Igraju li se Kim Džon Un i Tramp žmurke?

Igraju li se Kim Džon Un i Tramp žmurke?


Dok čitav svet željno broji dane do istorijskog susreta vođa Amerike i Severne Koreje, koji bi trebalo da se odigra u Singapuru sledećeg meseca, Tramp i Kim tvrde, svaki za sebe, da će se ovaj samit održati isključivo zahvaljujući njihovim zaslugama. Sudeći po medijskim izjavama, kao i po propagandi koja se provlači poslednjih par dana, izgleda da obojica predsedničkih “velikana” najozbiljnije veruju da su samo postavili uslove da se sedne za “pregovarački sto”, i da će diktirati dalji tok pregovora.

Zanimljivo je da je Kim Džong uspeo da čak i ovaj samit uplete u glorifikaciju sopstvene ličnosti, pa tako državljani ove zemlje se “ohrabruju” da veruju u nepobedivost svog vođe, koji je uspeo da vođu jedne dotadašnje neprijateljske zemlje, kao i zemlje koja je svetska sila, primora da prizna novi status Severne Koreje.

Sa druge strane i Tramp se trudi da zadušno iskoristi ovaj dogovoreni samit, pa tako ne propušta priliku da istakne da su čak tri zatvorenika puštena iz korejskih “radnih” kampova, a šuška se nešto i o kandidaturi za Nobelovu nagradu mira. Amerika slika neverovatno optimističan portret, pa sudeći po Džon Boltonu, Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost, pjonjang bi mogao uskoro da u potpunosti “batali” nuklearno naoružanje. Izgleda kao da Amerika želi da neutrališe ustaljenu percepciju Severne Koreje una zapadu, kao zemlje u kojoj vlada agresivna i preteća politika.

Ova interesantna izjava je pecnula i Kima, koji je sa oprezom odgovorio da Severna Koreja nikad nije ni želela da iskoristi nuklearno oružje, naravno, pod uslovom da na to nije primorana. Možda deluje čudno da se oprez uvuče u govor ovog apsolutnog vladara, ali ako pregovori prođu dobro, Severna Koreja će imati velike koristi od njih, pa je moguće da će ekonomske verige u vidu sankcija, konačno biti skršene.

Za sada se naravno sve završava na velikim i svečanim izjavama dva predsednika, koji se igraju žmurke kroz propagandu i medije, i da li će neko od ovih pitanja preći u domen jave, ostaje da se vidi sledećeg meseca.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar