BUDUĆNOST KOJU SMO ZASLUŽILI

BUDUĆNOST KOJU SMO ZASLUŽILI

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©


Nije Srbija zemlja kojoj nije važno što naredne sezone neće imati predstavnika u Evroligi. Nije ovo priča o Zvezdi, ona će se vratiti, ima organizaciju, školu košarke… pitanje je šta će biti sa srpskom klupskom košarkom, pitaju se srpski košarkaški stručnjaci

Šampion ABA lige je podgorička Buduć­ nost. U finalnoj seriji, uz jedan poraz, zabeležili su i tri pobede i tako stavili tačku na trogodišnju vladavinu Crvene zvezde. Ovim trijumfom Podgoričani su izborili i plasman u Evroligu za sezonu 2018/19. Priča je počela u Beogradu. Zvezda je kao prvak ABA lige finalnu seriju započela kao domaćin. Međutim, već u prvoj utakmici Podgoričani su, neočekivano, upisali brejk. Drugu su izgubili, ali su u Podgorici ekspresno zabeležili dve pobede. Posle prve, bilo je podosta žalbi iz tabora gostiju. Na ružan doček, brojna vređanja, nesportsko ponašanje navijača… Javno i bez zadrške Beograđani su osuli drvlje i kamenje na sudije, koje se nisu proslavile ni u Beogradu na prvoj utakmici. Malo je čak nedostajalo pa da crveno beli, zbog lošeg i tendencioznog deljenja pravde, odustanu od igranja četvrte utakmice. Pričalo se i o zaverama, o tome da ceo region mrzi Zvezdu. Uprkos svemu, crvenobeli su sportski izašli na parket Morače i…

Branko Lazić, kapiten poraženog tima, i danas misli da je Zvezda zaslužila da dobije bar jednu utakmicu od dve odigrane u Podgorici i da tako seriju vrati u Beograd. Lazić je posle Podgorice u medijima objašnjavao i zašto se dogodio neuspeh.

– Nismo uspeli, ali nije bilo samo do nas. Bilo je tu i drugih stvari.

Neke je i pomenuo. Na primer da je Zvezdi u trećoj utakmici, kako on tvrdi, nedostajalo malo sreće, a u četvrtoj zrno koncentracije. O drugim stvarima nije pričao. O čemu je zapravo reč i šta je mislio, moglo se naslutiti iz izjave trenera Beograđana Du­ šana Alimpijevića, takođe izgovorene posle četvrtog, odlučujućeg duela.

Ročesti je izveo pet bacanja. Da budem precizniji, sedam, jer dva je šutnuo umesto Feldina, koji je dobio tehničku pa je morao da napusti teren. Dakle, jedan Ročesti za celu finalnu seriju ima pet slobodnih bacanja. A vi saberite slobodna bacanja Budućnosti ovde u Podgorici i saberite koliko je imala Zvezda šuteva sa iste linije. Moj je lični utisak, a ja pričam o sebi, i uvek krećem od sebe, da je ovo moja odgovornost. Ali moj drugi utisak je da Zvezda apsolutno nije mogla da osvoji ovu titulu – zaključio je Dušan Alimpijević.

Da li je baš tako? Podeljena su mišljenja i u izjavama onih koji su pristali da za „Ekspres“ komentarišu završnu seriju u ABA ligi i (ne)uspeh Crvene zvezde.

Dragan Kapičić, nekada­ šnji as crveno-belih i višegodišnji predsednik kluba, ne krije da je poraz njegove Zvezde za njega pre svega veliko iznenađenje. Kazuje i zašto:

– Zvezda je u mnogo čemu bolja od Podgoričana. I kao klub i kao tim. Zašto ovog puta nije uspela, saznaće se posle ozbiljne analize na stru­ čnom planu. Moj prvi utisak je zapravo da u završnoj seriji ABA lige Zvezda nije bila dovoljno dobra kao što je bila u nekim utakmicama Evrolige. Izostao je i onaj prepoznatljivi kvalitet igre, nekih igra­ ča nigde nije bilo. Mislim pre svih na Bjelicu, kao i na učinak nekih stranaca. Nedostajao je na terenu i autoritet jednog Pere Antića, koji bez obzira na godine psihološki pozitivno deluje na ekipu. Tokom cele sezone nismo videli ni onog pravog Dangubića. Bilo je, dakle, puno problema i još više utakmica.

A suđenje, da li je suđenje uticalo na to da crvenobeli ostanu bez šampionskog trona? Dragan Kapičić, mirno i bez uzavrelih strasti, konstatuje:

– Kasno je za priče o suđenju. Nisam siguran da je bilo zle namere, ali jesam u to da sudije nisu pokazale adekvatan nivo u završnoj seriji. To je zapravo ono što brine. Rusi su to u svojoj regionalnoj ligi rešili tako što daju šansu sudijama iz inostranstva. Trebalo je možda i o tome razmi- šljati. Sve ovo oko suđenja je jedna velika greška ABA lige jer je posle svega i laiku jasno da je Zvezda u završnoj seriji mnogo toga uspela, ali samo jedno nije: da pobedi gre- ške sudija. – Ne bih zaista ne bih da komentarišem suđenje – u prilično tmurnom raspoloženju kazuje Vladislav – Lale Lu- čić, proslavljeni trener i nekadašnji košarkaš crveno-belih.

– Međutim, na poslednjoj utakmici sudije su toliko često trčale na konsultaciju s TV ekranom, što na drugim mečevima serije nisu radile, pa to, bar meni, daje i mali povod za sumnju. – Pred finalnu seriju se napravila atmosfera u javnosti da Zvezda mora biti prva. Pokazalo se da ne mora – kaže Miroljub – Dugi Damjanović.

– Da je Laziću uspelo ono što nije, danas bi verovatno pričali neku drugu priču. Međutim, istina je i to da je u finalnoj seriji Budućnost bila bolja, da je košarkaški više pokazala, da nije u celoj priči bilo sudijske krađe, da je Zvezda pokazala manje od očekivanog.

– Suludo je danas posle svega baviti se teorijama zavere. Zvezda je, uprkos svemu, imala šansu da dosada- šnji deo sezone završi na daleko bolji način. Očajna selekcija u kojoj trener nije učestvovao, loš izbor stranaca i nespretno sastavljen tim, zatim način vođenja ekipe i još dosta manje bitnih stvari učinili su da Zvezda ove godine ne bude na nivou iz prethodnih sezona. I još nešto. Jedno od objašnjenja što je Zvezda ove sezone izgubila toliko utakmica od Podgoričana je i trener Budućnosti Aleksandar Đikić. Čovek je naprosto sjajan trener – dodao je Miroljub Damjanović.

I Boris Beravs, nekadašnji as crno-belih, apostrofira trenerske vrednosti Đikića kao izuzetno bitne u celoj priči. – U šest ovogodišnjih utakmica, pet puta je dobio Zvezdu, Zvezdu koja ima bolje igrače od Budućnosti. Međutim, Đikić je mudro vodio ekipu tokom cele sezone, mudro je dozirao formu i dobro, onoliko dobro koliko mu je to protivnik dozvolio, odigrao na kraju i tu završnu seriju. U celoj priči bio je zapravo velika snaga Podgoričana. Zahvaljujući iskustvu za kratko vreme je napravio, pokazalo se, sasvim dobar tim za ABA ligu.

– U šest ovogodišnjih utakmica, pet puta je dobio Zvezdu, Zvezdu koja ima bolje igrače od Budućnosti. Međutim, Đikić je mudro vodio ekipu tokom cele sezone, mudro je dozirao formu i dobro, onoliko dobro koliko mu je to protivnik dozvolio, odigrao na kraju i tu završnu seriju. U celoj priči bio je zapravo velika snaga Podgoričana. Zahvaljujući iskustvu za kratko vreme je napravio, pokazalo se, sasvim dobar tim za ABA ligu.

Vladimir Kuzmanović celu priču o porazu Zvezde i uspehu Budućnosti svodi na sledeće konstatacije:

– Način i stil igre u završnoj seriji bio je na strani Budućnosti. I sistem odbrane novih šampiona bio je bolje kontrolisan, kao i realizacija u ključnim momentima. Na drugoj strani, igrači Zvezde su vi- še razmišljali o sudijama nego o igri. Teren u Podgorici jeste vruć, ali ne više nego što je to onaj u „Pioniru“. Neshvatljivo je takođe i koliko su poena ko- šarkaši Zvezde primili iz tehničke greške…

Milovan Stepandić, trener koji je od malih ekipa pravio velike timove i od perspektivnih igrača reprezentativce, uverava da je za neuspeh Zvezde u završnoj seriji najve- ći krivac Zvezda.

– Strašno je koliko su malo u završnoj priči pokazali Ročesti i Feldin. Oni su došli u Zvezdu da prave razliku, a igrali su odbranu za ocenu ni- žu od nule. Ni u napadu se nisu proslavili, dva ili tri puta su imali tako katastrofalna rešenja da je to prosto neverovatno. Nema trener čarobni štapić, nije trener svemoguć, za tren se prave situacije za koje igrači moraju sami da iznađu rešenje. Uostalom, baš po tome se prepoznaju veliki. Feldin i Ročesti u duelima s Podgoričanima to jednostavno nisu bili.

Srbija, zemlja košarke, ostala je bez Evrolige. Iskreno, na početku sezone tako nešto nije bilo zamislivo.

– Znao sam da je to moguće, ali ne i da će biti – kazuje Dragan Kapičić.

– Razočaran jesam, ali sam i svestan da je sport zapravo sport i da nije sve nikakva tragedija. Zvezda je i dalje moćan klub, vrhunska organizacija, klub s perspektivom. Čović će i za ovu situaciji pronaći pravo rešenje, kroz Evrokup iskristalisa- će se sastav, siguran sam, koji će doneti Zvezdi primat u ABA ligi i obezbediti povratak u Evroligu.

– Zvezda je počela sezonu sa 11 novih igrača, novim trenerom, i da ne nabrajam dalje. U završnoj seriji ABA lige plaćen je ceh zamoru, ali kad se sve sabere u celoj sezoni, iz ugla Zvezde, negativno je mo- žda smo to što nije osvojen Kup u Nišu. Oni koji misle da je ovo Zvezdin kraj, da više nikada neće videti Evroligu, grdno se varaju. Zvezda je, zahvaljujući Čoviću, sistem, perjanica srpske klupske košarke sa sjajnom košarkaškom školom, u kojoj stasavaju perspektivni igrači. Izgubila je ABA ligu, ali je dobila Dolovca i Dobrića, igrače koji su budućnost srpske i evropske košarke

– Ako je ovaj neuspeh u ABA ligi za nekoga kriza, onda sam siguran da će Zvezda tu krizu brzo da prebrodi. Ne, neće doživeti sudbinu Partizana čak ni na evropskoj sceni. Zvezda ima supstancu, mlade igrače, vrhunsku školu košarke, dvorane – uverava Boris Beravs.

Za Vladimira Kuzmanovića takođe nema dileme kakvo će biti sutra crveno-belih. Njega više brine aktuelni trenutak.

-S košarkaškog aspekta, neuspeh u Podgorici zasigurno nije smak sveta. Zvezda trenutno ima problem kako da se podigne ekipa, kako motivisati igrače da odigraju završnicu KLS.

Dva dana uoči starta novog takmičenja Zvezda je već povukla neke poteze koji mo- žda mogu dati odgovor i na ono o čemu je pričao Kuzmanović. Konkretno, plejmejker Dilan Edis dobio je sporazumni raskid saradnje. U Zvezdi ne kriju da se vode razgovori i o statusu Milka Bjelice.

U međuvremenu, a pred start nacionalne Superlige, trener Dušan Alimpijević ekipi je priključio Aleksu Radanova i Filipa Čovića. Obojica su stigli iz FMP Železnika. Ono što je zasad definitivno jeste to da će Filip Čović biti u nastavku sezone organizator igre branilaca titule. On je u takmičarskoj 2017/18. predvodio FMP sa 15,8 poena i 7,5 asistencija po meču.

– Nisam i ne mogu da budem srećan što Srbija od jeseni neće imati predstavnika u Evroligi, tim pre jer ova zemlja nije bilo ko u svetskoj ko- šarci. Nemamo pravo da krivimo bilo koga, sami smo krivi, sami smo sebi ovo napravili. Nebitno je to što je Zvezda izgubila od Budućnosti koliko je bitno šta ćemo i kako sutra. ABA liga nam je došla glave, neuspeh Zvezde u završnoj seriji za mene je više od izgubljenih utakmica jer sve zapravo vidim kao parastos srpske klupske košarke – poentira Milovan Stepandić.

 

Zvezda sigurno igra Evrokup

Crvena zvezda će i naredne jeseni igrati u Evropi, ali i u Evrokupu. ABA liga u ovom takmičenju ima tri mesta, što znači da će je predstavljati Crvena zvezda, Cedevita i Mornar. Evrokup dodeljuje i dve pozivnice za celu Evropu. Iz ABA lige za dobijanje jednog mesta konkurisali su Olimpija i Partizan. Kako naša zemlja već ima predstavnika u Evrokupu, teško je poverovati da će srpski klub obezbediti učešće preko pozivnice. Partizan, međutim, ima poziv FIBA za njenu Ligu šampiona. Zasad se još uvek dosata toga ne zna. Tek početkom leta biće jasnije u kojem takmičenju će igrati Partizan, kao i ko će definitivno iz ABA lige u Evroligu i Evrokup.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar