćeš da budeš? Rekao je da želi da postane prvak sveta u tenisu, u čemu smo ga apsolutno podržali i od tada sam se posebno posvetio njegovoj karijeri.

I krenuo je Novak odlučan i ponosan. Pre nekoliko meseci Nikola Pilić, dok jednim okom nadgleda rad mladih tenisera u Opatiji, a u drugom čuva Novaka, onog dečaka koga je sreo u akademiji „Niki“, severno od Minhena, u oktobru 1999. godine, kaže:

– Kad sam video kako je složio svoju torbu, znao sam da će ovo dete uspeti. Svu svoju ljubav Nole je poslagao u tu svoju torbu. Nije mogao da omane, a kad sam video sa kakavom ozbiljnošću prilazi zagrevanju na svakom treningu pa kako ima fotografsko pamćenje da registruje svaki potez koji je mogao bolje da odigra- bio sam siguran da imam velikog budućeg igrača pred sobom. Mada, putevi dece su nepredvidivi, pogotovo što su Noletovi roditelji krajnjim naporima, snalaženjima, dovijanjima obezbeđivali određena sredstva za napredovanje svog sina.

Kao Pit Samrpas u Vimbldonu

Novak bi u slaganju torbe prvo krenuo od Vimbldona, pa Australijen opena, US opena, pa Rolan Garos, kasnije bi malo menjao raspored: Madrid, Tokio, Peking, Moskva, Rim…

Svoju prvu zaradu potrošio sam na hranu za prijatelje jer je ček bio skroman, ali dovoljan da mi proslavimo. Imao sam 16 godina. Idol mi je tada bio Pit Sampras, koga pamtim iz vremena dok je u Vimbldonu kao pobednik držao pehar u rukama, a ja sam sebe zamišljao na njegovom mestu.

Melburn je pao 2008, London  i Njujork u paketu 2011. Šljaka Pariza se opire, ali upašće i ona u Novakovu torbu. Zašto ne već za dve nedelje?

Društvo sa  jahte na Azurnoj obali

Pre deset godina u razgovoru za tinejdžerski časopis  “Huper”, na pitanje gde vidiš sebe za 10 godina, Novak je “zaplovio”:

– Na jahti, negde na Azurnoj obali, u lepom društvu, sa prijateljima i svoja dva brata.

Tada je bio 140. teniser sveta. Prešao je 139 stepenica i 4. jula 2011.  postao prvi put svetski broj 1. I kako se on munjevito  peo ka vrhu isto tako je rasla njegova popularnost.

Novak sa suprugom Jelenom: AP/Lefteris Pitarakis

Novak sa suprugom Jelenom:
AP/Lefteris Pitarakis

Otac mi je dao ime Novak  i nisam imao mnogo imenjaka. Ponosan sam na svoje ime. Starina Novak je bio veliki hajduk.

Za prvih pet meseci te 2011, prema podacimo za republičkog Zavoda za statistiku, rodilo se jedno veliko hajdučko odeljenje. Čak 37 dečaka dobilo je ime Novak.

Kako je jedan račun za struju ostao neplaćen

Nole  je vezao sve generacije za sebe. Prošlog leta, zapravo Vimbldona, u „Elektrodistribuciji“  na Banovom brdu dedica čeka da plati račun za struju. Zapara velika napolju, pa se žali:

– Koliko sam čeko tranvaj na okretnici…Da sam peške krenuo sad bih završio. Ali, ja navro, eto, hoću na tramvajn.

Tražeći slušaoca, povremeno pogledavši na veliki sat, nastavi:

– E, kad smo došli pre 40 i nešto godina odozdo, iz sreza Srbica, ovde na Žarkovo, zaposlih se u „Ratko Mitroviću“. Dva tramvaja sam menjao do gradilišta.

Za šalterom blagajnica dikcijom ljubaznosti objašnjava starijem gospodinu po ko zna koji put šta je to zelena tarifa i zašto je njegov račun viši od onog što je on izračunao.

Dedica iz “sreza Srbica” podiže glas:

– Hajde, čoveče, ubrzaj, malo. Država je tako rekla i odredila. Sad ćeš ti da ispraviš. Ako imaš para plati, ako nemaš mrak, drva…Hajde, zakasniću na Novaka, igra sa ovim Hrvatom Čilićem…

I nastavi monolog:

– Kako je razbio je ovog Nemca. Kol..,kol…Kolšrajbera. Nije on nimalo lagan. Ali naš je Soko soko i visoko.

Pomislih, možda ga je zapamtio Noletovog rivala zato što je Nemac. Ali, ne bi tako:

– Dva dana je igro Soko s Anderzonom.  I bogme servira taj ko granate. Pet setova. Nole,ipak, za sve nađe leka.

Izviri malo iz reda, odmahnu rukom:

– Nek sutra baba dođe, račun je tu.

I ode čičica staračkim gegom niz Požešku do stanice. Naići će nešto tranvaj, tramvajn ili tramvaj. Nije važno, samo da on uđe u Beogradskog bataljona, brzo će do vrha ulice. A tamo ga čeka njegov Nole.

Visine i jesu za sokole!

Srećan rođendan, Novače! Hvala za radost!

ŠTA JE NOVAK OSVOJIO U AMERSFORTU – iPod?

 Đokovići su brzo uvideli da ne mogu računati na podršku države. Nole je u Evropi objedinio tri titule – u kategorijama do 12, do 14 i do 16 godina. Ipak, i to je bilo malo da bi u njemu prepoznali potencijal igračke i ljudske veličine. A na kakve zluradosti uspešni moraju da računaju,  govori i komentar na društvenim mrežama nakon što je u Amersfortu 2006. osvojio svoj prvi turnir.  Nažalost, pisano je na srpskom:

“Šta je on to osvojio, iPod?!?!?”

 

 } else {

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar