VIP Milan

VIP Milan

Milan Kalinic ABA Liga, Crvena Zvezda - Partizan, polufinale, treca utakmica Belgrade, Serbia on April 6. 2019. 6.4.2019. (credit image & photo: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)


Usijane glave, žestoki dueli, emocije, psovke, provokacije.. Ovako bi trebalo da izgleda tipičan izveštaj, nakon održanog derbija između Crvene zvezde i Partizana. Pogotovo onog koji je najavljen kao bokserski meč. Međutim, sinoć na parketu Pionira, makar kada su igrači u pitanju, nismo dobili gotovo ništa od gore navedenog. Zvezda je doslovno nokautirala ekipu Partizana i prošetala se do finala ABA lige.

Međutim, da sportska javnost slučajno ne ostane “kratka” za najavljenu tuču, pobrinuo Milan Kalinić. Kalinić je odreagovao krajnje preventino, ne želeći ništa da prepušta slučaju, pa je još pre početka utakmice pružio gledaocima malo zabave. Kako je već poznato javnosti, popularni glumac se, u VIP loži, fizički obračunao sa jednim od navijača. Kako su pojedini mediji preneli čovek koji je iz ovog sukoba izvukao deblji kraj jeste Dalibor Dada Krković. Nekadašnjih sponzora i funkcionera Zvezde.

Objektivno posmatrano, ovakve nemile scene nisu ništa novo. Pesničenje i krvave glave gledamo gotovo stalno kada su u pitanju utakmice “večitih”. Država godinama unazad vodi grčevitu borbu protiv huligana, pokušavajući na sve načine da smanji nasilje među navijačima. Koliko puta smo samo gledali scene kako kordoni policije prazne tribine i hapse one koji su započeli incident. Međutim, do ovakve intervencije sinoć nije došlo. Osim nekolicine redara i Šutanovca koji je ponovo morao da “brani”, niko od policije nije ni prišao.

I ne samo to. Krković je ubrzo nakon incidenta, razbijene glave, napustio halu, ali ne i Kalinić, koji je ostao kako bi ispratio utakmicu do kraja. Kao da se ništa nije desilo. Nikom ništa.

Pošto na prvu loptu nešto nije u redu, pogledali smo kako su ovakve situacije regulisane Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.
Član 23. pomenutog zakona jasno kaže:
“Kaznom zatvora od trideset do šezdeset dana i novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako fizički napada učesnike na sportskoj priredbi ili učestvuje u fizičkom obračunu na sportskoj priredbi.”

Zakon smo dodatno prelistali u nadi da ćemo naleteti na neki podčlan koji će nam objasniti kako ovo pravilo ne važi za učesnike incidenta u VIP loži, ili glumce, međutim, na tako nešto nismo naišli. Pisalo, ne pisalo ista pravila očigledno ne važe za sve.

Više je nego očigledno kako bi u ovakvim situacijama prošao i gde bi završio “običan svet”. Teško je izvući pouku iz ove priče. Možda bi neki savet, za sve koji idu na utakmice, bio da u svoj CV zavedu da su učestvovali na nekoliko kastinga ili da su statirali po filmovima. Ili jednostavno ako su pri novcu da kupe karte za VIP ložu. Tamo su sigurno zaštićeni.

Međutim, ukoliko nemate novca za VIP kartu i nemate glumačkog iskustva, a ipak vas privedu u policijsku stanicu, citirajte Kalinića:
– Desi se nekada da moraš da odgovoriš na primitivizam, prostakluk agresiju, jer drugačije ne možeš da se odbraniš. Nisam ja bio učesnik sukoba, ali sam ja upleten u sukob jer je u principu bio upleten moj lični prijatelj, a kada neko napadne mog ličnog prijatelja, moram da odreagujem, rekao je Kalinić posle utakmice.

Njemu je prošlo, možda će i vama. Probajte ovako dokle god se ne izjednače pravila za patricije i plebejce.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar