FUDBALSKO ČUDO SA ISLANDA: Kako su kitolovci iz zemlje vulkana prešli na somove kapitalce

FUDBALSKO ČUDO SA ISLANDA: Kako su kitolovci iz zemlje vulkana prešli na somove kapitalce

OČARALI EVROPU: Fudbaleri Islanda slave gol kojim su eliminisali Engleske (AP photo)


Radili su do četiri, pa bi onda trenirali plašeći se da li će ih gazda pustiti na takmičenje. Tako se formirala ekipa koja drži lekcije  favoritima na Evropskom šampionatu u Francuskoj

Englezi su na rogove naleteli pola veka posle nas. U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Engleskoj reprezentacija Jugoslavije gostovala je 16. juna 1965. godine u Oslu. Za Norvežane smo tada govorili da su “skijaši”, “ribari” i “lovci na irvase”. Kao oni nemaju šta da traže u fudbalu.

Na rogovima vikinga

Noć pred utakmicu, za vreme večere, neko je “plavima” rekao: Vidite li onog tamo konobara, taj je reprezentativac i igraće sutra protiv vas na stadionu “Ulevala”. Kod naših je to pojačalo uverenje da je reč o amaterima. Sutradan su izabranici selektorske komisije Aleksandar Tirnanić, Miljan Miljanić, Abdulah Gegić i Milan Antolković videli kakav je “konobar” strelac i platili ceh 0:3! Imali smo respektabilan tim – Škorić, Jusufi, Bečejac,Vasović, Belin, Popović, Samardžić, Zambata, Kovačević, Galić, Skoblar– ali potcenjivanje nas koštalo eliminacije.

Bilo je to pre 51 godinu. Englezi dakle kasne za nama više od pet decenija. S tim, što “Gordi albion” u ponedeljak uveče nije šokiran od norveških već islandskih “ribara” u osmini finala Evropskog šampionata u Francuskoj.

Režirao spotove za Evroviziju pa stao na gol

IZ STUDIJA PRED MREŽU: Hanes Haldorson, golman Islanda

IZ STUDIJA PRED MREŽU: Hanes Haldorson, golman Islanda

Zanimljivi su putevi kojima su junaci iz zemlje vulkana i gejzira stigli u visoki fudbalski svet. Tako je golman Hanes Haldorson postao poznat po tome što je radio za produkcijsku kuću i režirao spot za Gretu Salome, predstavnicu Islanda, na pesmi Evrovizije 2012.

Radim od 9 do 16 sati, a od 17 treniram fudbal. Imam šefove koji me razumeju i izlaze u susret.”

Nekoliko godine kasnije “jedinica” Islanđana, sada sa profesionalnim ugovorom u norveškoj ekipi Bodo/Glimt, kaže da je umorna od istorijskih pobeda:

 – Otkad smo se pre četiri godine okupili, ovo je verovatno 15. utakmica koja je nazvana najvećom utakmicom u istoriji islandskog fudbala, tako da smo naviknuti na pritisak– rekao je Haldorson.

U severnom delu Evrope nešto se ozbiljno menja: kitolovci su prešli na somove kapitalce! Ko padne na njihovu bućku, obavezno mora da računa na kost u grlu. Selekcija Islanda može se opisati sa četiri reči – srce, snaga, organizacija i kontranapad. Miks tih komponenti daje dobitnu kombinaciju, tj. četvrtfinale. 

Patuljci šalju velikane kući

Island je još na kraju kvalifikacija oborio rekord Slovenije kao najmanje države koja se plasirali na završni turnir Evropskog šampionata – Island ima 317.350, a “dežela” 1,988.292 stanovnika. Kad smo kod poređenja nefudbalskih elemenata recimo i to da Engleska ima 13 puta više registrovanih fudbalera nego Island stanovnika. U Nici je 27. juna bilo Engleska – Island 1:2 (1:2).

navijaciOdavno jedna selekcija, koja nema personalnu marku na bilo kojoj poziciji u timu, nije pokupila tako mnogo simpatija. Islanđani su primer kako profesioalno odrađivanja zadataka s jakim patriotskim nabojem fudbalsku prosečnost pretvara u bujicu koja ruši rivale mnogo većeg gabarita i tradicije. Samo, bilo bi pogrešno shvatiti da je Island do fin o ukomponovanog tima došao tako što su čelnici njegovog saveza sedeli na obali mora u Rejkjaviku i kladili se čiji će talas izazvati veću penu prilikom udara o vulkanske stene. Vikinški pohod na Evropu nema odmetnički karakter nego je rezultat dobro isplaniranog projekta. Dolazak švedskog stručnjaka Larsa Legerbeka 2011. godina 0značio je korenitu promenu u pristupu fudbalu. Česte su bile scene, kako su pričali naši ljudi koji su doplovili na ovo ostrvo u potrazi za hlebom, da fudbaleri dođu na trening a nigde stativa– povuklo ih more.

“Ribari” tužni zbog zle sudbine Engleza

Drugi veliki problem je klima, koja je znala da napravi bazen ili klizalište od igrališta. Da se to ne bi dešavalo pokrenut je projekat postavljanja balona sa grejanjem. Na Islandu sada ima više od 200 terena, od kojih je skoro natkrivenih. Uz to, velika pažnja posvećena je edukaciji trenera. Prema evidenciji fudbalske asocijacije regisgrovano je 670 fudbalskih stručnjaka. Njihovom usavršavanju poklanja se velika pažnja pa se oni uključuju u praćenje rada holandskih, nemačkih, švedskih i norveških klubova.

Rezultati su došli brže nego što se očekivalo. Stomatolog Heimir Halgrimson, koga je fudbalski savez zadužio da čini selektorski tandem sa Lagerbekom, bio je pomalo i tužan nakon istorijske pobede nad Englezima:

Bili smo pod utiskom naše ljubavi prema engleskom fudbalu. Nama je ova utakmica verovatno više značila, nama koji smo gledali engleski fudbal od malena i odnjega učili– rekao je Halgrimson.

Roj Hodžson je podneo ostavku. Harpun je probio kolevku. Tužna je Engleska. Ni posle pet decenija od osvajanja titule svetskih šampiona i pobede nad Zapadnom Nemačkom, nakon (ne) gola Džefrija Harsta (4:3), nisu učinili ništa značajno. Doduše, ovakva ocena može da stoji ako se prenebregne činjenica da svojom igrom ohrabruju patuljaste zemlje u uverenju da su i imperije pobedive.

 

.

 

d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar