JA SAM HULIGAN: Svi obračuni navijača na ulicama Srbije

JA SAM HULIGAN: Svi obračuni navijača na ulicama Srbije


U obračunima vođa huliganskih grupa samo od jeseni 2015. do danas ubijeno je osam navijača, a bar četvorica su ranjena * Motivi su najčešće neraščišćeni poslovi na tržištu narkotika

U pucnjavi koja se dogodila u novosadskom klubu “The End” u nedelju oko šest sati izjutra ubijen je Milan Pribaković (29), jedan od navijača FK Vojvodina iz grupe “Firma”.
U njega je zasad nepoznati ubica ispalio više hitaca iz pištolja i Pribaković je preminuo na licu mesta. Jedan od metaka je rikošetirao i pogodio mladića R. S. (31). Pretpostavlja se da je R. S. bio samo gost lokala i da nije bio na meti ubice. Ubijeni Pribaković je, prema pisanju medija, pre Voše navijao za Crvenu zvezdu. I dalje se istražuje šta bi mogao biti motiv za ubistvo. Pribaković je odranije poznat policiji i protiv njega su dosad podnete krivične prijave za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, ali i nanošenje teških telesnih povreda.
Koliko puta ste u poslednje vreme pročitali ovakvu vest? Istraživanje “Ekspresa” pokazalo je da je u protekle dve godine ubijeno osam navijača, a ranjena bar četvorica. Neki su upucani na splavovima, neki u po bela dana, i najčešće pred brojnim svedocima. Svaki medijski izveštaj o ovim pucnjavama ima deo o tome da su “momci odranije poznati policiji” ili da su u vezi sa nekim kriminalnim grupama. Jesu li onda ovo mafijaški ili navijački obračuni?

KAKO SMO SE OBRUKALI PRED NAVIJAČIMA VELSA: Ko tebe hlebom, ti njega…!

Zanimljivo je da su se huligani u poslednje vreme smirili na samim stadionima, tako da nasilje tokom fudbalskih mečeva nije toliko prisutno, ali se očito pojačala njihova poslovna aktivnost. Oni funkcionišu po principima klasične mafije. U svakoj navijačkoj grupi zna se ko su vođe, odnosno prvi prsten bosova u narko-kartelskoj terminologiji. Oni donose ključne odluke, ugovaraju velike poslove, sarađuju sa političarima i policijom. Oko njih je vojska dilera i huligana koji rasturaju drogu po ulicama i vode računa o tome da posao teče po unapred utvrđenom biznis planu. Po pravilu, ne sarađuju s policijom i sve rešavaju među sobom. Da tu nema ni f od fudbala ili ljubavi prema klubu pokazuje i činjenica da su neki od najpoznatijih vođa navijača, poput stranačkih funkcionera, preleteli iz jednog u drugi tabor. Pokojni Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, najpre je bio vođa Zvezdinih navijača “Belgrejd bojs”, a odatle prešao na Partizanov jug. Isti put je prešao i ozloglašeni vođa Partizanovog “Alkatraza” Aleksandar Vavić, koji je u žižu javnosti dospeo u junu 2014. godine kada ga je tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić doveo u vezu sa navodno najvećem dilerom droge Dragoslavom Kosmajcem. Međutim, ni Vavić ni Kosmajac nisu procesuirani za to do danas. Jedino što “navijače” razlikuje od običnih mafijaša jeste to što ne žive u dvorcima, van očiju javnosti, već ih možemo videti svakoga dana – na fudbalskim utakmicama, po separeima splavova, a preko dana u kafićima i školskim dvorištima. Praktično, to su momci iz komšiluka.

KOLUMBIJSKI SINDROM U SRBIJI: Ko je sve izgubio glavu zbog fudbala

Ko kosi, a ko vodu nosi
Dušan Davidović iz Instituta za kriminološka istraživanja kaže da ova alarmantna činjenica o velikom broju ubijenih navijača za relativno kratak period treba da se nađe u izveštajima MUP i pravosuđa.
– Ministar Stefanović nam često saopštava kako je kriminal u opadanju i kako policija i pravosuđe rade besprekorno, a ovo se ne pominje. Pritom, ne postoji objedinjena, sistemski utvrđena stopa kriminaliteta, već svaka institucija računa za sebe. Tako ne možemo ni da napravimo neku strategiju preventivnog delovanja. Ova ubistva bi trebalo da podstaknu državne organe, kad se već ne bave naučno ovom oblašću, da krenu sa primerenim reakcijama na njih. Nije dovoljno samo doneti zakon, već treba neko i da ga sprovodi. Policija vrlo revnosno po zgradama deli kazne za saobraćajne prekršaje, a kada treba hapsiti kriminalce sa debelim dosijeima ili presudama, onda se tu kasni – objašnjava Davidović za “Ekspres” i podseća da je i predsednik Vučić u više navrata najavljivao obračun sa huliganima, na stadionima i van njih, ali da se to nije desilo.

navijaciPolicija navijače prvo snabdeva oružjem, municijom, legitimacijama i službenim vozilima kako bi pospešila da se oni međusobno istrebe, tvrdi bivši koministar policije Božo Prelević

– Iza svega toga stoji mafija, u kojoj je ključna sprega uprava klubova i vođa navijača, koji su samo jurišnici. Zna se i tu ko kosi, a ko vodu nosi. Oni su jedna banda. Preko klupskih funkcionera, u kojima su predstavnici bivše i sadašnje vlasti ili ih vlast podržava, oni čine organizovani kriminal. Pa pogledajte samo te pojedince – Terzić, Zečević, Čović, Vučelić… Svi oni imaju podršku države, a tesno sarađuju s navijačima. Ako smo svedoci da se nasilje, tuče i kriminal iznose sa stadiona u javnu sferu, gde žrtve mogu biti, kao u ovom poslednjem slučaju, nedužni građani, to je vrlo opasno. Ili su vođe navijača toliko sigurne da ih niko neće hapsiti i procesuirati, pa slobodno rade na ulici, ili su drogirani. A ja, ipak, mislim da je ovo drugo – razočarano podvlači Davidović.

POLICAJAC IZ MAKSIMIRA REFIK AHMETOVIĆ: Navijači Dinama dobili naredbu – Ubiti Piksija!

Na naše pitanje šta, osim najava, država radi da spreči ovakve obračune i ima li snage da se konačno izbori sa huliganima, nismo dobili nikakav odgovor iz MUP-a. Koja je uloga policije odgovorio nam je bivši koministar policije, advokat Božo Prelević uz sarkastičnu opasku:
– Policija navijače prvo snabdeva oružjem, municijom, legitimacijama i službenim vozilima kako bi pospešila da se oni međusobno istrebe. To rade delovi MUP-a, naravno, ne svi.
Prema njegovim rečima, u normalnim zemljama bilo bi nezamislivo da navijač Reala pređe u Barselonin tabor ili iz Mančester junajteda u Čelsi.
– U Engleskoj je to rešeno na vrlo elegantan način. Navijači navijaju, ne diluju, dok kod nas nema te podele. Kad su zadovoljeni na ulicama, nemaju više problem ni na tribinama, ni sa gej paradama, niti iznose bilo kakve političke zahteve. To znači da su sada politički disciplinovani. S druge strane, kad biste ih sprečili da rade to zbog čega se okupljaju, oni ni na stadione više ne bi dolazili, ali nisam siguran da će se to desiti uskoro – zaključuje Prelević.

navijaci partizan grobari* 18. septembra 2015. Aleksandar Roganović (21) iz Veternika, jedan od vođa navijača Zvezde, ubijen je ispred svoje kuće u Veterniku. Zbog tog ubistva uhapšen je Milivoje Vučković iz Novog Sada, a kao motiv pominju se neraščišćeni računi u trgovini drogom.

* 29. septembra 2015. Aleksandar Joksić (34), vođa navijačke grupe Partizana “Jang bojs”, ubijen je na ulici u Rakovici, takođe ispred svoje kuće. Njemu je u glavu pucao Konstantin Đatlov (22), najverovatnije zbog posla sa narkoticima. Joksić je neposredno pre ubistva izašao sa izdržavanja kazne od 14 meseci zatvora zbog napada u restoranu na stadionu u Humskoj. Pre toga je hapšen i zbog pljačke banke u Pančevu, pa je osuđen na pet godina zatvora.

* 14. avgusta 2016. Beograd je usred bela dana bio poprište krvavog vatrenog obračuna navijača i to na dve lokacije. Najpre je ranjen Vladimir Mileusnić Lemi (30) u Rakovici, a dva sata kasnije i Alen Kostić (28) u Železniku, koji je kasnije podlegao povredama. Alen Kostić (28), zvani Kubi, vođa Partizanove navijačke grupe “Zabranjeni”, ranjen je i 2013. godine u Železniku, kada je nepoznati napadač u njega ispalio četiri hica iz pištolja. To je bio nastavak obračuna navijača, koji je prethodno počeo na “Marakani”, gde su se sukobile njegova i suprotstavljena grupa “Alkatraz”. Protiv Alena Kostića policija je podnela 15 krivičnih prijava. Prvu krivičnu prijavu zaradio je u 18. godini zbog nanošenja teških povreda. Kostić je tada sa dvadesetak huligana došao na improvizovani košarkaški teren u naselju Čukarička padina i nožem napao mladiće koji su igrali košarku. Ranjeni Lemi je član grupacije “Jang bojs”, koja je dugo bila podgrupa “Zabranjenih”. Kako kažu upućeni, Vladimir Mileusnić u poslednje vreme nije baš aktivan na tribinama, ali važi za “neprikosnovenog” na Miljakovcu, gde se pita za svaku sitnicu.

Sale_Mutavi_(1)[1]* 13. oktobra 2016. vođa navijača Partizana Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi, ubijen je u blizini Centralnog zatvora u Beogradu, dok je u pucnjavi ranjen zatvorski stražar M. Đ. On je poslednjih godina bio jedan od najmoćnijih navijača u Srbiji. Policija sumnja da je ubijen zbog neraščišćenih poslova sa narkoticima u kome su učestvovali i crnogorski kriminalni klanovi, ali i bivši funkcioneri domaće DB.
Sale je pre šet godina postao vođa Partizanovih “Janičara”, u kojoj je bilo dosta preletača. On je bio poznat policiji i sudovima zbog poslova sa drogom, a bio je sa navijačima koji su pre nekoliko meseci na parkingu ispred ulaza u službene prostorije stadiona Partizana pretukli člana obezbeđenja generalnog direktora crno-belih Miloša Vazure, zbog čega je bio i saslušavan.

* 31. oktobra 2016. ispred dvorane “Topolica” u Baru ubijen je navijač Crvene zvezde Ivan Laban (29) iz Murina, posle meča Mornar – Crvena zvezda, kome je prisustvovao. Laban je bio sestrić Milovana Đukića, bivšeg pripadnika Arkanovih “Tigrova”, takođe ubijenog u Crnoj Gori pre tri godine.

* 21. decembra 2016. Dragan Jovanović Gidra (26), vođa navijača iz Novog Sada, ubijen je sa prijateljem Dariom Roklicerom (29) ispred “Moje kafanice” u Novom Sadu. Njih je brutalno palicom do smrti pretukao Stevan Josić (34), zvani Sima Strahota, radnik obezbeđenja ove kafane. Navodno, do ubistva je došlo zbog naručivanja pesama u kafani. Protiv Sime Strahote Više javno tužilaštvo podiglo je letos optužnicu i terete ga za teško ubistvo, za šta je zaprećena kazna do 40 godina zatvora. Gidra je stari znalac istražnih organa. Policija je protiv njega podnela 36 prijava, zbog narkotika, seksualnih delikata, oružja, napada na policajce, krađa, iznuda do nanošenja teških telesnih povreda. Osuđivan je pet puta.

* 28. januara 2017. Nikola Vavić (27), brat vođe Partizanove navijačke grupe “Alkatraz” Aleksandra Vavića, upucan je u noge ispred poznatog kluba na Terazijama. Zbog pucnjave su uhapšeni Nemanja Arsenović i Lazar Vukićević. Inače, Vavić ima pozamašan dosije, osuđivan je na tri po godine za prodaju droge i držanje oružja. Nakon toga, bio je u pritvoru zbog ranjavanja pripadnika obezbeđenja na beogradskom splavu “Blejvoč”.

delije navijaci* 20. jula 2017. Branimir Matić (34), zvani Beli, jedan od vođa navijača Crvene zvezde, ranjen je na jednom od beogradskih splavova rano ujutro. Policajcima koji su ga ispitivali o pucnjavi nije želeo da otkrije ko je pucao u njega. Inače, Matić je malo pre toga izašao iz zatvora pošto je odslužio desetogodišnju kaznu zbog toga što je 2006. u blizini stadiona Crvene zvezde ubio Dejana Divnića (30) i ranio njegovog brata Nebojšu (36).

* 28. jula 2017. vođa navijača Crvene zvezde Dražen Dragaš zvani Lurč upucan je u Beogradu nakon utakmice crveno-belih i Sparte na “Marakani”. I on je odbio da razgovara sa policijom. Dragaš pod svojom komandom drži grupu “Belgrejd bojs”, a u dosijeu ima više od 15 krivičnih i prekršajnih prijava, kao i nekoliko osuđujućih presuda, između ostalog zbog prodaje marihuane u školskom dvorištu na Južnom bulevaru.

* 19. avgusta 2017. Demir Jukić preminuo je od posledica ranjavanja u obračunu sa navijačima Crvene zvezde. Do obračuna je došlo početkom juna u Ulici dr Ivana Ribara 98 preko puta Bloka 45 u Beogradu. Jukić je kobne večeri bio kod drugova kada je došlo do obračuna “grobara” i “delija” i to zbog grafita.

* 8. oktobra 2017. ubijen je Milan Pribaković, jedan od navijača FK Vojvodina iz grupe “Firma”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar