Distopijska slika ili ne: Šveđani poludeli za “čipovanjem”

Distopijska slika ili ne: Šveđani poludeli za “čipovanjem”


Da li biste prihvatili da nostite mikročip ispod kože, kojim bi plaćali račune, kartu za autobus, otključavali kuću ili kancelariju?

Šveđani svakako bi! Još 2015. godine “čipovanje” je stiglo u Švedsku, zemlju za koju se kaže da je pravi “Raj na Zemlji”, budući da ima veoma kvalitetan životni standard. Da li je takav standard “ulenjio” Šveđane, ili zaista smatraju da implantacija mikročipova u sopstveno telo olakšava život, nije sasvim jasno, ali je sigurno da “čipovanje” postaje trend u ovoj zemlji, i ove godine je više od 3000 Šveđana odlučilo da se “čipuje”.

Ulrika Kelsing (Ulrika Celsing), mlada Šveđanka, koja je oberučke prihvatila “čipovanje”, izjavila je da joj je mikročip potpuno zamenio glomaznu torbu, i da se raduje što više ne mora da nosi sa sobom gomilu kreditnih kartica, ključeva i povlastica za prevoz. A kada je otkrila da koristeći mikročip može da plati i članarinu u lokalnoj teretani, njenoj sreći nije bilo kraja.

Većinu pristsalica “čipovanja” uopšte ne brine mogućnost hakovanja, pošto veruju da postojeća tehnologija nije u stanju da “dekodira” mikročip, pa su shodno tome i njihovi računi u bankama sasvim bezbedni. Ipak, iako ovo objašnjenje otkriva optimističan, a ponešto i naivan pogled na pitanje digitalne bezbednosti, Šveđani, već naviknuti da javno dele poverljive podatke na mnogim digitalnim platformama, nastavljaju da gomilaju informacije na mikročipove skrivene ispod kože.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar