“EKSPLOZIJA” FUDBALA: Možda ne ide u Real, ali se Zvezda sigurno kaje što ga je žrtvovala

“EKSPLOZIJA” FUDBALA: Možda ne ide u Real, ali se Zvezda sigurno kaje što ga je žrtvovala

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©


Luka Jović kao igrač ima samo jednu manu, ali veliku, rođen je na Balkanu.

“Luka Jović će eksplodirati ove sezone, to će biti srpski Radamel Falkao”, izjavio je 2014. Zvezdan Terzić. Ova izjava je danima izazivala smeh po društvenim mrežama, ali i nekim dnevnim listovima. I to kao da je i u samoj upravi Zvezde poljuljalo poverenje u Terzića i njegov izbor. Luka, zaista, te godine nije briljirao. Očekivalo se, valjda, da sa 16 godina (16 godina, 9 meseci i 25 dana je imao kad je debitovao za Zvezdu) bude najbolji strelac lige. Da odmah stigne na naslovne stranice stranih časopisa, da se odmah za njega raspituju Real i Barsa. Kao što pomenuh na početku teksta, Balkan je ovo!

I kako to ide kod nas, počelo je pljuvanje po društvenim mrežama, komentarima na sajtovima, “ekspertskim” tekstovima… Kompletna atmosfera je odgovarala samo jednoj vrsti ljudi. Menadžerima! Ako ćemo verovati teorijama zavere, upravo menadžeri stvaraju ovakvu atmosferu i obaraju početnu vrednost mladih igrača. Umesto najavljenih osam miliona evra, koliko je očekivao Terzić, Zvezda je procenat prava na Jovića prodala da bi mogla da plati licencu za novu sezonu u Evropi. Sve ukupno 2.000.000 evra.

Nova Lukina kuća bila je daleko od Srbije. Banfika je poznata kao klub koji mnogo zarađuje od neafirmisanih igrača. To je uradila i sa Lukom. Poslali su ga na kaljenje u Frankfurt i dali u ruke još jednom “Balkancu”, Niki Kovaču, a ovaj znajući mentalitet naših igrača ubacio ga je u mašinu kao nikada do tada.

“Ako dam Luki pet utakmica zaredom, pomisliće da je igračina. Balkanac je to. Ja sam rođen u Nemačkoj, ali znam taj mentalitet. Svima koji dođu s prostora bivše Jugoslavije moraš je*ati mater da bi postali igrači”, rekao je Kovač. I postao je igrač. I to kakav!

jovic devetka
Epilog! Svi sada pričamo o Luki Joviću.

Tako je u sprskim i inostranim medijima eksplodirala vest da će Jović briljantnu sezonu u Ajntrahtu završiti transferom života. I u tu vest su svi s pravom poverovali. Naime, madridski As je objavio da je Real za Luku  (26 golova ove sezone; 19 u nemačkom prvenstvu, sedam u LE) spreman da plati 60 miliona evra, i da će u tom slučaju 12 miliona evra dobiti Benfika, koliko joj pripada prema ugovoru. Međutim, Fredi Bobić, sportski direktor Ajntrahta, demantovao je čitavu priču.

“Nije bilo nikakvog dogovora sa Realom. Ovog puta, ne moramo da koristimo bele laži, zaista nije došlo ni do kakvog kontakta još, poznajem ih jako dobro”, rekao je Bobić u izjavi datoj “ESPN-u”.

Inače, španski AS je objavio da su za Jovića zainteresovani i Barselona, Bajern i PSG. Svakako, onaj ko želi da ga dovede, moraće dosta da plati, a Zvezda… Ona može samo da žali što je izbacila jednog od najboljih napadača današnjice.

Srećno Luka i nadamo se da ćemo te videti i u reprezentaciji. Nadamo se da će i Krstajić shvatiti…