KRALJ FUDBALA PELE SLAVI 77 ROĐENDAN: Nenadmašni majstor fudbalske igre

KRALJ FUDBALA PELE SLAVI 77 ROĐENDAN: Nenadmašni majstor fudbalske igre

Foto Printscreen Youtube/Ma ChaîNe DocuMenTaires


Teško je istaći šta ga je odlikovalo. Imao je sve. Dribling sa obe noge. Brzinu, precizan šut, odličnu igru glavom, izuzetan pregled igre

Legenda, koja je proslavila svetski fudbal Edson Arantes do Nascimento, javnosti daleko poznatiji kao Pele rođen je na današnji 23. oktobra 1940. pre tačno 77 godina u Brazilu

Proslavljeni Brazilac je učinio mnogo da fudbal bude najvažnija sporedna stvar na svetu i ni jedan igrač posle njega nije toliko uticao na fudbalsku igru kao što je to učinio on. Mnogi ga smatraju najboljim u istoriji fudbalske igre, mada neki smatraju da je to ipak njegov rival Maradona.

Podatak da priznanja koja su mu uručile najveće fudbalske institucije govori o tome dau svetu ne postiji, fudbaler kao što je Pele!

Godine 1999. godine Brazilac je izglasan za najboljeg fudbalera veka. Magazin “Time” ga je izabrao u 100 najuticajnijih ljudi 20. veka.

Njegov fudbalski put je bio zaista jedinstven i živopisan. Neverovatno zvuči podatak da je tokom bogate karijere uspeo da postigne čak 1281 gol na 1363 meča! Za svoje dostignuće, Pele je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

U Brazilu ga smatraju živom legendom a nakon penzionisanja, posvetio je svoj život poboljšanju uslova života najsiromašnijih stanovnika Brazila.

 

Jedini klub za koji je igrao u domovini je čuveni Santos sa kojim je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Reprezentativac Brazila postao je sa nepunih 17 godina. Na šampionat sveta u Švedskoj 1958. Otputovao je kao rezerva. U prvom meču protiv Austrije nije igrao, a kad se u utakmici sa Englezima povredio standardni centarfor Brazila, Đuzepe Altafini, Pele je dobio priliku da pokaže koliko ume. Na pet utakmica postigao je šest golova! Sa 17 godina i 228 dana najmlađi je akter, strelac i pobednik finala. Učestvovao je na šampionatu u Čileu 1962, ali zbog povrede je propustio finalni meč. Povreda ga je sprečila i da pomogne Brazilu u Engleskoj 1966, međutim u Meksiku 1970. Ponovo je to bio nenadmašni Pele.

Foto Printscreen Youtube/Ma ChaîNe DocuMenTaires

Foto Printscreen Youtube/Ma ChaîNe DocuMenTaires

Teško je istaći šta ga je odlikovalo. Imao je sve. Dribling sa obe noge. Brzinu, precizan šut, odličnu igru glavom, izuzetan pregled igre.

Pele ni danas nije dobio dostojnog naslednika i nedodirljiv zauzima presto namenjenom najboljem svih vremena.

 

Od dresa reprezentacije Brazila oprostio se u julu 1971. Na izričit zahtev Pelea, gost na velelepnoj “Marakani” bila je selekcija Jugoslavije. Pele je svojim gestom pokazao koliko ceni igru jugoslovenske reprezentacije, zbog čega je postao posebno omiljen među našim ljubiteljima fudbala.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Milan galic

    Pele i samo Pele.Gledao sam ga to je bio genije.Čovek desnjak a u Englesku igrao povređen i to sa levom nogom
    Bugari Madjari najgori Portugalija ja mislim da ga je povredio Kolunja.Bio je GENIJE

+ Ostavite komentar