ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ: “Niko ne može da zabrani igraču da igra za reprezentaciju ako on to želi”

ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ: “Niko ne može da zabrani igraču da igra za reprezentaciju ako on to želi”


Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević pričao je za Vice o kalendaru FIBA, problemu sa Evroligom, igračima iz NBA, ekspanziji basketa…

Za Aleksandra “Sašu” Đorđevića svaki iole obimniji uvod je suvišan.

Njegova trojka Huventudu u Istanbulu, njegov rafal Litvancima u Atini, trojka Hrvatima u Španiji, hladna glava u završnici svetskog prvenstva 1998…spisak može ići u nedogled.

Nepobitna je činjenica da je svako od nas na basket terenu želeo da bude “Sale Nacionale”, i da smo svi mi naglas uzvikivali njegovo ime kada bi nam “ušla” trojka za dvadeset i prvi poen.

Kao i pred svako drugo okupljanje selekcije glavno pitanje je izostanak određenih zvezda, pre svih onih ih NBA lige, koja uprkos dogovoru sa FIBA ima mehanizme da spreče igrače da se odazuvu pozivu reprezentacija.

“Moje lično mišljenje, nevezano za ulogu koju imam u ovoj selekciji, je da niko ne može da zabrani igraču da igra za reprezentaciju ako on to želi. Ukoliko on ima neku malu sumnju, ili ne želi da igra, ili štaveć, uvek će naći neći izgovor – malo će ga podupreti ekipa, da mu sugeriše da ovo leto preskoči, odmori, radi nešto drugo…ali evo, da vam kažem šta je tu najveća caka. 

Čini mi se 2006. godine, Horhe Garbahosa je odigrao za Španiju sa jednom malom povredom, odbivši zahteve Toronta da preskoči to leto. On je hteo da igra, doneo je medalju svojoj zemlji, ali je posle tokom godine imao neki problem, i NBA je videla da tu ima štetu u odnosu na njegov učinak za klub. Dakle, oni njega plaćaju, a on nije na terenu nego samo u protokolu. I otad je krenulo sa tim dogovorima, i ja uvek spomenem Garbahosu kao nekoga ko je želeo da igra za svoju reprezentaciju.

Klub uvek može da se pozove na neki medicinski problem, na neku staru povredu, može da se sakrije iza bilo čega. Ali ukoliko igrač oseća da može, da želi, vrata su mu otvorena i niko ne može da mu zabrani da igra za reprezentaciju. Da stavimo na kraju sve na stranu, poslednja je igračeva”, rekao je Đorđević za VICE.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar