KOLUMNA, GRBOVIĆ: Peacemaker

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Peacemaker


Zašto bi dr Čović šlepovao Partizan u trenutku kada stvara novu istoriju Zvezde, i to Partizan koji je lično oborio na leđa svojim čuvenim mehanizmima?

Početak nove godine obeležila je ostavka selektora ženske reprezentacije Marine Maljković. Opraštajući se od reprezentacije obrazloženjem da je fizički i emotivno potrošila košarkaške začine u ekstravagantnim obrocima koje nam je posluživala sve ove godine, Marina se ne oprašta od srpske košarke već završava jedan uspešan ciklus u kome je zajedno sa svojim igračicama postavila zadatak koji će biti teško i približno ostvariti u budućnosti bilo kome ko je bude zamenio na mestu selektora.

Onako “maljkovićki” precizno, dosledno i analitički, isto kako je i vodila reprezentaciju, Marina nas ponovo edukuje na specifičan način velikih majstora, koji ostavljaju svoje odraslo čedo u rukama novih ljudi, koji bi samo trebalo da ga neguju na način kako je to ona radila.

Kažem, težak zadatak za novopečenog predsednika Danilovića i njegove saradnike, jer rezultati koje su Marina i njene devojke ostvarili jeste nešto što ćemo dugo pamtiti i grejaćemo žensku košarku na tom ognjištu radosti koje je Marina upalila u trenutku kada su svi digli ruke od ovih devojaka.

Marina, za ono što si uradila u ženskoj košarci i promociji ovog sporta još uvek nisu izmislili trofej kojim bi te nagradili, a znam da ti nije ni stalo do toga zato što ti svoje trofeje sama osvajaš.

Od mene, duboki poklon do zemlje jer si jedinstvena i neponovljiva.

Ostaje na predsedniku KSS-a da pronađe zamenu koja će voditi devojke istim putem koji je Marina prokrčila u muškom svetu i učmalim mozgovima zadojenim pogrešnom strukom i lažnim predstavama o ženskom sportu.

Taj izbor mora da ima i težinu pomirljivosti sa situacijom u kojoj će se naći ženska košarka posle Marininog odlaska, ali ne sumnjam u Danilovića, pošto je pokazao da ima smisla u pomirenjima i stabilizaciji odnosa između naša dva najpopularnija kluba.

Elem, u svojoj poklon-izjavi odmah posle Nove godine Danilović, kao novi predsednik KSS-a, iznosi i jedan od ciljeva o približavanju uprava i saradnji za koju je, kako on kaže, došlo vreme, a sve zarad podizanja nivoa kvaliteta srpske košarke?!

Kaže on dalje da Savez nema uticaj na klupsku košarku i da je dobro što Partizan igra Fibinu “ligu ne beri brigu” i da je imao konstruktivan razgovor o budućnosti srpske košarke u onom čuvenom fabričkom krugu.

Kome će dobro doneti bolji odnosi između dva kluba, u kome je Partizan zarobljenik stare politike i loših finansija nasleđenih od Danilovića, bezidejnog rukovođenja i kvaziodgovornih ljudi, i Zvezde, koja raste iz dana u dan i nema vremena da se bavi zarobljenicima niti da ih hrani bilo kakvim idejama i savetima.

Nije problem njegove želje za nekim uticajem u rastućoj Zvezdi i padajućem Partizanu, nego mi ova kratka srpska pamet ne dozvoljava da se tek tako odreknem tvoraca devastacije odnosa između ova dva kluba.

Posle svih onih uvreda izgovorenih od strane Čovića i Vujoševića, koji su klubove koristili kao sportsko-političke tribine za izražavanje svojih ličnih i klupskih frustracija, dođosmo na kraju do stabilizacije odnosa.

Što bi se sada dr Čović približavao bilo kome u Partizanu i zarad čega? Zbog Danilovića i njegovog postavljenja, nikako. U ovom trenutku Zvezdi ne treba ništa osim jednog igrača na poziciji četiri-pet i malo para. To je sve.

Zašto bi dr Čović šlepovao Partizan u trenutku kada stvara novu istoriju Zvezde, i to Partizan koji je lično oborio na leđa svojim čuvenim mehanizmima?

Hoće on, ali samo toliko koliko mu treba da ga drži u životu i mrcvari kroz srpsku ligu i srpsku košarku ne bi li oborio sve rekorde i popravio statistiku, koja je još uvek u minusu. Kome će dobro doneti bolji odnosi između dva kluba, u kome je Partizan zarobljenik stare politike i loših finansija nasleđenih od Danilovića, bezidejnog rukovođenja i kvaziodgovornih ljudi, i Zvezde, koja raste iz dana u dan i nema vremena da se bavi zarobljenicima niti da ih hrani bilo kakvim idejama i savetima.

Za dr Čovića znam da brzo zaboravlja šta je sve rekao i uradio ako postoji interes i klubova kojim upravlja i njegov lični, ali sadašnji predsednik nije imao nikad takve zaokrete u politici ni dok je vodio Partizan, pa ni dok je stajao iza proteranog trenera Duška Vujoševića.

Ovakve anorektične izjave uvek izostavljaju i onaj deo navijačkog tela koji još uvek veruje u tradicionalno rivalstvo i večiti derbi, a oni nisu baš uključeni u saradnju jer je za njih to protivprirodno. I za mene isto. Ako je postavljanje za predsednika KSS-a sadržalo i ovu klauzulu saradnje, onda je bio pogrešan dogovor između postavljača i postavljenih.

Kako bilo da bilo, ovakav za mene neočekivani obrt u retorici predsednika KSS-a moraće i da se implementira. Posebno onaj deo o poseti utakmica Zvezde u Evroligi po ugledu na ekspredsednika.

Pa, srećno ti bilo, predsedniče!

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar