HAOS U ZIMBABVEU: Vojska na ulicama, Mugabe u kućnom pritvoru, generali i političari se optužuju da li je puč ili nije

HAOS U ZIMBABVEU: Vojska na ulicama, Mugabe u kućnom pritvoru, generali i političari se optužuju da li je puč ili nije

Foto: Printscreen Youtube/BBC


Vojska Zimbabvea saopštila je danas da su predsednik zemlje Robert Mugabe i njegova žena u pritvoru, ali da im je “bezbednost garantovana”. Oficiri su saopštili da su tokom noći intervenisali da bi eliminisali “kriminalce” u okruženju predsednika Roberta Mugabea ali su demantovali da su pokušali da izvrše vojni udar protiv šefa države koji vlada zemljom od 1980. godine.

Intervencija vojske dolazu usred otvorenih nesuglasica izmedju Mugabea i načelnika Generalštaba vojske Konstatinoa Čivenge posle smenjivanja potpredsednika Zimbabvea Emersona Mnangagve, koji je važio kao mogući naslednik Mugabea.

Akcije vojske, koja je zauzela državnu televiziju, izazvale su spekulacije da je reč o puču ali je vojska to demantovala.

“Samo smo se usmerili na kriminalce koji ga (Mugabea) okružuju. Očekujemo da se situacija vrati u normalu čim se naša misija završi. Uveravamo narod da su njegova ekselencija predsednik i njegova porodica živi i zdravi i da je njihova bezbednost zagarantovana”, rekao je jedan general.

Vojnici u oklopnim transporterima su zauzeli položaje na ključnim tačkama u glavnom gradu Harareu.

Foto: Printscreen Youtube/BBC

Foto: Printscreen Youtube/BBC

Portparol vojske je pozvao ostale snage bezbednosti da “sarađuju za dobro zemlje” i upozorio da će “na svaku provokaciju biti prikladno odgovoreno”.

Tokom noći se čula pucnjava u blizini Mugabeove privatne rezidencije u Harareu, rekao je Frans presu jedan očevidac koji živi u blizini.

Načelnik Generalštaba vojske Konstantino Čivenga izjavio je posle nedavnog smenjivanja potpredsednika Emersona Mnangagve da bi vojska “mogla da interveniše ukoliko se nastavi čistka” u stranci predsednika.

Mugabeova stranka Zanu-PF potom je kritikovala Čivengu da se takva izjava može protumačiti kao “izdaja” osudjujući njegovu “želju da uzurpira mir i ohrabri pobunu”.

Smenjeni potpredsednik Mangagva (75), čiji je nadimak “krokodil”, već više nedelja je bio pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsednika, medju kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zameraju da je navodno izmislio da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.

U svetlu te krize, američka ambasada u Zimababveu kasno sinoć je preporučila svojim državljanima koji borave u toj zemlji da ne izlaze na ulice zbog “političke neizvesnosti”.

Predsednik Mugabe, rodjen 21. februara 1924. godine, bio je posle sticanja nezavisnosti Zimbabvea najpre premijer, od 1980. do 1987, a od te godine je šef države.

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobadjanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.
 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar