TENIS: Britanski novinar napao Novaka Đokovića zbog zarada, Troicki brani Novaka

TENIS: Britanski novinar napao Novaka Đokovića zbog zarada, Troicki brani Novaka

Pinterest


Majk Dikson je novinar Dejli Mejla je napao srpskog igrača, zbog nedavne scene koja se desila.

Naime, održan je sastanak Međunarodnog savet igrača, gde Novak ima ulogu predsednika. On je prema navodima Dejli Mejla zatražio da svi sve igrača i prevodilaca napuste prostorije. Novak je tražio veće nagradne fondove za turnire.

“Neverovatna scena u petak, visoki zvaničnici morali su da napuste konferencijsku salu na Đokovićevo insistiranje, šestostrukog osvajača Australijan opena. Prema rečima svedoka, izazvao je šok, a onda i održao dugačak govor u kojem je tražio formiranje posebnog sindikata igrača, kako bi se pojačala borba za veće finansijske nagrade na svim turnirima, uključujući i Vimbldon”, – napisao je Dikson i dodao sledeće.

“Đoković, koji je tokom karijere osvojio skoro 110 miliona dolara i živi u Monaku gde se ne plaća porez, veruje da igrači nisu dovoljno plaćeni u odnosu na druge velike sportske zvezde. Teniserima je ranije tokom večeri održana prezentacija čelnika Australijan opena, u kojoj je otkriven plan da se nagradni fond prvog grend slema udvostruči sa 55 miliona na 100 miliona australijskih dolara u sledećih pet godina”, – istakao je Majk Dikson.

Povodom ovog teksta se oglasio Viktor Troicki.

“Imam mišljenje o tome, ali smatram da ono što se dešava na sastancima igrača, treba tamo da ostane. Videćemo, nisam bio tamo jer sam igrao u Sidneju, ali sam obavešten o svemu što se dešavalo. Znao sam i pre da će biti sastanka jer sam sa Novakom mnogo razgovarao o tome”, prenosi “B92” iz Melburna.

“Ako pogledate svu zaradu na Grend slemovima, mislim da je smešno koliko mi dobijamo. Oni govore da povećavaju nagradni fond stalno, to i čine, ali zarađuju mnogo više nego prethodnih godina i tu leži problem”, objasnio je srpski igrač.

“Priča se sindikatu igrača, ali se još ništa ne zna. Ne radi on to zbog sebe, njemu to najmanje treba. Znam šta se dešavalo, ali neću baš da komentarišem. Činjenica je da nam treba tako nešto, moramo da budemo ujedinjeni jer tada imamo moć da promenimo nešto. To šta je u redu ili nije, pogledajte u drugim sportovima, pa će biti jasnije”, dodao je Troicki.

“Tenis jeste dobro plaćen sport ako igraš dobro, ali procentualno nije toliko dobro plaćen. U odnosu na veslanje ili gimnastiku sigurno jeste. Meni je žao tih sportova jer poznajem ljude koji treniraju možda i više od nas, ‘poginu’ radeći, veće su atlete od većine sportista i ne zarađuju toliko. Tenis je veoma popularan i zarađuje dosta kao sport, ali igrači ne dobijaju procentualno koliko u drugim sportovima”, istakao je Viktor za “B92”.

On je objasnio kako se plaća porez u “belom sportu”.

Regularno plaćamo porez, u zavisnosti od zemlje. Postoje javni podaci, ne bih ja da pričam o tome. U svakoj zemlji plaćamo onoliko koliko iznosi taksa. U Australiji jesu rigorozni, ali su veoma korektni jer nam pravdaju troškove, drugi to ne rade. Pravdaju nam troškove koje imamo u Australiji i na to skidaju taksu. Jesu rigorozni, ali opet ponavljam, izuzetno fer i korektni. Izlaze nam u susret da nam skidaju taksu na troškove, a ovde su oni abnormalni, ako povedete ceo tim i ako sve to plaća igrač, a plaća, onda je mnogo skupo. Svi ti milioni i kamioni o kojima se piše da teniseri zarađuju… Prvih 10 da, top 20 veoma lepo žive, top 50 takođe, ali ovi ispod nikako. Dok plate trenera, putovanja, poreze… Veoma malo im ostane. Da ne govorim o slabije rangiranim igračima, oni su u dubokom kanalu. Raspodela novca nije ravnopravna i zato se Nole bori, da bi bilo malo ravnopravnije i da tenis ne igraju samo prvih 100 na ATP listi. Mnogi igrači odustaju jer nemaju dovoljno novca da finansiraju karijeru. Jednostavno nemaju šansu. Opet kažem, njemu to najmanje treba od svih“, dodao je za kraj.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar