KOLUMNA, GRBOVIĆ: Ukroćena goropad

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Ukroćena goropad


Čitajući pismo saučešća, koje je FMP-u poslao Đordi Bartomeu, tumačim ga kao oproštaj od srpskih klubova koji su imali šansu da učestvuju u bolje organizovanom i kvalitetnijem takmičenju

Počela je nova sezona lova na titulu za prvaka u ABA regionalnoj ligi. Kao i prethodnih sezona, i ove su manje-više poznati lovci koji će probati da odstrele kapitalni trofej i presele ga u klupske vitrine.

Kao prvi favorit izdvaja se Crvena zvezda, koja u samom startu takmičenja, bez većih problema pobeđuje dvocifrenom razlikom i MZT i Cedevitu, koja takođe slovi za jednog od kandidata za osvajanje ABA lige.

Partizan, posle dramatične utakmice protiv Mornara u Baru, u poslednjim sekundama izvlači pobedu i već u sledećoj utakmici na gostovanju u Skoplju pokazuje kvalitet u odbrani i tranziciji, što će definitivno biti zaštitni znak Partizana ove godine.

Mega Leks i FMP sa mladim i talentovanim timovima i polovičnim uspehom na početku takmičenja imaće vremena da ispravljaju greške u toku ove dugačke lige.
Previše je rano za bilo kakve procene igre pretendenata za osvajanje trofeja jer druga takmičenja u kojima će učestvovati skoro svi favoriti, a koja su mnogo kvalitetnija, vremenom će podizati formu ekipa i izbacivati igrače nosioce na kojima će se bazirati i strategija i taktika tokom takmičenja.

Uostalom, kao što rekoh, lovna sezona je otvorena i videćemo kojim oružjem raspolažu ekipe koje imaju ambicije da osvoje ABA ligu.

Posle vesti da će FMP učestvovati u Evrokupu u organizaciji EKA, KSS je u svom “lovu na veštice” kao u slučaju Partizana prepisao nekoliko pisama, obaveštenja i pretnji i na kraju uspeo da pokoleba skupštinu FMP-a, koja nije prihvatila predlog upravnog odbora o učestvovanju u Evrokupu.

Obezglavljeni KSS, svojim egzotičnim odlukama, polako gubi smisao i, na kraju, ako ne dođe do ozbiljnog resetovanja u njegovom radu, postaće samo muzej trofeja

Ovakvim odlukama, za koje je malo reći da su paušalne, KSS kao krovna organizacija čiji je smisao da se bori za razvoj košarke i očuvanje suštine na kojima je i nastao raskida ono malo veza sa klubovima i postaje poslušni sudija FIBA.
Jedino dobro koje je ovakvim rešenjima dobijeno jeste razvod lošeg braka između oštećenih klubova i KSS-a.

Alimentacija koju će zatražiti FMP, koji smatra da je ovakvim odlukama i pretnjama zlostavljan i materijalno oštećen, što nije daleko od istine, dobiće epilog posle najavljenog savetovanja sa pravnicima, bar su tako saopštili čelnici FMP-a. Nadam se da će se ovoj brakorazvodnoj parnici pridružiti i Partizan, koji će verovatno shvatiti da je u braku potrebno da su obe strane kreveta tople.

Čitajući pismo saučešća, koje je FMP-u poslao Đordi Bartomeu, tumačim ga kao oproštaj od srpskih klubova koji su imali šansu da učestvuju u bolje organizovanom i kvalitetnijem takmičenju.

Opraštajući se od nas, superbrzi voz EKA ostavlja nas na FIBA peronu, na koji su nas skretničari iz KSS-a ostavili da sačekamo njihov jeftini šinobus kojim ćemo da tandrljamo u nepoznatom pravcu i bez cilja.

Obezglavljeni KSS, svojim egzotičnim odlukama, polako gubi smisao i na kraju, ako ne dođe do ozbiljnog resetovanja u njihovom radu, postaće samo muzej trofeja.

Njihova nonšalantna čvrstina u izvršavanju tuđih odluka, a koje vode ka devastaciji i devalviranju svega što je decenijama građeno, pokazuje ne samo neznanje i strah nego i ozbiljnu nebrigu u poslu za koji su plaćeni.

Sve to odražava se i na srednjovekovnu Košarkašku ligu Srbije, koja počinje za neki dan, i to tako što čuveni komesar Leon Deleon otvara prvenstvo, na kom suspenduje tri ekipe koje nisu izmirile svoje obaveze.

To takmičenje, koje je organizovano kao turnir osnovnih i srednjih škola i koje je trebalo da postoji kao šansa za razvoj mladih i talentovanih igrača, pretvorilo se u socrealističku tvorevinu nekoliko ljudi, koji treniraju strogoću nad osiromašenim lokalnim klubovima.

Zaboravljajući one narodne umotvorine da se “go ne skida” i da se “bos ne izuva”, komesar deli kazne i suspenzije mlatarajući pravilnikom kao osnovnim argumentom.

Bez želje za nekim promenama i bez ideja, našu košarku koja je na infuziji održavaju samo rezultati reprezentacije. Na tim rezultatima koji se ubrizgavaju svake godine mora i da se krene od početka, i to u rehabilitaciju svih takmičenja.

Ako se nastavi lutanje kroz ovo košarkaško bespuće, neko će objaviti da je pacijent umro, a onda će obdukcija pokazati sve bolesti koje su bile uzrok smrti.

Nadam se da nisam u pravu i da će novi predsednik koji bude došao na čelo KSS-a preuzeti ulogu lekara i sa novim konzilijumom krenuti u oporavak pacijenata na košarkaškoj klinici.

U protivnom, saučešća će postati sastavni deo naše svakodnevice i to se neće promeniti dok ne budemo shvatili kritičnost trenutka naše košarke.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    zoran

    Na Sport klubu 2 trenutno glledamo Budućnost igra Evrokup, na Sport klubu 3 glledamo Cedevitu igra Evrokup…
    Ima li neko obraza u KSS da ovo objasni? Da li su Bodiroda i Radović srećniji danas?

+ Ostavite komentar