Španija odbila simbole Kosova, UEFA primorana da menja domaćina

Španija odbila simbole Kosova, UEFA primorana da menja domaćina


Španija je odbila da istakne zastavu i pusti himnu Kosova, pa je Evropska fudbalska unija (Uefa) prinudjena da promeni zemlju organizatora kvalifikacija za plasman na Evropsko fudbalsko prvenstvo za igrače do 17 godina.

Uefa je saopštila da utakmice grupe u kojoj su Španija, Kosovo, Grčka i Ukrajina neće igrati narednog meseca u Benidormu i Alkoju kako je prvobitno bilo planirano, prenela je danas agencija AP.

Uefa je, takodje, dodala da će te utakmice najverovatnije igrati u Švajcarskoj.

Španija je zbog separatističkih pokreta u Kataloniji ili Baskiji, jedna od retkih zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Taj stav Madrida problem je kada kosovski sportisti učestvuju na medjunarodnim takmičenjima u Španiji. Tokom Svetskog prvenstva u karateu, održanog novembra prošle godine u Madridu, delegacija Kosova nije mogla da koristi svoju zastavu ili himnu.

Nakon tog takmičnja intervenisao je Međunarodni olimpijski komitet, pa je Olimpijski komitet Španije, odgovarajući na zahtev MOK-a, saopštio da će ta zemlja odobriti sportistima Kosova da tokom medjunarodnih takmičenja na njenoj teritoriji koriste svoje simbole.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar