GRBOVIĆ, KOLUMNA: Sjaj Zvezde i beda Partizana

GRBOVIĆ, KOLUMNA: Sjaj Zvezde i beda Partizana


Dok Zvezda ore evroligaške drumove, umorni Partizan prolazi kroz “toplog zeca” udaran sa svih strana i od prijatelja i neprijatelja, a poslednji šamar doživeo je izgubivši od poslednje ekipe u svojoj grupi u takozvanoj ligi šampiona

Protrčavši trijumfalno kroz cilj u poslednjim sekundama dramatične utakmice u Bambergu protiv izuzetno teške ekipe Brozea, košarkaši Crvene zvezde uzeše skalp direktnom konkurentu i pretendentu za jedno od mesta koje vodi u završnicu ovog elitnog i pomalo gladijatorskog takmičenja.

Prikupivši snagu na odloženim letovima iz dalekog Kazanja i spavajući na aerodrumskim stolicama, igrači Dejana Radonjića usput svratiše do Zagreba i srušiše snove preporođene i atraktivne Cibone za četrdeset minuta, održavši lekciju iz elementarne košarke i demantovaše sve koji su kalkulisali da će protiv tradicionalnog rivala Crvena zvezda odigrati rezervisano i sa manje motiva.

Napravivši bonus koji će mnogo značiti u daljem takmičenju potpuno mirno mogu da ugoste Armanijeve manekene, koje čeka pakao “Arene” sa već tradicionalno gostoprimljivim crveno-belim tifozima.

Bar tako reče prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu u pompeznoj pohvali upućenoj novom menadžmentu Zvezde i njihovim navijačima, sa kojima, kako kaže, nikada nije bilo problema kao što je bilo sa Partizanovim navijačima tokom dugogodišnjeg učešća u Evroligi.

I još ispriča čovek nešto nerazumljivo o licencama koje neće davati nikome iz ABA lige u skorije vreme, pa onda u sledećoj rečenici sam sebe demantuje, i tako ukrug. Ali ovaj košarkaški hodočasnik, koji je poznat po svojim spinovima i povremenim dezinformacijama, više nikoga ne treba da iznenađuje.

Uostalom, videli smo sve na onoj parodiji od svečanosti priređenoj u njegovu čast, kada nam je prodao pravo na organizaciju fajnal-fora na kojoj su prisustvovali i oni kojih se sada tako lako odriče. Baš evropski. Kakav gospodin.

Ostaviću po strani ovog lukavog Katalonca za neki drugi put, a biće sigurno još njegovih insinuacija, siguran sam zato što je važnija tema put koji se otvorio Crvenoj zvezdi posle ove pobede u Nemačkoj.

Utakmica protiv Armanija zato je dobila status veće raskrsnice za košarkaše Crvene zvezde na ovom evroligaškom putu.

Kalkulacije su bile jasne: Pobeda bi crveno-bele sigurno učvrstila i motivisala za dalje takmičenje, koje će u drugom delu lige biti jos surovije i teže nego što je sada.
Međutim, ono što je do sada pokazala ekipa i stručni štab zaista je za svaku pohvalu, i u smislu strategije, i u smislu primene kompletne taktike od koje Dejan Radonjić ne odustaje tako lako kao što su mnogi mislili, a da budem potpuno iskren, među njima sam bio i ja.

Za uložen trud, rezultate i angažovanost – kapa dole.

Bez ideje u igri koja je slika i rukovođenja klubom polako se gasi vatra koja je decenijama gorela među navijačima i držala na okupu crno-belo pleme

Dok Zvezda ore evroligaške drumove, umorni Partizan prolazi kroz “toplog zeca” udaran sa svih strana i od prijatelja i neprijatelja, a poslednji šamar doživeo je izgubivši od poslednje ekipe u svojoj grupi u takozvanoj ligi šampiona.

Demotivisan, apatičan i već ozbiljno uzdrman, teturajući kroz lošu košarku koju demonstriraju igrači crno-belih, Partizan pred kusurom publike igra za bakšiš koji ne zaslužuje.

Bez ideje u igri koja je slika i samog rukovođenja klubom polako se gasi vatra koja je decenijama gorela među navijačima i držala na okupu crno-belo pleme.

Džile, izvrnuvši sve svoje košarkaške džepove i uloživši sve napore da sakrije nedostatke u odlukama uprave koji su uslovili ovakve rezultate, pokazuje više muškosti od većine igrača i na terenu i van njega.

Probajući da primeni svoju veštinu sa pogrešnim alatom, polako tone u kal zajedno sa majstorima i arhitektama ovog definitivno neuspešnog projekta.

Nervoza koja ga je stigla meni je opravdana jer on kao ozbiljan zanatlija trpi pritiske i spolja i iznutra, i to od neznalica.

Svejedno, pred Partizanom je dugačka i bolna sezona, iz koje je jedino bitno ovog trenutka spasti publiku koja se osipa od utakmice do utakmice. Bez podrške navijača Partizan će ostati bez nasleđa koje su negovali svi kadrovi koji su ikada upravljali klubom.

To moraju da shvate i Džile i igrači i svi ostali koji vode Partizan kroz ovo bespuće.d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar