KOLUMNA, GRBOVIĆ: Patriotizam u džepu menadžera

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Patriotizam u džepu menadžera


Selektor Aleksandar Đorđević je objavio širi spisak igrača za predstojeće Evropsko prvenstvo, Dušan Ivković se oprašta od košarke u Atini spektakularnom utakmicom na kojoj će voditi Olimpijakos protiv tima sveta, Crvena zvezda pokušava da zadrži Dejana Radonjića na klupi i da očuva jezgro tima i uprave na okupu za sledeću evroligašku sezonu, a Humska još uvek ćuti.
Odmah po objavljivanju spiska, Saša Đorđević je pokupio problem učešća Nikole Jokića, koji bi ove godine trebalo da bude jedan od glavnih selektorovih aduta, odnosno igrač oko koga bi se pravila taktika koja bi umnogome olakšala put ka medalji i bezbolno uvela nacionalni tim u prelazni period, koji predstoji u sledećih nekoliko godina. Problem učešća NBA igrača nije ništa novo i on se ponavlja iz godine u godinu. Jedino novo je što svake godine imamo sve maštovitija objašnjenja i pravdanja izostajanja iz nacionalnog tima, a na sinhronizaciji izjava matičnog tima, menadžera i igrača bi pozavideo i Stiven Spilberg. Celokupna tirada se uvek završava tako što se svi učesnici na kraju izmaknu i ostave igrača da sam odlučuje hoće li igrati za nacionalni tim ili ne, nakljukan pričama o karijeri i budućnosti.
Patriotizam je kada ti je ljubav prema vlastitom narodu na prvom mestu, bar tako misli Džordž Bernard Šo, a ja mislim da je jedan od načina iskazivanja patriotizma, normalno u mirnodopsko vreme, biti član nacionalnog tima, odnosno biti deo sportske elite koja predstavlja zemlju i takmičiti se s najboljima i protiv najboljih. Kakvu god odluku doneo Nikola Jokić, ona neće bitno uticati na njegovu karijeru, koja je tek započela, ali će njegov eventualni izostanak iz reprezentacije ostaviti težak zadatak stručnom štabu i gorak utisak u ustima većeg dela javnosti, izuzev kod onih koji su tvorci ideje da je karijera važnija od patriotizma. Nema potrebe da im zameram jer su sigurno bili na poštedi od fizičkog vaspitanja u ranoj mladosti tako da neće razumeti ovo o čemu govorim.
Atina će biti domaćin oproštaja Dušana Ivkovića od profesionalne karijere, gde će on predvoditi Olimpijakos protiv ostatka sveta. Iskreno, žao mi je što se to nije desilo u Beogradu, bez obzira na moj lični odnos s njim, jer imao je unikatnu karijeru koja zaslužuje da bude završena ovde, u Srbiji, gde je i započela. Ostaće srpska publika uskraćena za spektakl i zvanični kraj karijere Dušana Silnog s Crvenog krsta, koji je porobio Evropu nekoliko puta, i to baš s timom koji će voditi poslednji put, a ostavio je duboku brazdu i u plodnoj košarkaškoj njivi Srbije i one nestale zemlje, birajući generacije koje su uvek jurišale na sam vrh. Kapa dole za rezultate i karijeru, moj nesimpatični maršale, zaslužio si.

Kakvu god odluku doneo Nikola Jokić, ona neće bitno uticati na njegovu karijeru, koja je tek započela, ali će njegov eventualni izostanak iz reprezentacije ostaviti težak zadatak stručnom štabu i gorak ukus u ustima većeg dela javnosti, izuzev kod onih koji su tvorci ideje da je karijera važnija od patriotizma. Nema potrebe da im zameram jer su sigurno bili na poštedi od fizičkog vaspitanja u ranoj mladosti tako da neće razumeti ovo o čemu govorim

Crvena zvezda posle uspešne sezone nailazi na raskrsnicu do koje je putovala pet godina, a koja ima samo levu i desnu stranu. Došlo se do kraja jednog ciklusa za koji se ispostavilo da je bio dobar i plodonosan, bar što se tiče rezultata. Nekim igračima, kao i treneru, istekli su ugovori tako da od budućih dogovora sa starosedeocima zavisi gde će skrenuti crveno-beli autobus. Evroliga je sve zahtevnija pa samim tim će i letvica, kako reče dr N. Čović, biti podizana po kriterijumima koje postavlja šef Đordi Bartomeu. Finansije diktiraju ritam odluka i tempo po kojem će igrati na samo C. zvezda nego i većina učesnika Evrolige. Problem koji stoji pred upravom crveno-belih je višestruk i komplikovan zbog otvaranja više frontova, a prvi je zadržavanje osnove tima zajedno s trenerom, dok se drugi problem sastoji u težnji drugih timova da daju ponude igračima Crvene zvezde, čak i onima koji im realno ne trebaju, samo da bi oslabili ekipu koja može da im napravi problem ako sačuva jezgro tima, što se i videlo prošle godine. Neće biti lako rvati se sa evrogigantima, ali ne treba nikad potcenjivati Doktora i alhemiju kojom on magično pretvara minus u plus i kamen u zlato. Neprofitabilnost nije Doktorova opcija.
Humska je počela da daje znake života, ali samo kroz kuloare u kojima odjekuju raznorazne licitacije o predsedniku, treneru i privatizaciji. Niko ne zna ko pušta dronove koji raznose svakojake vesti iza zatvorenih vrata, gde sede neskrštenih ruku ljudi koji ne žure nigde sa odlukama koje će bitno promeniti supstancu Partizana. Vremena je sve manje i porođaj koji neminovno sledi će doneti na svet novog naslednika crno-belog trona na rukama gomile babica koje se utrkuju koja će prva preseći pupčanu vrpcu.
Kako kažu naši stari: „Puno babica…”

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    SIMA STRAHOTA

    KAO I OBICNO,DOBAR ,ANALITICAN KOMENTAR COVEKA KOJI JE MNOGO VISE ODUVEK OD OBICNOG BIVSEG KOSARKASA. ONO STO MOGU DA DODAM, NIJE ONO STO SAMO ETO JA ZNAM,A DRUGI POJMA NEMAJU NITI SU IMALI.PROSLOG LETA U OVO DOBA,JOS, REKAO SAM DA JOKIC SIGURNO SLEDECEG LETE NECE IGRATI I DA CE TO BITI MENADZERSKA KAZNA,U RATU KOJI TREJE IZMEDJU GLAVNOG MENADZERA SVEGA KOSARKASKOG U SRBIJI I SELEKTORA SASE DJORDJEVICA,VELIKOG PATRIOTE ,VELIKOG IGRACA I JOS MALO PA I DEFINITIVNO VELIKOG TRENERA,/ STO JE NESUMNJIVO NAJTEZI DEO NJEGOVE ZIVOTNE I KOSARKASKE MISIJE /. MOZDA SE SALETU I U NEKOM TRENUTKU UCINILO,DA JE SUKOB PREVAZIDJEN,POSEBNO POZIVANJEM U REPREZENTACIJU BOBIJA MARJANOVICA,PA I VASE MICICA,MEDJUTIM VELIKI DON SRPSKE KOSARKE M.RAZNATOVIC,NARAVNO U SKLADU SA SVOJIM KARAKTEROM,I BEZGRANICNOM TEZNJOM DA KAO I SAVAKI DON ,SVE KONTROLISE ,PA I SELEKTORA,SMISLIO JE NOVU,/NOVU ZA NE UPUCENE / SPLETKU SELEKTORU OVAJ PUT SA JOKICEM. NIJE MONOPOLISTA, / TO GOVORIM U PRAVNO-EKONOMSKIM ASPEKTIMA,DAKLE PO ZAKONU O MONOPOLSKOM POSLOVANJU / DON M. R. / KOJI VEROVATNO SEBE MOZE DA PREPOZNA U DELU GORNJEGG TEKSTA ,VEZANOM ZA POJAM-OSLOBODJEN OD FIZICKOG VASPITANJA / MOGAO DA NE VRATI SELEKTORU PROSLOGODISNJE NEPOZIVANJE BOBIJA M. ON,DON M.R. MISLI DA NIKO,PA NI SELEKTOR,NE SME DA SE MESA U SVOJ-NJEGOV SELEKTORSKI POSAO,AKO JE TO EVENTUALNO U SUPROTNOSTI SA NJEGOVIM ,MISKOVIM ZELJAMA I POSEBNO NJEGOVIM INTERESIMA. NE ZNAM KOLIKO JE SASA OBJAVOM PRVOG SPISKA NA KOME JE BIO I BOBI I JOKIC I VASA MICIC,ZAISTA POVEROVAO DA JE STVAR LEGLA ILI NE. NE ZNAM NI DA LI JE SVESTAN KOLIKO JE MOCI OVOM MENADZERU USPELA DA DODA I DRZAVA SRBIJA SVOJIM CINJENJEM ILI STO JE JOS GORE NECINJENJEM. KOLIKO ONOMAD MENADZER SE TOLKO OSTRVIO DA JE NA ZAVRSNOM TAKMICENJU KUPA SRBIJE U ORGANIZACIJI KSS,KOG DRZAVA FINANSIRA,GOSN VRHOVNI BOG KOSARKE U NASOJ NEDODJIJI I BANANA DRZAVI,GLATKO MOGAO DA FINASIRA PRVENSTVO ILI JUNIORSKI KUP SVEGA STO KOSARKASKI MRDA U ZEMLJI SRBIJI DO 16 GOD,AKO SE NE VARAM I MLADJE.PRITOM NIKO PA NI PREDS. SAVEZA,KOG JE DRZAVA NAMESTILA DA U NJENO IME GAZDUJE SAVEZOM,NIJE IMAO DILEMU SME ILI NE SME DA DON MISKO RAZNATOVIC,DRZAVA U DRZAVI I POTPUNI MONOPOLISTA SVEGA KOSARKASKOG U SRBIJI PA I SIRE, PRAKTICNO KORISTECI DRZAVNI RESURS STVARA SEBI POTENCIJALNO NOVU DOBIT,MLADE TALENTOVANE KLINCE CIJI SU RODITELJI GLADNI,SA NERESENIM ZIVOTNIM I EGZISTENCIJALNIM PROBLEMIMA SPREMNI DA SVOJU DECU PRODAJU U ROBLJE BUD ZASTA OVOM GADNOM PACOLIKOM MONSTRUMU. DRZAVA SRBIJA ZMURI NA NESPROVODJENJE SVOG ZAKONA O SPRECAVANJU MONOPOLA U EKONOMIJI,PA SAMIM TIM I U SPORTU. RAZNATOVIC I BUKVALNO KONTROLISE PREKO 90% IGRACA TRENERA I SVEGA KOSARKASKOG U SRBIJI. KAO TAKAV DOOVODI U PITANJE SVAKU SPORTSKU REGULARNOST,STO JE NOVO KRIVICNO DELO. SRBIJA BI MORALA PRIMENOM ZAKONA DA GA RAZBASTINI I UHAPSI,JER ZA TO POSEDUJE DOVOLJNO DOKAZA.

+ Ostavite komentar