Društvo
29.11.2018. 15:01
R.E./Blic

"BEOGRAD JE VEĆ TOLIKI DA JEDVA MOŽE CEO DA STANE U JEDAN DAN": Duško Radović rođen je na današnji dan pre 96 godina

dusko-radovic2.jpg

Rodom Nišlija, duhom Beograđanin, istovremeno voljen i nepodoban, umilan i nagorak, Duško Radović (1922-1984) i danas se pamti kao verni reprezent jednog vremena i grada - nekih živopisnijih godina i nekog vedrijeg Beograda.

Rođen na današnji datum, ova "svest i savest" glavnog grada, kako ga jednom opisaše i autor popularne radio emisije "Beograde, dobro jutro" umeo je da zasmeje, da zamisli, da kaže ono što je svima prolazilo kroz glavu.

Bio je književnik, novinar, dečji pisac i urednik emisija, radija i televizije za mališane (malo koja kuća još ne čuva primerak "Poletarca"), aforističar, ponos Radio Beograda, "Borbe" i konačno "Studija B"... Delio je rođendan sa bliskim prijateljem Matijom Bećkovićem i svim srcem navijao za "crno-bele" (iako će mnogi istaći da je prvo bio vatreni zvezdaš). Znao nas je u dušu.

Mi smo mu, zauzvrat, dodelili neke od najuglednijih nagrada (među njima našle su se "Neven", "Mlado pokolenje", "Sedmojulska" i "Sterijina"), jednu ulicu na Zvezdari i bistu ispred Palate Beograd, dve osnovne škole, pozorište za najmlađe, pa i jedan mural na Dorćolu.

dusko-radovic2 (1)

Njegove dosetke citiraće se još dugo, dugo, pa ipak nije zgoreg podsetiti se onih upućenih baš na račun našeg grada.

*Kako regulisati saobraćaj u Beogradu? Evo jednog radikalnog predloga: Ukinuti sve saobraćajne propise, ukloniti saobraćajnu miliciju, ukinuti polaganje vozačkih ispita i dozvoliti prirodnu selekciju i vozača i kola.

*Beograd je već toliki da jedva može ceo da stane u jedan dan.

*Sinoć je ponovo održana jedna pozorišna predstava, a da niko nije imao pojma o tome. U Beogradu su daleko posećenije sahrane nego neke pozorišne predstave. Naši ljudi vole da vide šta je bilo na kraju, a to moderno pozorište izbegava da kaže.

*Sve što se živom čoveku može dogoditi pre će mu se dogoditi u velikom nego u malom gradu. Pretpostavljamo da se u Požarevcu poslednji rajsferšlus pokvario pre desetak dana. U Beogradu ih se svakog dana pokvari na stotine. U Beogradu ima preko trideset miliona zuba i mnogo više šansi da vas zaboli zub, nego, recimo, u Lapovu.

*Neko će danas otići iz Beograda, što nije loše. A neko će se vratiti, što je još bolje. Svi ostali dele se - na one kojima će se neko vratiti, što nije loše, i na one kojima će neko otići, što je još bolje.

*Temperatura u Beogradu je ispod svake nule.

 *Kupajte se i secite nokte kad ste u inostranstvu. Šišajte se kad odete na godišnji odmor. Što više đubreta ostavljajte van Beograda. U Beogradu više nema mesta.

*Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.

*Neke od još uvek bezimenih ulica u Beogradu možda bi mogle nositi imena poštara koji u tom kraju raznose poštu. Bar dok se ne rodi ili ne umre neko ko je više zaslužio tu ulicu od poštara.

*Hoće li skoro taj beogradski metro? Mnogi Beograđani su već pod zemljom i čekaju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
15.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve