Eksplozija u Belfastu, strahuje se od novih

Eksplozija u Belfastu, strahuje se od novih

Lesley-Anne McKeown/PA via AP


BELFAST, 4. mart – U eksploziji bombe u Belfastu danas je povređen čuvar zatvora, dok policija upozorava na “ozbiljnu” pretnju snagama bezbednosti u Severnoj Irskoj kako se, u aprilu, približava 100-godišnjica irskog ustanka protiv britanske vlasti.

Novi napadi su “vrlo verovatni” u narednim nedeljama, izjavio je pomoćnik šefapolicije Stiven Martin na konferenciji za štmapu.

Prema njegovim rečima, današnji napad je mogao imati smrtonosni ishod, pošto su “oni koji su to planirali, želeli da ubiju čuvara”. Bomba je eksplodirala pošto je 52-godišnji čuvar zatvora upalio vozilo, da bi krenuo kući.

Martin je za napad okrivio irske nacionaliste koji se protive britanskoj vlasti u Severnoj Irskoj.

“Postoje ljudi unutar otcepljenih republikanskih grupacija koji žele da ovu 100-godišnjicu obeleže ubijenjem čuvara zatvora, policajaca ili vojnika”, dodao je on.

Irski ustanak započeo je na Uskrs 1916. godine, u Dablinu, i njime je utrt put nezavisnosti Irske posle Prvog svetskog rata.

Šest okruga na severu Irske, sa protestantskom većinom, ostalo je, međutim, u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovog meseca će godišnjica irskog ustanka biti obeležena i u Republici Irskoj i u Alsteru.

Martin je rekao da je policija jača patrole, ali da će nastojati da bude “kulturno osetljiva” na događaje u vezi sa tom godišnjicom. (Tanjug)

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar