NBA: Tri nova pravila koja bi totalno mogla da promene najjaču ligu na svetu

NBA: Tri nova pravila koja bi totalno mogla da promene najjaču ligu na svetu


Upravni odbor NBA lige mogao bi da usvoji tri nova pravila koja će promeniti igru koju smo do sada navikli da gledamo.

ESPN piše da će se 20. i 21. septembra raspravljati o pravilu za resetovanje sata posle ofanzivnog skoka i novom pravilu kada igrač faulira drugog koji ima otvoren put ka košu.

Biće reči i o proširivanju definicije “nesportskog ponašanja”. Ove promene bi stupile na snagu već u narednoj sezoni i verovatno najzanimljivija je ona koja se tiče promene sata.

Naime, posle ofanzivnog skoka, štoperica se ne vraća na 24 sekunde, već na 14, što će napadačima skratiti deset sekundi za napad ili priliku da “ukradu” vreme ako im to odgovara.

FIBA je sat skratila na 14 sekundi 2014. godine, a ovakva praksa je oprobana u G-ligi, ženskoj NBA i letnjim ligama.

Kada je reč o pravilu “klir pet”, primenjivalo bi se u tri situacije: kada se igra tranzicija, faul će važiti na bilo kom igraču u kontri; kada se napravi tako da oduzme šansu timu da postigne poen u kontri.

Treća situacija je kada se faul napravi na protivničkoj polovini terena ali kod centra, ispred napadača nema odbrambenih košarkaša, a on je dobio loptu ili je već kontroliše.

U slučaju kada se dosudi takav faul, tim nad čijim je igračem načinjen dobija dva slobodna bacanja i loptu sa strane. Kada je reč o nesportskom ponašanju, ono se proširuje sa odnosa prema drugom igraču, na komunikaciju sa trenerom, sudijom i navijačem.

NBA je poslala memorandum svim generalnim menadžerima i trenerima timova u četvrtak. Da bi promene prošle, poterbna je dvotrećinska saglasnost u odboru.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar