KOLUMNA, GRBOVIĆ: Talenti i šarlatani

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Talenti i šarlatani


A kako vidim, dolaskom Danilovića na čelo košarkaškog gazdinstva svi traktoristi ostali su u svojim kabinama, i oru li, oru. Po tuđim njivama uglavnom

Debaklom na Evropskom prvenstvu za juniore u Turskoj završen je neuspešni ciklus, zajedno sa planom i programom (ako ga je i bilo) koji je bio implementiran od strane direktora i potpredsednika zaduženih za mlađe kategorije.

E sad, normalno ide i pitanje ko je kriv za ovakve katastrofalne rezultate?

Normalno, onaj deo javnosti koji se amaterski bavi košarkom laički okrivljuje trenera i traži njegovu glavu smatrajući da smo bili favoriti na ovom takmičenju zato što se u toj istoj javnosti licitiralo sa talentima koji su, po njihovom mišljenju, najveće nade Evrope, pa i šire.

Probaću da oprezno i razumljivo iznesem svoje skromno mišljenje o našim talentima, nadama i očekivanjima od ovih mladih ljudi, prvenstveno zbog njih samih, a onda i zbog svih onih lenjih neznalica koje ih vode prema košarci koju ne razumeju.

Večita dilema oko mladih kategorija jeste to da li ići u razvoj ili se opredeliti za rezultate, kao što su i lakrdijaši koji vode košarku odlučili u ovom slučaju. Ne, ipak grešim. Uradili su još gore, probajući istovremeno i jedno i drugo, što je imalo za posledicu borbu za plasman od devetog do šesnaestog mesta.

Gurovićeva krivica kao trenera jeste minimalna, iz razloga da takvi zahtevi izlaze iz okvira zanata kojim se on bavi. Njegova krivica jedino je u tome što je uopšte prihvatio ovakav delikatan zadatak kada uzmemo u obzir one nevidljive ali važne faktore: roditelje, menadžere, predsednike klubova iz kojih dolaze svi igrači i, na kraju, pretpostavljenog mu direktora i potpredsednika KSS, koji nemaju ni trunku ideje kako to treba da izgleda.

Ali to je sve zaostavština ekspredsednika, koji se sada okićen značkom za zasluge šepuri i daje socrealističke izjave tapšući po ramenu i prijatelje i neprijatelje, zadovoljan što se nalazi na spisku na kom je na prvom mestu i tvorac te faraonističke demagogije.

Klupski i menadžerski uticaj koji je prolazio kod bivšeg predsednika, koji se nije mešao u svoj posao, jeste zadatak koji čeka inaugurisanog Danilovića, a koji će biti ozbiljna prepreka u daljem radu. Teško će bilo ko od spomenutih ukloniti odavno postavljeni mehanizam lakog prihodovanja na mladim igračima. Ta žetva sa njive koju neko drugi ore i seje kamen je koji je teško ukloniti ako nemaš neophodnu mehanizaciju.

Talentovane igrače, koje evidentno poseduje Srbija, nestručno ste degradirali u obične vojnike skinuvši im visoke oficirske činove i doveli u nivo košarke koju samo vi razumete.

A kako vidim, dolaskom Danilovića na čelo košarkaškog gazdinstva svi traktoristi ostali su u svojim kabinama, i oru li, oru. Po tuđim njivama uglavnom.

Osramotivši srpsku košarku i ove mladiće koji su najmanje krivi, zaboravili ste na osnovna pravila stvaralaštva i elitizma koja su krasila ovaj vasceli košarkaški Balkan.

Prvo: Talentovane igrače, koje evidentno poseduje Srbija, nestručno ste degradirali u obične vojnike skinuvši im visoke oficirske činove i doveli u nivo košarke koju samo vi razumete.

Drugo: Nekolicina ljudi koji upravljaju košarkom iz senke, prvenstveno mislim na predsednike klubova i nekoliko menadžera, odavno je ispunila svoju memoriju niske košarke, pa im je ova visoka košarka nedostupna posebno zbog balasta ličnog bogaćenja, koji ih vuče unazad zajedno sa celom srpskom košarkom.

Treće i najvažnije: Ako ste i mislili da vratite košarkašku evoluciju pojedinca, nemojte tek tako da je trampite za devizu kolektivne evolucije, koja se, po mišljenju tih mufljuza, odigrava takmičenjem između grupa, odnosno timova.

Odgovornost, koja je samo vaša i koju ne možete da delite okolo tim bljutavim pamfletima o kratkim pripremama, povredama i otkazima omalovažava i ove momke i nas kao gledaoce navijače i patriote.

Način na koji birate trenere, selektirate igrače i košarka koju igraju mlađe selekcije u najmanju ruku je diskutabilna.

Pa vas onda pitam: Šta je cilj i da li postoje plan i program razvoja tih mladih igrača?

I nemojte, molim vas, da odgovarate kako nemate uticaj i uvid u rad tih igrača u klubovima.
Radi se o samo dva kluba. Vaših bivših.

Vaš zadatak bio je da prezentirate srpsku školu košarke u svim kategorijama, a ne srpsku klupsku košarku koja je zbog loše struke dovedena na nivo srednjoškolskog takmičenja. Vaš zadatak bio je da stvarate evroligaške lidere od materijala koji nam stranci svakodnevno kradu sa gradilišta uz pomoć čuvara koje uredno plaćaju.

I za kraj, vaš zadatak bio je da očuvate onu ideju sa kojom je ovaj sport u kome se postiglo sve ono što druge zemlje koje ulazu ogroman novac u razvoj košarke – mogu samo da sanjaju.

Niste, gospodo, ispunili svoje zadatke, niti ste položili ispit, a imali ste vremena da naučite.
Sedi! Jedan!d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar