Danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine: U Srbiji promocija zaštite voda

Danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine: U Srbiji promocija zaštite voda

YouTube


Kada čujete slogan “Misli. Jedi. Sačuvaj”, automatski pomislite da je reč o novoj uzbuni zbog GMO hrane. Ipak, ove reči nisu samo crvena lampica za naš režim ishrane, već su moto ovogodišnjeg Svetskog dana za zaštitu životne sredine.

Ovaj dan se obeležava 5. juna svake godine, još od 1972. godine, kada su Ujedinjene nacije priznale da je ekološka briga neosporni uslov za opstanak modernog čoveka.
Slogan je odabran kako bi se skrenula pažnja na zapanjujuću činjenicu – svake godine više od 1, 3 milijarde hrane propadne i biva bačeno, dok je istovremeno svaka sedma osoba na Zemljinoj kugli primorana da gladuje. Uz to, tragična je istina da iako se smrt glađu smatra jednim od najsurovijih načina umiranja, godišnje od gladi premine preko 20 000 dece, i zabeleženo je da ta starašna sudbina uglavnom pogađa decu mlađu od pet godina.

Kako bi se ovaj problem doveo u žižu interesovanja javnosti, preko 100 zemalja sveta je na današnji dan organizovalo obrazovne programe i akcije za buđenje ekološke svesti, dok je kod nas edukativan program o značaju i zaštiti vode organizovala Privredna komora Beograda, uz podršku Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine RS i OEBS.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar