MILOVAN ĐORIĆ PROGOVORIO: SRUŠILA ME JE GRUPA IGRAČA

MILOVAN ĐORIĆ PROGOVORIO: SRUŠILA ME JE GRUPA IGRAČA

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©


Godinama je radio kao trener u Srbiji i inostranstvu. Bio je i selektor. Često je dolazio u sukob s drugima, ponekad i sa samim sobom

 
Od kada je u fudbalu, Milovan Đorić se od drugih razlikovao odvažnošću da svakome kaže istinu u lice, što mu je i danas zaštitni znak. U Slobodi je pripadao generaciji koja je proslavila klub i celo Užice. Legendarni Miljan Miljanić je u njemu prepoznao modernog beka, u Zvezdi je odigrao 137 utakmica i postigao sedam golova, igrao je u Španiji u dresu Real Ovijeda. Fudbal je bio i ostao njegov život.

Nedavno je odigran večiti derbi. Kao stručnjak nahvalili ste trenera Partizana, bili ste nemilosrdni prema svojoj Zvezdi…

– Bata Mirković je održao lekciju Milojeviću. Zapravo, on je pobednik 159. derbija. Nema veliko trenersko iskustvo, ali je bio dobar igrač. Mislio je uoči derbija na svaki detalj, bolje je popunio teren od trenera Zvezde Milojevića, menjao je sistem i tražio najbolja rešenja tokom meča. Sa igračima osrednjeg kvaliteta Partizan je bolje igrao od Zvezde. Posebno u prvom poluvremenu. Zvezda je i na ovom derbiju imala bolje igrače, ali ne i igru. Pune tribine zaslužile su više dobrog fudbala.

Posle derbija ste uz aktere utakmice izgrdili i izveštače. Zašto?

– Da bih to objasnio, moram pre svega da uputim čestitke Mirkoviću što je imao hrabrosti da na tako važnom meču šansu ukaže sedamnaestogodišnjem Pavloviću. Dečko je odigrao više nego dobro, lepo se ponašao, pored njega se toliko hvaljeni Boaći nije video. Staro je pravilo da se na velikim utakmicama rađaju veliki igrači, a Pavlović je na dobrom putu da to postane. I umesto da novinari to nagrade, oni su učinak tog dečka ocenili bednom šesticom. Tako se ne daje vetar u leđa mladom i talentovanom igraču, takvo suludo ocenjivanje nije dobra misija novinara koji prate derbi.

Mnogo je onih koji govore da je ovo bio jedan od fudbalski mizernijih derbija, da je umesto igre carovala nervoza.

– Danas su navijači u centru pažnje. Nisu mi se svidele slike pred sam derbi, ono što se događalo na ulicama, neredi i tuče. Odatle je počela nervoza, to se prenelo i na teren. Od početka utakmice akteri su više mislili na to kako da opstruišu igru, kako da fauliraju protivnika, da prigovore sudiji… Najmanje se mislilo na igru. Ne znam da li se efektivno igralo više od 60 minuta.

Fudbalska čaršija priča da su, osim derbija, sve utakmice u našem šampionatu nameštene. Vi ste, međutim, jednom izjavili da ste igrali i namešteni derbi.

– Jeste, jednom sam u nekom društvu rekao kako se priča da je bio dogovoren jedan susret Zvezde i Partizana. Igrao sam tu utakmicu, ali meni niko nije rekao da je nešto dogovoreno. Da jeste, ja bih vam to danas priznao. Reč je o egzibicionoj utakmici uoči finala Kupa šampiona u Beogradu kad su snage odmerili Ajaks i Juventus. Treneri Zvezde i Partizana ulazili su i u jednu i u drugu svlačionicu s pričom da treba da bude što više golova. U tom smislu možda je bilo nešto i dogovoreno, ne znam.

Ceo tekst o sudbonosnom martu možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa, koji se od petka nalazi u prodaji na kioscima

© Zabranjeno je preuzimanje tekstova kao i njihovih delova. Neovlašćeno preuzimanje smatra se kršenjem autorskih prava.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar