Fejsbuk opet pod lupom: Delili smo podatke sa kineskim kompanijama

Fejsbuk opet pod lupom: Delili smo podatke sa kineskim kompanijama

Foto: YouTube screenshot


Fejsbuk je priznao da je delio podatke sa najmanje četiri, a najviše sa 60 kineskih kompanija, od kojih je najpoznatija Huavej (Huawei), čuveni proizvođač smartfona.
Ovu izjavu Fejsbuka potvrdio je i podatak da su među kompanijama, koje su se okoristile privatnim podacima korisnika Zakenbergove društvene mreže, bile i grupa za proizvodnju kompjutera Lenovo, kao i OPPO i TCL firme, koje su poznate po proizvodnji smartfonova.

Demaskiranje tesne saradnje između Fejsbuka i kineskih konglomerata nije nipošto bilo lako, i bilo je potrebno da Njujork Tajms uzbuni članove Kongresa, kako bi se uopšte prijavilo ponovno narušavanje bezbednosti korisnika.

Panika je započela kada je utvrđeno da je podadcima pojedinih korisnika društvene mreže, kao što je lista prijatelja, pristupano bez dozvole samih korisnika. Naravno, taj prvi talas optužbi nimalo nije zabrinuo Fejsbuk, koji je sve kategorički porekao, i zaklonio se objašnjenjem da je taj pristup podacima napravljen kako bi korisnici mogli da pristupe svojim nalozima sa mobilnih telefona. Zatim, kao šlag na torti, Fejsbuk je istakao da takvi podaci, za koje se veruje da su deo manipulacije tržištem i marketingom, ne bi ni bili od neke koristi, budući da se danas okončava saradnja između njih i Huaveja, kao i još četiri kineske kompanije.

Naravno da su takve reči izazvale ne samo sumnju javnosti, već i kritiku društvene mreže i kineskih kompanija, koje se ionako već nalaze pod budnim okom američke obaveštajne službe, budući da se sumnjiče za špijunažu i pretnju američkoj intelektualnoj imovini.

“Vest da je Fejsbuk omogućio privilegovani pristup kineskim kompanijama poput Huaveja i TCL-a, jeste ozbiljan razlog za brigu, i ja se unapred radujem da saznam na koji način je Fejsbuk zaštitio podatke korisnika, kako ne bi dospeli u ruke drugih kineskih servera”, izjavio je senator Mark Varner.

Na napad senatora Varnera, Francisko Varela, zamenik predsednika mobilnog odseka za saradnju sa Fejsbukom, izjavio je da njihova integracija sa Huavej kompanijom, Lenovo, OPPo i TCL-om, bila savršeno kontrolisana i da se pažljivo motrilo na protok podataka.

Hua Čunjing (Hua Chunying), predstavnica kineskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavila je da neće detaljnije ulaziti u raspravu oko ovog pitanja, budući da nije upoznata sa njim, ali se nada da će Amerika omogućiti transparentnu, poštenu i prijateljsku sredinu za kineske kompanije i njiov rad.

Bilo kako bilo, izgleda da Fejsbuk još jednom ostaje uzdrmanog kredibiliteta, i izgleda da ga ponovo očekuje trnovit period tužbi i nadzora, što je posebno interesantno budući da se još uvek nije “slegla prašina” od aprilskog suđenja Zakenbergu, baš povodom curenja podataka sa ove društvene mreže.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar