DRUGI PREDSEDNIK ZIMBABVEA OD STICANJA NEZAVISNOSTI: Mnangagva zamenio Mugabea

DRUGI PREDSEDNIK ZIMBABVEA OD STICANJA NEZAVISNOSTI: Mnangagva zamenio Mugabea

Foto: Beta/Tsvangirayi Mukwazhi


Novi predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva položio je danas zakletvu pred desetinama hiljada ljudi koji su prisustvovali ceremoniji na stadionu u Harareu, i obećao da će se posvetiti radu za dobrobit građana. Mnangagva je na mestu šefa države nasledio Roberta Mugabea koji je, pod pritiskom vojnih vlasti i političara, podneo ostavku posle 37 godina vladavine.

POPUSTIO POD PRITISKOM: Mugabe podneo ostavku i posle 37 godina sišao sa vlasti

Mnangagva je bio dugogodišnji Mugabin saradnik, a pre dva dana se vratio iz Johanesburga gde je boravio nakon što je prošlog meseca smenjen sa mesta potpredsednika.

Kako su preneli državni mediji, Mnangagva se po povratku u Zimbabve dogovorio sa bivšim predsednikom da će on i njegova porodica biti sigurni u zemlji. Mugabeu je dodeljen imunitet, čime je zaštićen od sudskog postupka i osigurana bezbednost u njegovom domu, što je deo dogovora da odstupi s vlasti.

HAOS U ZIMBABVEU: Vojska na ulicama, Mugabe u kućnom pritvoru, generali i političari se optužuju da li je puč ili nije

Mnangagva, drugi po redu predsednik od sticanja nezavisnosti Zimbabvea, na novoj dužnosti biće do kraja predsedničkog mandata sledeće godine. Datum održavanja novih izbora još nije poznat.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar