SAMO BAHATO: Prvi čovek opštine Grocka vodio ženu i ćerku u Italiju o trošku komunalnog preduzeća

SAMO BAHATO: Prvi čovek opštine Grocka vodio ženu i ćerku u Italiju o trošku komunalnog preduzeća

Foto: YouTube screenshot


Prvi čovek beogradske opštine Grocka, Dragoljub Simonović, na put u Italiju, koji je nedavno organizovalo komunalno preduzeće “Eko Grocka”, poveo je i dva člana svoje porodice – suprugu Zoricu i ćerku Jelenu, piše “Blic”.

Cena avionskih karata za dvoje predstavnika rukovodstva “Eko Grocke, direktora Miloša Bugarčića i njegove zamenice Marije Milanović, ali i tri člana porodice Simonović iznosi 247.900 dinara.

Međutim, od predsednika opštine Simonović, nadležne opštinske službe, ali ni od preduzeća “Eko Grocka” nema odgovora na pitanje koji je povod višednevne posete Italiji (18-20. jul), u kom svojstvu su tamo putovale pomenute Zorica Simonović i Jelena Simonović Stanišić, te su troškovi puta fakturisani na javno preduzeće.

Kako “Blic” nezvanično saznaje, Simonovićeva supruga bila je svojevremeno postavljena na mesto savetnice predsednika Grocke, mada nije izvesno da li je i dalje na toj funkciji, dok ćerka Jelena nije zaposlena u opštini.

Simonović je, inače, poznat po raznim aferama koje su pratile njegove mandate na čelu opštine Grocka od 2005. do 2012. godine, ali i period koji je potom proveo na čelu “Železnica Srbije” (2012-2014) pre nego što je smenjen sa te funkcije. Sporni ugovori i nikad ostvareni planovi obeležili su njegove mandate predsednika opštine Grocka 2005. i 2012. godine. Tada je, između ostalog, potpisao i ugovor sa “Srbijagasom” u vrednosti od 21 milion evra za izgradnju gasovoda u Grockoj bez potpune dokumentacije. Projekat do danas nije završen.

Dok je bio na čelu “Železnica”, na službena putovanja potrošio je oko 160.000 evra, u restoranima na račun preduzeća naručivao specijalitete s tartufima, a u menadžmentu preduzeća zaposlio je stranačke kolege, uglavnom iz Vrčina, odakle je i on.

Sve to, izgleda, nije bilo dovoljno, pa je i sina Jovicu Simonovića uhlebio u državnoj firmi „PMC inženjering“. Sporna je bila i izgradnja podvožnjaka ispod pružnog prelaza u Vrčinu, samo dvesta metara od njegove kuće.

Dragoljub Simonović je 2016. po treći put izabran za prvog čoveka Grocke (prvi put je bio kao član Srpske radikalne stranke).

Italijansko-srpska firma

Preduzeće “Eko Grocka” je nastala u julu 2015. kao rezultat javno-privatnog partnerstva. Vrednost ulaganja Italijana u rešavanje komunalnih problema u tom delu grada cenila se na deset miliona evra, a uvođenje novog sistema najavilo je do 10 odsto niže cene za odnošenje smeća i grejanja. Ipak, lošu reputaciju firma je među delom Gročana stekla i zbog više od 3.000 opomena fizičkim i pravnim licima za neredovno plaćanje, kada su ujedno pokrenuti i postupci prinudne naplate.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar