SAVIĆEVIĆ ZA EKSPRES: Konte je od “azura” napravio Juventus, može da osvoji Evro 2016.

SAVIĆEVIĆ ZA EKSPRES: Konte je od “azura” napravio Juventus, može da osvoji Evro 2016.

JEDAN OD RETKIH KOJI JE VEROVAO U SELEKCIJU ITALIJE: Dejan Savićević Foto: Tanjug


Utakmica Nemačka – Italija  proglašena je za finale pre finala Evropskog šampionata u Francuskoj. Tako smatraju mnogi, ali gotovo svi su saglasni da je šteta što će se dve tako jake selekcije susresti dva stepenika ispod podijuma.

Za “azure” su procenitelji fudbalskih vrednosti uoči šampionata rekli da dolaze u najslabijem sastavu u poslednjih nekolko decenija. Oni slobodniji analitičari su čak tvrdili da će posle prvog kruga biti viđeni na Saradniji i Siciliji pod suncobranima i peskom među prstima na nogama. Ko nije verovao u Italijane pa pominjao “autobus” pred Bufonom, dobio je “katanac” u glavu.

Bilo bi daleko bolje da Nemci i Italijani igraju finale

Dejan Savićević spada u neveliku grupu onih koji su verovali u Italiju. Neki su njegove ohrabrujuće reči pred Euro 2016. shvatili kao zahvalu zemlji u kojoj je kršten u Genija sa “špicom” finala Lige šampiona 1994. kad je prikazao fudbalsku veličanstvenost i sa Maldinijem, Bobanom, Desaijem, Masarom u Atini napravio košmar Drim timu Barselone (0:4) na čijoj je klupi sedeo (zaleđen) slavni Johan Krojf.

– Žao mi je što je ovako rano došlo do sudara Italijana i Nemaca. Siguran sam da će pobednik iz tog duela imati najveće šanse da osvoji šampionat u Francuskoj. Naravno, voleo bih da to budu “azuru”, pogotovo zbog brojnih nevernih Toma. Prognozirali su njihov brz slom, još u grupi sa Belgijom, Republikom Irskom i Švedskom. Onda su govorili kako će ispasti u osmini finala, nemaju šanse protiv Španije, koja ih je u finalu prošlog Evropskog šampionata u Poljskoj i Ukrajini deklasirala 4:0 u finalu- kaže Savićević za Ekspres. net.

Glavni krivac što je Evropa za svega 360 minuta iz korena promenila mišljenje o snazi Italije jeste Antonio Konte. Bivši trener Juventusa a sada Čelsija  postupio je krajnje pragmatično. Poslednji bedem odbrane ostavio je u jednom dezenu: crno-belo iz “Fijatove farbare” u Torinu. A Bufon, Barzalji, Bonući i Kjelini su sakupili 351 utakmicu pod zastavom Italije.

TVORAC JAKE ITALIJE: Antonio Konte, selektor Italije Foto: Tanjug/AP

TVORAC JAKE ITALIJE: Antonio Konte, selektor Italije
Foto: Tanjug/AP

– Konte je pokazao da ne treba puno filozofirati ni eksperimentisati- nastavlja Genije- Poslednja linija “azura” je uigrana, tako da u svakom trenutku svaki od njih zna šta će učiniti saigrač. Sigurnost dolazi iz odbrane, kad je “dolje” sve zatvoreno, onda i veza i napad igraju sa više slobode. Ono što je dobro, a to je svakako matrica Juventusove igre, treba da se prenese u srce tima reprezentacije. Konte je ostao dosledan Juventusovom sistemu 3-5-2, uz izvesne transformacije tokom igre.

De Rosi najpozitivnije iznenađenje

U projekcijama dometa ”azura” pre nego što se lopta zakotrljala 13. juna u Lionu, na premijeri sa Belgijom, sredina terena je označena kao zona visokog rizika gde će biti mnogo pravovremnog presretanja i ometanja ofanzivnih impulsa rivala, ali i “škripanja” u vezi sa sopstvenim napadom. Koliko su rastrčani i uspešni “majstori kvariše u plavom” jako ilustrativno govori podatak da su Špancima u duelu osmine finala dozvolili svega 210 dodavanja, a poslednji put “furija” je tako mali broj pasova imala 2008. godine protiv Nemačke.

GENIJE GA HVALI: Daniele de Rosi (AP Photo/Carmelo Imbesi)

GENIJE GA HVALI: Daniele de Rosi
(AP Photo/Carmelo Imbesi)

– De Rosi je ključ upeha Italijana na šampionatu u Francuskoj! Za mene je on veliko iznenađenje. Kuburi stalno sa zdravljem, povredio sa protiv Reala u Ligi šampiona pa je često odsustvovao sa terena. Na Evru iogra odlično, uspeva da zatvori, preseče igru protivnika i pokrene napad. Pravi centralni vezni igrač, odličan pregled i duga lopta. Uz njega dobro funkcionišu Đakerini, De Šiljo po levom boku, pa Mota…Pele dosta posla uradi u napadu, ali i vešto učestvuje u izvlačenju iz situacije kad protivnička ekipa zaigra presing. Sad čujem da je De Rosi povređen i da je neizvestan za meč sa Nemačkom. Zbog toga ću reći da su šanse 50:50. Ukoliko, međutim, De Rosi izađe na teren, “azuri” će biti bliži pobedi- kaže Dejan Savićević.

Italiji je ovo deveto evropsko prvenstvo, a najveći uspeh je ostvarila 1968. godine kad je posle sramnih sudijskih odluka Gotfrida Dinsta (Švajcarska) u prvom meču finala osvojila završni turnir. Na rang-listi FIFA je 12. reprezentacija sveta. Sa druge strane terena, imaće selekciju koja je tri puta osvajala titulu evropskog šampiona (1972, 1980. i 1996.). Od poslednjeg trofeja prošlo je, dakle, 20 godina, što je za “pancere” prava večnost. Za to završnica šampionata u Francuskoj na nemačkim trgovima protiče u znaku odbrojavanje do – četvrtog naslova!}

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar