ŠESTI AVGUST 2016: Dan posle koga u fudbalu ništa više neće ostati isto

ŠESTI AVGUST 2016: Dan posle koga u fudbalu ništa više neće ostati isto


Ugovor Premijer lige o prodaji televizijskih prava za 6,9 milijardi evra izazvaće snažnu lančanu reakciju koja će ambicije mnogih klubova prevoriti u prah i pepeo 

Evropskom fudbalu predstoji novo računanje vremena: pre i posle 6. avgusta 2016. Nova sezona u Engleskoj – nova era. Razlog je novi trogodišnji ugovor Premijer lige i televizijskih stanica Skaj TV i BT Sport vredan 6,9 milijardi evra. To predstavlja povećanje od skoro 70 procenata u odnosu na prethodni ugovor. Kad se ukalkuliše i prodaja prava na inostrana tržišta, a posebno cveta ono u Dalekoj Aziji, premijerligaši će godišnje deliti celih tri milijarde evra. Novac je to koji će sigurno dovesti do tektonskih pomeranja na fudbalskoj mapi.

Čeka nas letnji ples miliona. Po ugovoru šampion Engleske u narednoj sezoni samo od televizijskih prava dobiće 210 miliona evra a poslednjeplasirani klub čak 135 miliona evra. Da bi se sagledale razmere odlično urađene prodaje tv prava od strane Premijerlige navedimo novi ugovor Bundeslige lak 2,5 milijardi evra na četiri godine, što predstavlja
trećinu onog čime će raspolagati premijerligaši. Na udaru će se, sigurno, naći i Liga šampiona, jer će njen osvajač zaraditi dva puta manje od kluba koji će morati da se „spusti“ u Čempionšip. Postaje sasvim izgledno da je i značaj Lige šampiona kao mesta na kome se nalaze najbolji svetski igrači i klubovi opasno uzdrman. Sada najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje mogli bi da dobije etiketu drugog ranga.

Ogroman dotok televizijskog novca ruši brane i predstave o visini transfera. Poslednjih meseci svedoci smo da klubovi Lige petice obnavljaju ugovore i podižu klauzule o obeštećenju fudbalera. Te sume izgledaju kao naučna fantastika.

Uprava Mančester junajteda je Žoze Murinju uz ponuđeni ugovor stavila i  385 miliona evra za pojačanja. Prvi pik je Zlatan Ibrahimović, koji je bio pod komandom Portugalca u Interu, ali i Nejmar, Edinson Kavani, Tomas Miler, Pol Pogba i Rafael Varan.

Lančana reakcija je bila očekivana. Tako je Barselona Nejmaru stavila na sto ugovor po kome će godišnje zarađivati 15 miliona evra a ko želi da ga angažuje moraće na
konto otkupa da uplati ni manje ni više nego milijardu evra.

Gde su najjače fudbalske zvezde tu su i investitori. Krajem prošle godine konzorcijum “CMC Holdings” otkupio je za 400 miliona dolara 13 odsto akcija Mančester sitija. Ulazak kineske državne kompanije, koja je ekskluzivni vlasnik većine televizijskih prava u najmnogoljudnijoj zemlji, omogućiće Sitiju rast prihoda od marketinških aktivnosti u tom delu Azije. Inače, „građani“ su u većinskom vlasništvu kompanije “Siti fudbal grup”, kraljevske porodice iz Abu Dabija na čelu sa šeikom Mansurom u čijem portfoliju su još Njujork siti, Melburn siti i Jokohama Marinosi

Premijer liga je najprestižniji i komercijalno najinteresantniji fudbalski šamopionat na svetu, koji se prenosi u 212 zemalja i 643 miliona domova s potencijalnom gledanošću 4,7 milijarde ljude.

Posmatrajući sve ovo, treba se upitati: Gde smo mi? Premijer liga je osnovana 17. jula 1991. godine u situaciju kad su klubovi bili izbačeni iz evropskih takmičenja, huliganizam je bio na vrhuncu, a stadionu devastirani. Slika našeg fudbala danas. Dakle, imamo istu startne poziciju kao Englezi, doduše četvrt veka kasnije.

 

 } else {

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar