FUDBAL: Promena sistema kvalifikacija u Ligi Evrope

FUDBAL: Promena sistema kvalifikacija u Ligi Evrope


Period od 2018. do 2021. godine, Liga Evrope uvodi dva puta kvalifikacija. Jedan predstavlja šampionski, dok je drugi ligaški. Šta to znači?

Sedamnaest klubova obezbedi će direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope za sezonu 2018/2019. Dva predstavnika prema plasmanu u nacionalnim prvenstvima imaće Španija, Nemačka, Engleska, Italija i Francuska. Jednog imaju Rusija, Portugal, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka i Švajcarska.

Glavna stvar je činjenica da će šampion Srbije,  iako ispadne u trećem kolu (do sada se to odnosilo samo na četvrto) kvalifikacija za Ligu šampiona, ide direktno u grupnu fazu. Ukoliko srpski šampion ispadne u drugom kolu kvalifikacija za LŠ, imaće priliku da nastavi kvalfikacije za Ligu Evrope.

Postoji i druga strana, koja nije tako sjajna. Ekipe koje ne budu šampioni, imaju veoma težak put kroz kvalifikacije. Šampionski put daje osam učesnika grupne faze Lige Evrope, dok kroz ligašku plasman u masovnije takmičenje pod okriljem UEFA svoje mesto traži trinaest klubova. Drugi put kvalifikacija za Ligu Evrope, sličan je onome što smo gledali proteklih sezona. Od preliminarne runde do plej-ofa kroz takmičenje prolazi više od sto klubova, izuzetno teško da osvajač kupa, drugoplasirani ili trećeplasirani tim iz Super lige Srbije stigne do samog kraja.

Osvajačima titula u zemljama Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, biće lakši put, pošto će do kraja i da ispadnu ranije od trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, za rivale dobiti šampione slabijih zemalja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar