Sport
19.07.2021. 13:09
Zoran Šećerov

Novak Đoković

Broj jedan!

Novak Đoković
Izvor: EPA / NEIL HALL

Voja Veličković: "Za Noleta se ne postavlja pitanje da li može da osvoji još neki grend slem turnir, već koliko može da ih osvoji. Za Nadala i pogotovo Federera to ne važi. Kad se o njima priča, onda se postavlja pitanje da li to uopšte mogu. Nadal možda i može. On ne krije želju da i dalje igra i da pobeđuje na najvećim turnirima"

Novak Đoković je na ponos Srbije najbolji teniser planete. I najbolji sportista sveta svih vremena. Bar tako tvrdi Božidar Maljković, proslavljeni košarkaški stručnjak i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, a da je Srbin najbolji teniser planete izgovorio je i legendarni Nikola Pilić koji je kao trener bio uz Novaka na početku karijere.

Novak Đoković
Izvor: EPA / VICKIE FLORES

"Novinari su često pitali ko je najbolji na svetu. Nisam nikada hteo da odgovorim, da ne budem subjektivan, jer Novak je moj igrač. Uvek sam želeo da ne umanjim Nadala i Federera. Međutim, danas mogu reći nakon toliko godina čekanja, rezultati govore da je Novak najbolji igrač svih vremena.

Danas nisam subjektivan, nego objektivan“, rekao je Pilić za srpske medije.

Treba verovati Piliću, ali i Novaku Đokoviću koji je na travi Vimbldona, odmah nakon trijumfa, izjavio da ceo svet čuje i zna:

"Smatram da sam najbolji teniser u open eri, verujem u to. Ali, da li sam najbolji svih vremena, o tome neka pričaju drugi."

U tenisu se neki rekordi lako ne obaraju. Jedan od njih čuva kao blago karijere legendarni Rod Lejver, jedini teniser kome je pošlo za rukom da u istoj godini osvoji četiri najveća teniska turnira. Bilo je to 1969. Da ga dostigne, šansu u ovom trenutku ima jedino Srbin Novak Đoković. I to već ove godine.

Tri turnira je osvojio, na redu je US open. Njegov trener Goran Ivanišević ubeđen je da će uspeti, da će trijumfovati i u Njujorku, da će biti uz Lejvera jedini u istoriji kome je to pošlo za rukom, da će tako po broju grend slem trofeja konačno nadmašiti Federera i Nadala...

"On je teniser broj jedan, fenomenalan igrač, sjajan sportista i čovek iz istorije. Apsolutna veličina. Ne postoji teniser na svetu koga Novak ne može da nadigra, savlada ili pobedi, a to verujte nije lako. Upoznao sam ga kao dečaka, nismo se kasnije često viđali, ali pratim njegovu karije- ru i naravno navijam za njega.

novak Đoković
Izvor: EPA / NEIL HALL

Gladan je trofeja, to je karta na koju igra, zna to njegov stručni tim, njegovi rivali. Taj dar da stalno pobeđuje nosi u duši, taj čist i neuprljan sportski motiv čini ga posebnim na teniskoj sceni kojom je sasvim zasluženo konačno zagospodario“, izgovara u dahu proslavljeni fudbalski as Dragan Džajić, jedan od najboljih u istoriji fudbala svih vremena.

Koliko je u ovom trenutku moćan i nadmoćan može da ilustruje i podatak da je već sada obezbedio učešće na završnom mastersu u Torinu u poslednjoj nedelji novembra. Tamo bi trebalo da igra osam najbolje rangiranih, a novi vlasnik 20. grend slem titule se 14. put u karijeri kvalifi- kovao za završni turnir. Drugi će morati još da se potrude.

Novak ima šansu da u 2021. osvoji i „zlatni slem“, za šta mu je potrebno uz četiri trijumfa  na najvećim turnirima i zlato sa Olimpijskih igara. Ni to, kad je Novak u pitanju, nije nemoguće. Ostaje samo da se vidi da li će Đoković biti učesnik igara u Tokiju.

Ne postoji nemoguće

"Voleo bih da ide, da u Japanu predvodi naše sportiste, ali uprkos tome poštovaću svaku njegovu odluku. Bez obzira na to šta će se dogoditi, ni ja ni Srbija nemamo pravo da se ljutimo na najboljeg koga imamo“, iskren je Božidar Maljković, prvi čovek Olimpijskog komiteta Srbije.

Đoković je istorijsku 2021. godinu počeo na Australijan openu. Bio je najbolji. U junu je pobedio i na Rolan Garosu, sada i na Vimbldonu. Po broju grend slem trofeja izjednačio se sa Nadalom i Federerom. Svi imaju po dvadeset osvojenih grend slem turnira, ali nisu svi u istoj poziciji. Novak ima zadatak da i tu brojku nadmaši. Pošto je na ATP listi rekorder po broju provedenih nedelja na prvom mestu, započeo je 329, sada teniski svet pita da li će u junu 2022. biti apsolutni broj jedan računajući i mušku i žensku konkurenciju.

Kad je Nole u pitanju, ništa nije nemoguće. Po čemu je srpski as još ispred ostalih. Ili naj, naj u svetu tenisa. Između ostalog, i po tome što je jedini koji je osvojio svih devet masters turnira i to bar dva puta. Najbolji je i igrač u istoriji po broju osvojenih velikih turnira. Takođe je i šest puta pro- glašen za najboljeg tenisera godine. Najbolji je zatim i po tome što ima najviše masters titula u istoriji, čak 36. Novak ima i najviše ATP poena u istoriji – 16.785.

Jedini je i koji je sve grend slem turnire osvajao bar dva puta. I ono što je najvažnije jeste podatak koji kazuje da u međusobnim susretima Novak Đoković ima bolji skor od Nadala i Federera. Protiv Švajcarca odigrao je 50 mečeva i 27 dobio, Španac ima nešto povoljniji skor, ali i on gleda u leđa Đokoviću koji protiv Nadala vodi 30:28. Da li ovo nije najbolji dokaz ko je od trojice velikih – najbolji?

"Ono što znam jeste da je Novak Đoković najsavršeniji igrač u istoriji tenisa“, reči su legendarnog stručnjaka Nika Boltijerija koji na ovaj način pokušava da prekine apsolutno suvišnu debatu obojenu navijačkim strastima.

Možda je zato što je najbolji i najsavršeniji Novak Đoković i rekorder među teniskim profesionalcima po zaradi. Posle trijumfa na Vimbldonu probio je granicu od 150.000.000 dolara. Ni cent nije drugom ukrao ili na prevaru zaradio. On koji ima 34 godine i koga će svet sutra pamtiti da je samo na travi Vimbldona prihodovao novih 2.190.000 dolara.

Da se ne šali kad su zarade u pitanju, Đoković je svetu tenisa nagovestio još pre pet godina. Tada je bio prvi teniser u istoriji koji je zaradio sto miliona dolara. Sve ovo i još puno toga kod profesora Kokovića izaziva divljenje kada je u pitanju fenomen Đoković.

„Sve što je stvorio on je stvorio u znoju lica svog. Njegovi najveći protivnici su ljudi koji menjaju svet po kafanama i koji ne znaju šta je radna etika. To je jedna strana medalje. Ona druga je da bi Srbija morala da uči od Đokovića, da se obrazuje na primeru kako je on to postigao i dostigao svetski vrh.“

Ko je najbolji za tamo neki svet odgovora još kao da nema, ali dokaza i to vrlo egzaktnih ima. Međutim, svet je s razlogom podeljen. Imenitelj priče na ovu temu su pre svega navijačke strasti nadgrađene prokletstvom čoveka da drugom prizna da je bolji. Jedni tvrde da Federer igra najprefinjeniji tenis na svetu, drugi su ubeđeni da nema boljeg od „bika sa Majorke“, od neponovljivog Nadala koji je svoju eru obeležio čudesnom snagom i ubitačnim forhendima. Novak je na svu sreću obojici na putu do kraljevskog teniskog trona pokvario račune.

Dugo će sve to još trajati

Na velikom teniskom nebu među zvezde se ušetao 2007. godine. Na Australijen openu je pobedio Rodika, Nadala i u finalu Federera, u tom trenutku trojicu najboljih na svetu. Uprkos tome, malo je ko verovao u njega. A onda je došla 2011. kada je Novak Đoković prvo trijumfovao sa nacionalnim timom u Dejvis kupu da bi zatim ušao u istorijsku seriju od 41 uzastopne pobede. U toj godini napravio je još jedan podvig, dobio je 10 od 11 mečeva protiv Nadala i Federera.

„Njegovo vreme tek dolazi. Sazreo je kao čovek i takmičar, njegove mišićne definicije ne pokazuju nikakve promene, on se odlično čuva, prilagodio je tenisu način ishrane i života, uneo u sve mnoge inovacije. Siguran sam da će još dugo, dugo da vlada“, prognozira Božidar Maljković.

Voja Veličković, teniski novinar koji karijeru Novaka Đokovića jedini na ovim prostorima prati od prvog dana kada je počeo da se druži sa reketom, takođe uverava da je srpski as najkompletniji teniser na planeti, ali to što je trenutno broj jedan ne znači da je priča o najboljem svih vremena gotova.

„Za Noleta se ne postavlja pitanje da li može da osvoji još neki grend slem turnir, već koliko može da ih osvoji. Za Nadala i pogotovo Federera to ne važi. Kad se o njima priča, onda se postavlja pitanje da li to uopšte mogu. Nadal možda i može. On ne krije želju da i dalje igra i da pobeđuje na najvećim turnirima“, uverava Veličković.

Novak Đoković
Izvor: EPA-EFE/Peter Nicholls / POOL

Zanimljive su i neke druge opservacije Voje Veličkovića kada je u pitanju Noletova teniska priča.

„Nole kao teniser nema manu. On je u svetu tenisa najbolji i psihički i fizički i taktički. Ubedljivo najbolji. Postoje teniseri koji znaju da igraju, ali uprkos svemu gube čak i dobijene mečeve jer ih u nedostatku dobre pripremljenosti stigne umor ili se zarad psihičkih minusa u karakteru suočavaju sa strahom od onog što ih čeka u nastavku neizvesnog meča. To sa Novakom još od početka profesionalne karijere nije slučaj“, tvrdi Veličković.

Jedna od njegovih vrlina je i ta što nikada, podseća Veličković, nije zadovoljan. On uvek hoće i želi više. Uprkos tome što je napunio 34 godine, njemu ne pada na pamet da odustane, on i danas, bez obzira što je sada i zvanično najbolji, ima želju da svakog narednog dana nauči nešto novo.

„Šta god da radi u životu, on to radi fenomenalno i sa puno strasti. I njegova teniska inteligencija je zadivljujuća. On naprosto nađe način kako svakog protivnika da pobedi. Njemu dole na terenu ne treba savet trenera, on sam donosi odluku, u 99 odsto slučajeva onu pravu. Zar se nije sto puta dogodilo da je gubio meč, a onda ga dobio, ili koliko se puta dogodilo da je pobeđivao velikog Federera kada je ovaj bio bolji od njega. Psihološki je gigant“, kategoričan je Veličković.

Milan Lane Jovanović je takođe veliki fan Novaka Đokovića. Naš fudbalski internacionalac naglašava:

„Nole zaslužuje samo čestitke, svaka mu čast kao sportisti, on je još jedan Srbin genijalac koji je naterao svet da mu se iskreno divi. Apsolutni je velikan, najbolji među najboljima, u sportu koji je u fokusu svetske javnosti. Biti prvi u bilo kojoj disciplini je vanserijska stvar, a biti šampion u tenisu nije samo stvar talenata, velikog rada ili mentalne jačine, što su sve Novakove karakteristike, već je i potvrda toga da si odabran da to budeš. Novak je među retkima na svetu iz tog kluba privilegovanih, a istovremeno odabranih.“

Profesor dr Vladimir Koprivica, svedok mnogih uspeha srpskih sportista na međunarodnoj sceni, Đokovićeve galaktičke rezultate gleda kroz prizmu snage karaktera njegove ličnosti.

Energija vukova

„Đokovića uz talenat krasi i inspiracija, neverovatna usmerenost ka cilju. On je i najpozitivniji primer kako se stiže do vrha, do vrednog ostvarenja i vanserijskog rezultata. Došao je na teniski teren s energijom vukova, uzeo reket u ruke i napravio čudo jer ovo što je on postigao je uistinu čudo, čak i više od toga.“

Za profesora Dragana Kokovića Novak Đoković je fenomen, jednako društveni koliko i teniski.

„Ja ga doživljavam kao vrhovnog silnika. Krasi ga taj neverovatan mentalni sklop, sposobnost da pobeđuje kad je najteže, čak i kad ne igra dobro, što je opet sposobnost samo najvećih igrača, onih odabranih. Boris Beker je možda najbolje opisao Đokovića. On je govorio da je Nole isto što i onaj ulični mangup koji zna u svakoj, čak i bezizlaznoj, situaciji da pronađe pravo rešenje. Nije dakle takmičarska mašina, kako ga neki nazivaju, već najbolji taktičar koga svet sporta poznaje.“

Za Voju Veličkovića dualnost ličnosti Novaka Đokovića je fascinantna.

„Kada ga gledaš na terenu, onda je zver, kada posle svega pričaš s njim upoznaješ čoveka koga karakteriše blagost karaktera ukrašena nekom čudesnom duhovnošću koja kao da izvire iz njega“, govori Veličković.

Novak Đoković
Izvor: EPA / NEIL HALL

Pitanje koje se posle izgovorenog nameće jeste da li bi Srbija bez Novaka Đokovića bila ista?

„Ne bi bila ista. On je i identifikacija i projekcija nacije. U neuspešnom načinu života kakav je kod nas, čovek nema s kim da se identifikuje. Đoković je za Srbiju obrazac uspeha“, uverava profesor Koković.

Za profesora dr Vladimira Koprivicu lik i delo Novaka Đokovića ima i drugu dimenziju. Kaže:

„Bilo bi zanimljivo napraviti anketu među mladima Srbije s pitanjem ko im je uzor. Siguran sam da bi to bio Novak Đoković, uprkos indirektnim pa čak i neveštim pokušajima da to budu likovi iz rijalitija ili oni iz miljea kriminala. Novak Đoković je pozitivan primer, svetla tačka Srbije, neko ko stoji sa suprotne strane svih negativnosti odomaćenih u našem društvu i sistemu.“

Novak Đoković je veliki teniser, ali i humanista. Njegova fondacija je od kako postoji izdvojila gotovo 20 miliona dolara, moguće i više, za potrebe onih kojima pomoć drugih znači život.

„On nije samo najbolji teniser sveta i najbolji sportista sveta. Ono što radi i čini van terena takođe je veličanstveno. Zar mislite da ga sportski svet tek tako naziva Robin Hudom tenisa. On je u toj borbi za bolji položaj tenisera koji slabije zarađuju i bukvalno sam, sam protiv svih, ali s obzirom na njegovu istrajnost i činjenicu da je u svim svojim zahtevima bez dileme u pravu, ne treba sumnjati da će i na ovom polju na kraju biti uspešan“, mišljenje je profesora dr Vladimira Koprivice.

Do Srbije često stižu vesti kako svet, posebno onaj teniski, ne poštuje i ne ceni dovoljno ili onoliko koliko zaslužuje najboljeg među najboljima.

Tribina i slabiji

„Ta priča o mržnji i o tome da ga u svetu tenisa ne vole, to su čiste gluposti, naša izmišljotina“, smatra Dragan Džajić. „Treba biti iznad toga i pre svega znati da tribina uvek navija za slabije. Zato je ta uslovna naklonost publike prema rivalu više kompliment za Novaka i njegovu tenisku veličinu nego što je zapravo mržnja prema njemu. Takav eho tribine još je jedan dokaz da je Novak veliki as, zapravo najveći, koga svi žele da pobede. Došao je trenutak kada nije bitno da se kao ostrašćeni navijač pohvališ kako si prisustvovao još jednoj veličanstvenoj partiji Novaka Đokovića, već da pričaš kako si bio svedok njegovog eventualnog debakla.“

On ne prihvata ni teoriju da Novaka Đokovića svet mrzi zato što je Srbin.

„To je apsurd. Činjenica je da ima i onih koji navijaju protiv njega i to je sasvim normalno naprosto zato jer ima i onih koji ga ne vole. Uostalom, niko se nije rodio da bi ga svi na svetu voleli, pa ni on. U toj priči bilo bi dobro da budemo pre svega iskreni prvo prema sebi jer gore i ružnije reči o Novaku čuće se pre u Srbiji nego negde u inostranstvu.“

„Sjajnim sportskim ostvarenjima Đoković kompenzuje ružnu sliku o Srbiji i Srbima koja se smišljeno lansira u svetskim medijima. Zato i ima status ikone, oreol kralja tenisa. On i njegovi vrhunski rezultati su balans imidžu jedne ružne i definitivno nezaslužene slike o nama kao narodu koja je prisutna u svetu“, uveren je Lane Jovanović.

„Đoković je danas, bez obzira što to liči na otrcanu frazu, zapravo najbolji ambasador Srbije u svetu. To je nešto što bismo svi mi i pre svih drugih morali da poštujemo“, naglašava profesor dr Vladimir Koprivica.

„Svet ga poštuje, nije tačno da ga mrze. Ovde kod nas se vrlo smišljeno plasiraju samo negativne stvari. Puštajući te i takve priče u etar, naši novinari ga na taj način kao brane od zlih ljudi. Od koga ga brane i da li ima uopšte potrebe da to čine. Novak Đoković je poštovan svuda u svetu i u to sam se lično uverio. Posebno ga cene u komšiluku, u Hrvatskoj, omiljen je i u Splitu i u Zadru. Svi ga doživljavaju ne samo kao velikog tenisera, već i kao velikog čoveka iz dobre porodice, humanistu. Uostalom, on nikada ni jednom jedinom izjavom nije povredio ili uvredio nekog drugog. Svet ga doživljava kao dobrog čoveka iz dobre kuće“, tvrdi Božidar Maljković.

Da li je ovo dokaz da Novak Đoković zapravo ponovo ujedinjuje Balkan. Milan Lane Jovanović u tu romantičnu priču ne veruje. Za njega je to pre svega svojevrsno licemerje nekih naroda i priča koja izlazi iz okvira sporta i sportskog.

„Prvo, bio bih najsrećniji kad bi 100 odsto Srba navijalo za Đokovića. Kad bi bilo tako, onda bi to bio konsenzus za mnogo važnije stvari koje čekaju Srbiju u budućnosti i onda me zaista ne bi bilo briga da li neko u regionu navija za Noleta. Njega Hrvati vole jer mu je Hrvat trener, njega Hrvati vole jer Nole priznaje da navija za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju bez obzira što ta ista reprezentacija vicešampionsku titulu sveta slavi uz Tompsonove pesme. Ali to je Noletova stvar, taj odnos prema Hrvatskoj u kojoj je srbofobija nacionalni folklor. Zato i njihovo navijanje, ako je to uopšte iskreno navijanje, vidim kao providan pokušaj da kompenzuju sramotu i monstruozan odnos prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj. Oni zapravo koriste Đokovića i manipulišu njegovim imenom odnosno pričom o tome kako za njega navijaju. Ako ga toliko vole i poštuju, zašto onda teraju pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj da se pokatoliče?“, pita se glasno Milan Jovanović.

Proslavljeni srpski fudbalski reprezentativac u razgovoru na ovu i slične teme poziva pre svega na istinu.

„Lično boli me peta da li će ili neće tamo neki Hrvati navijati za Đokovića koga bi rado prisvojili kao svoga kao što iz srpskog roda prisvajaju Teslu i da ne nabrajam druge. Ne bih da neko pomisli kako pozivam na mržnju, ne, ja sam prvi za pomirenje, ali uz obavezu svih da se konačno izgovori istina“, misao je Milana Jovanovića.

Uprkos svemu, Hrvati su u svojim medijima istakli ono što su naprosto morali:

„Federer i Nadal su veliki, ali je Đoković bolji od obojice. Najbolji svih vremena.“

Priča o ljubavi i mržnji, bar na ovim prostorima, ima predznak večnosti kojoj teži i Novak Đoković, ali kao teniski as. Nameran je i to ne krije da krajem avgusta i početkom septembra zadivi i Veliku jabuku, da pokori Njujork, da na US openu postavi nove granice i da osvoji i 21. grend slem titulu.

„Ne vidim da je blizu kraj moje karijere. Spremite se, gledaćete još Đokovića“, postvimbldonska je poruka kralja tenisa kome će se i ubuduće diviti svet i, nadajmo se, kompletna srpska nacija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ide u Tokio!
Novak Đoković

Dobra vest

15.07.2021. 22:42

Ide u Tokio!

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković saopštio je večeras da će igrati za Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve